Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

193η επέτειος απ' την επανάσταση Καλαρρυτών. Με πλήρη επισημότητα οι εκδηλώσεις το περασμένο Σαββατοκύριακο

 

Με επισημότητα έγιναν και φέτος 
το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και επί ένα διήμερο στους ορεινούς Καλαρρύτες οι καθιερωμένες επετειακές εκδηλώσεις για την 193η επέτειο από την επανάσταση του χωριού εναντίον του Τουρκικού ζυγού.

Οι εκδηλώσεις τις οποίες παρακολούθησε πλήθος κόσμου,
Καλαρρυτιώτες αλλά και επισκέπτες, καθώς και αρκετοί επίσημοι, περιλάμβαναν αγώνα δρόμου στον οποίο συμμετείχαν δεκάδες αθλητές, δοξολογία, παραδοσιακό Καλαρρυτιώτικο γλέντι, καταθέσεις στεφάνων.

Οι εκδηλώσεις οι οποίες κορυφώθηκαν τη Κυριακή 6 Ιουλίου με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, στο τέλος της οποίας ...τελέσθηκαν Δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση.
Στις ως άνω λατρευτικές εκδηλώσεις προεξήρχε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης και Πρωτοσύγκελλος  π. Θεολόγος Ντούβαλης, ενώ παραβρέθηκαν η Γενική Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας κα. Βασιλική Ευταξά, οι βουλευτές του Νομού Ιωαννίνων κ. Σταύρος Καλογιάννης και κα. Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων κ. Ιωάννης Σεντελές, ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Καραμπίνας, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών, δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, εκπρόσωποι λοιπών φορέων και πολιτιστικών συλλόγων και κάτοικοι των Καλαρρυτών.

Τον Πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Καθηγητής
Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Απόστολος Κατσίκης, με θέμα: «Απόδοση τιμής σε επιφανείς Καλαρρυτινούς. Η περίπτωση της οικογένειας Λάμπρου».

Ο κ. Κατσίκης μίλησε για το βαρύ τίμημα που πλήρωσαν οι Καλαρρύτες μετά την κατάπνιξη του κινήματός τους από τον Τουρκικό στρατό, καταστροφή που ανέκοψε την οικονομική και πολιτιστική τους ευρωστία, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην επιβίωση και την ανοδική πορεία που ακολούθησε η οικογένεια Λάμπρου, ως χαρακτηριστική περίπτωση εκείνων των σπουδαίων Καλαρρυτινών οικογενειών που προσέφεραν και δόξασαν τον τόπο καταγωγής τους.

Η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Βίκυ 
Ευταξά,  
εκπροσώπησε την κυβέρνηση το πρωί της Κυριακής (6/7/14) στον παραδοσιακό οικισμό των Καλαρρυτών όπου τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατέθεσε στεφάνι. 
Στην εκδήλωση για την 193η επέτειο της επανάστασης των Καλαρρυτών παρευρέθηκε επίσης ο Σταύρος Καλογιάννης. Είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους κατοίκους θέματα της περιοχής όπως η κατασκευή κτηνοτροφικών στεγάστρων στην περιοχή Συρράκου – Καλαρρυτών, στο πλαίσιο προγράμματος συγχρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου.

Συναντήθηκε επίσης με τον Δήμαρχο Βορείων
Τζουμέρκων κ. Ι. Σεντελέ
με τον οποίο συζήτησαν τις προτεραιότητες της δημοτικής Αρχής για την ερχόμενη πενταετία καθώς και με τον Πρόεδρο του ΔΣ του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων κ. Χρ. Χασάνη ο οποίος τον ενημέρωσε για τις δράσεις που υλοποιούνται στο Πάρκο.

Ο Σταύρος Καλογιάννης τους ενημέρωσε για το πρόγραμμα που αφορά στην ανάδειξη των νερόμυλων στα Τζουμέρκα και για το οποίο θα γίνει ενημερωτική συνάντηση με συμμετοχή καθηγητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου