Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Ένας μάστορας της πέτρας… Δημήτρης Λαγός, απ' το Μιχαλίτσι του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων

Ο Δημήτρης Λαγός
Οι Ηπειρώτες ανέκαθεν είχαν μια παράδοση στην πέτρα, στην κατεργασία της και στη λάξευσή της. Η τέχνη αυτή όμως αρχίζει να χάνεται. 

Στις 5 και 6 Απριλίου, στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης, στην πανεπιστημιούπολη, διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Ηπείρου ένα φεστιβάλ με τίτλο «Ο πολιτισμός της πέτρας στην Ήπειρο», στο πλαίσιο του έργου «Stone and Tradition» του ευρωπαϊκού προγράμματος εδαφικής συνεργασίας «Ελλάδα-Ιταλία 2007-2013».

Με ομιλίες και διάφορα δρώμενα, οι διοργανωτές επιχείρησαν να αναδείξουν την ανάγκη διάσωσης και προβολής της τεχνικής των μαστόρων της πέτρας.

Το φεστιβάλ άφησε δε επιτόπου, έξω από την αίθουσα Λόγου και Τέχνης, τα αποδεικτικά στοιχεία της τέχνης της λάξευσης της πέτρας: Δύο ξερολιθικές κατασκευές, μία με μαύρη πέτρα και μία με άσπρη πέτρα, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καθίσματα. Πέντε μαστόρια φρόντισαν για τις κατασκευές αυτές, υπό την καθοδήγηση του τεχνίτη της πέτρας, Δημήτρη Λαγού.

Ο κ. Λαγός, συνταξιούχος σήμερα, με καταγωγή από το Μιχαλίτσι Τζουμέρκων, ασχολήθηκε με την πέτρα από πολύ μικρός. Ο δρόμος της πέτρας ήταν μονόδρομος γι’ αυτόν, καθώς κατάγεται ...

από οικογένεια μαστόρων. «Η τέχνη αυτή είναι μέσα μας» μας λέει χαρακτηριστικά. Η εκτίμησή του για το υλικό της πέτρας είναι μεγάλη: «Πέτρα και φύση πάνε μαζί. Η πέτρα, ως κομμάτι της φύσης, ομορφαίνει τα πράγματα στις σύγχρονες κατασκευές»
Η επαγγελματική πορεία του ίδιου δεν ήταν εύκολη. Όπως μας λέει, τα πράγματα ήταν δύσκολα όταν πρωτοξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Αργότερα βέβαια στα χρόνια της (ψεύτικης) ευημερίας της Ελλάδας, η τέχνη του βρήκε την ευκαιρία να αναδειχθεί. Ο ίδιος ειδικεύτηκε στην αναστήλωση παλιών σπιτιών, ιδίως στο Ζαγόρι. 
Στα χρόνια της κρίσης, η πέτρα ξεχάστηκε σχεδόν. «Ξεκινήσαμε από δύσκολες εποχές, φτάσαμε στις καλές και πάλι πίσω στις δύσκολες. Στις δύσκολες εποχές του παρελθόντος βλέπαμε όμως φως, σήμερα σβήσανε τα φώτα» αναφέρει ο κ. Λαγός.

Εκτιμά ωστόσο ότι μια σχολή εκπαίδευσης για τεχνίτες της πέτρας θα συνέβαλε στη διάσωση αυτής της τέχνης. Ο ίδιος, όπως μας λέει, στο παρελθόν συμμετείχε μέσω της αναπτυξιακής εταιρίας «Ήπειρος» σε επισκέψεις στην Ισπανία και στην Ιταλία, όπου υπάρχουν σχολές. «Μια σχολή μπορεί να κινήσει το ενδιαφέρον των παιδιών. Να μάθουν τα νέα παιδιά να παράγουν κάτι και κάποιες δουλίτσες από δω και από κει μπορεί να βρεθούν» τονίζει.

ΒΑΡΒΑΡΑ ΑΓΓΕΛΗ από "Ηπειρωτικός Αγών"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου