Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Κέλλυ Καραμάνη: " Η λήψη πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη και σε μια αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας"






Η εισήγηση της Κέλλυ Καραμάνη στο Περιφερειακό συμβούλιο 30/3/2015 στο θέμα: Ζητήματα κτηνοτροφίας-Μέτρα ανακούφισης των κτηνοτρόφων για την Ήπειρο









ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ – ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗΣ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

Όπως είναι σε όλους μας γνωστό, η οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός και οι συνέπειές της δυσβάσταχτες σε πολλαπλούς τομείς. Έτσι λοιπόν, σε οικονομική ασφυξία βρίσκονται και οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας από τα συσσωρευμένα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο τους.
Το αλαλούμ με τις επιλέξιμες βοσκήσιμες εκτάσεις, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής και τα απανωτά προβλήματα που σημειώθηκαν στο ζωικό κεφάλαιο λόγω του καταρροικού πυρετού και της ευλογιάς καθώς και των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «γονάτισαν» τους παραγωγούς.
Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων σε πανελλαδικό επίπεδο, περιμένουν όπως λένε, να γίνουν άμεσα πράξη οι εξαγγελίες της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας Κυβέρνησης και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ζητώντας επίσπευση των ενεργειών προκειμένου να δοθεί μια μικρή «ανάσα» και να μπορέσει να ορθοποδήσει ο κλάδος.
Οι πέντε βασικές προτεραιότητες για την κτηνοτροφία σύμφωνα με τους παραγωγούς, επικεντρώνονται: ...


Ø Στην άμεση επίλυση των προβλημάτων με τους βοσκότοπους ώστε να πραγματοποιηθούν οι πληρωμές και έτσι να επιλυθούν όλες οι δυσχέρειες με τις επιλέξιμες εκτάσεις.
Ø Στην άμεση επαναφορά της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος στις 5 ημέρες που εξήγγειλε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός.
Ø Στη νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων με μη χρονοβόρες διαδικασίες.
Ø Στην άμεση υλοποίηση των εξαγγελιών της ηγεσίας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) πετρελαίου, του κόστους ενέργειας και ευρύτερα του κόστους παραγωγής.
Ø Στην άμεση καταβολή των υπολοίπων ποσών των εξισωτικών αποζημιώσεων (κυρίως του 2013 και 2014), αφού τα ποσά που έχουν ήδη καταβληθεί είναι πενιχρά, των προγραμμάτων βιολογικών παλαιότερων ετών, καθώς και των αποζημιώσεων για τις απώλειες που υπέστησαν στο ζωικό κεφάλαιο εξαιτίας του καταρροικού πυρετού και της ευλογιάς, αλλά και για τις ζημιές που υπέστησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες.

Κυρίαρχο όμως ζήτημα είναι αυτό των βοσκοτόπων. Η νέα ηγεσία του Υπουργείου ως άμεση προτεραιότητα θα πρέπει να λύσει πρωτίστως το θέμα αυτό έτσι ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν να διευθετηθούν και οι πληρωμές καθώς και η μείωση του κόστους παραγωγής κυρίως για το πετρέλαιο και το κόστος ενέργειας.
Αποκαρδιωτικά είναι επίσης και τα στοιχεία για το εισόδημα των κτηνοτρόφων, τα αιγοπρόβατα των οποίων επλήγησαν από τον καταρροικό πυρετό. Η μείωση της παραγωγής γάλακτος εξαιτίας της ασθένειας φτάνει σε ποσοστό έως και 30%. Η παραγωγή ημερησίως στο αιγοπρόβειο μπορεί να έφτανε έως και 300 κιλά αλλά εξαιτίας της ασθένειας έπεσε περίπου στα 100 κιλά. Όπως αντιλαμβανόμαστε το πλήγμα είναι μεγάλο.
Το αίτημα των κτηνοτρόφων για άμεση συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τέθηκε στην ηγεσία του Υπουργείου με την ευκαιρία της σύσκεψης της αρμόδιας επιτροπής για την κατανομή των βοσκοτόπων την Παρασκευή 27 Μαρτίου. Αν δεν πραγματοποιηθεί η εν λόγω συνάντηση οι κτηνοτρόφοι ενδέχεται να κατέλθουν σε πανελλήνια κινητοποίηση.

Όλα αυτά τα κρίσιμα ζητήματα δημιουργούν ένα εκρηκτικό σκηνικό που θέτει σε πλήρη αμφιβολία την προοπτική για όσους θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα.
Γενικώς έχει παρατηρηθεί η ύπαρξη μιας διαχρονικής νοοτροπίας από τους κτηνοτρόφους να περιμένουν μόνο από τις υπηρεσίες και από τρίτα πρόσωπα να λύνουν τα εκάστοτε προβλήματά τους και δυστυχώς ζούμε σε ένα κράτος γραφειοκρατικό, γεγονός που δυσκολεύει την επίλυσή τους. Ο χρόνος πλέον δεν είναι πολύς για να διορθωθούν τα λάθη του παρελθόντος, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα από το Υπουργείο, διαφορετικά δεν θα υπάρχει μέλλον στην κτηνοτροφία.
Όσον αφορά την Περιφέρεια Ηπείρου, ήδη έχει αρχίσει να βρίσκεται σε εξέλιξη από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες το πρόγραμμα εμβολιασμού των αμνοεριφίων και ο έλεγχος για το μελιταίο πυρετό. Ο εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός και οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε όλα τα ζώα να φέρουν ενώτια. Σε διαφορετική περίπτωση οι μονάδες τίθονται εκτός προγράμματος με όποιες συνέπειες αυτό συνεπάγεται. ΄Ενα δεύτερο ζήτημα που απασχολεί έντονα την Περιφέρεια Ηπείρου, είναι τα μέτρα πρόληψης του καταρροικού πυρετού, εν όψει της επερχόμενης θερινής περιόδου. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί ενδεικτικές δειγματοληψίες από αρκετές μονάδες βοειδών και προβάτων, προκειμένου να εκτιμηθεί το ποσοστό νόσησης του ζωικού κεφαλαίου κατά την περασμένη καλοκαιρινή περίοδο.
Βάσει αυτών, ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης είχε πρόσφατα επικοινωνία με τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Αποστόλου, στον οποίο έθεσε εκ νέου το ζήτημα παραγωγής του κατάλληλου εμβολίου. Εν αναμονή αποφάσεων του Υπουργείου, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει ήδη απευθύνει έκκληση-προειδοποίηση προς τους κτηνοτρόφους ώστε να λάβουν έγκαιρα όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας των ζώων τους χρησιμοποιώντας εντομοαπωθητικά σε ζώα και στάβλους.
Όσον αφορά τους βοσκοτόπους, τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει διαδοχικές παρεμβάσεις και αποστολή σχετικών εγγράφων προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ από τον Περιφερειάρχη και όπως έχουν αναφέρει πριν κάποιους μήνες, για την ‘Ηπειρο είχαν γίνει κάποιες διορθώσεις για το μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων που αποκλέιστηκαν ως βοσκότοποι μέσω αεροφωτογραφιών, ενώ για τις υπόλοιπες απαιτείται εκτενής ενημέρωση και συνεργασία με υπηρεσίες της Ευρωπαικής Ένωσης.
Σχετική επίσης παρέμβαση στον ΟΠΕΚΕΠΕ από τον Περιφερειάρχη έχει γίνει και για τις εξισωτικές αποζημιώσεις κατά καιρούς.
Προκειμένου να δοθούν οριστικές λύσεις σε πολλά από τα παραπάνω ζητήματα θα πρέπει να γίνουν άμεσα χάρτες με τη βοήθεια των εκάστοτε Περιφερειακών αρχών, των οποίων ο ρόλος  σε αυτό το ζήτημα θα πρέπει να μην είναι τόσο περιορισμένος, αλλά και να ασκηθούν μεγαλύτερες πιέσεις στο Υπουργείο για τις εξισωτικές αποζημιώσεις ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν μεγαλύτερες ανάγκες των κτηνοτρόφων.
Επίπροσθέτως, όσον αφορά τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους, η ανάγκη επανασύστασης μικρών σφαγείων σε κωμόπολεις αλλά και σε διάφορα σημεία όπου μπορεί να μειώνεται το κόστος σφαγής, αλλά και τυποποιητηρίων όπου οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να συσκευάζουν και να προωθούν στις τοπικές αγορές τα προιόντα τους αποτελούν μείζοντα ζητήματα για την ενίσχυση του κτηνοτροφικού κλάδου. Σημαντική επίσης προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η προστασία σπανίων φυλών των ζώων αλλά και η προστασία προιόντων όπως η φέτα, «μέτωπα» τα οποία είναι αλληλένδετα μεταξύ τους.
Τέλος, θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί η πρωτοβουλία των Γιαννιωτών παραγωγών στην αρχή του τρέχοντος έτους, σε ένα εγχείρημα που στέφθηκε με επιτυχία σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, να δραστηριοποιηθούν δηλαδή στην τοπική αγορά παράγοντας γάλα και γιαούρτι με την ονομασία «Γιαννιώτικο». Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί ένα σημαντικό και μεγάλο βήμα όσον αφορά την προώθηση της ποιότητας και εμπορικότητας των τοπικών προιόντων της Ηπείρου, στοιχείο που αποτελεί και έναν από τους κυριότερους στόχους της Περιφέρειας. Η λήψη τέτοιου είδους πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο συμβάλλει στην τοπική ανάπτυξη και σε μια αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας.
Ο χρόνος μας αποδεικνύεει ότι οι μέχρι τώρα ενέργειες του Περιφερειάρχη για τα ζητήματα της κτηνοτροφίας, ένα θέμα στο οποίο είναι αρκετά ευαισθητοποιημένος, στο αρμόδιο Υπουργείο και οι συνεχείς του προσπάθειες για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων είναι γεγονός. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να συμμεριστούμε την εισήγησή του και να αποδεχθούμε τις προτάσεις που στόχο έχουν την ενίσχυση της κτηνοτροφίας και την ενίσχυση των τοπικών προιόντων της Ηπείρου.


                Σας ευχαριστώ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου