Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

"Πιλότος" για την Ορεινή Ήπειρο το μοντέλο του Μετσόβου. Τόξο ανάπτυξης τα Τζουμέρκα - Κόνιτσα - Πογώνι



Τα Τζουμέρκα στο πιλοτικό μοντέλο ανάπτυξης

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης εντυπωσιασμένος από τις δράσεις του Ιδρύματος Τοσίτσα, ψάχνει τρόπους εφαρμογής τους, μέσω ΕΣΠΑ, και για το «τόξο» Τζουμέρκων – Κόνιτσας - Πωγωνίου

 

Δεν πρέπει να ολιγωρήσουν οι Αυτοδιοικητικοί


 Σε μια πρωτότυπη, αλλά άκρως απαραίτητη κίνηση, που στοχεύει να συμβάλλει στην τόνωση της Ηπειρώτικης οικονομίας, στη συγκράτηση, αλλά και στον… επαναπατρισμό αποδήμων νέων Ηπειρωτών στις ορεινές περιοχές προχωρά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο προτίθεται να εφαρμόσει πιλοτικά το μοντέλο ανάπτυξης του Μετσόβου σε ορεινά μέρη της Ηπείρου και κυρίως στο τόξο Πωγώνι- Κόνιτσα- Τζουμέρκα.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Τσαυτάρης επισκέφθηκε πρόσφατα το Μέτσοβο, όπου ξεναγήθηκε στο ίδρυμα Τοσίτσα και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι την ανάπτυξη που αυτό έχει επιφέρει στην περιοχή. Το ενδιαφέρον του για το πώς το Μέτσοβο στηρίχθηκε στο «Τοσίτσειο» (δημιούργημα του Ευάγγελου Αβέρωφ - Τοσίτσα) ήταν από καιρό έντονο και μάλιστα είχε ζητήσει από τον βουλευτή Ν.Δ. Ιωαννίνων Κώστα Τασούλα περισσότερες πληροφορίες για το πώς δημιουργήθηκε, ποιοι είναι τομείς στους οποίους έχει δραστηριοποιηθεί και βέβαια πώς όλα αυτά τα χρόνια (από τις αρχές της δεκαετίας του 1950) έχει συμβάλλει στη διατήρηση του πληθυσμού στο Μέτσοβο.
Οι δυο άνδρες συναντήθηκαν στο Υπουργείο, με τον κ. Τασούλα να ενημερώνει αναλυτικά τον Υπουργό, ο οποίος βρήκε την ευκαιρία και επισκέφθηκε το Μέτσοβο την περασμένη Τετάρτη, μετά την πρόσφατη ημερίδα στην Άρτα. Όπως φαίνεται, ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για να γίνει το Μέτσοβο, «πιλότος» ανάπτυξης της ορεινής Ηπείρου, αλλά και ολόκληρης της χώρας! «Πρόκειται για μια κίνηση …ματ, ώστε να ενισχυθούν οι ορεινές και απομονωμένες περιοχές, με βάση πάντα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους» εξηγούν κύκλοι του Υπουργείου.

Η χρηματοδότηση…
Σύμφωνα με τις προθέσεις του κ. Τσαυτάρη, ο τρόπος λειτουργίας και συμβολής του Ιδρύματος «Τοσίτσα» στην ανάπτυξη του Μετσόβου, μελετάται να εφαρμοστεί σε ένα παρόμοιο μοντέλο σε περιοχές όπως η Κόνιτσα, τα Πράμαντα και το Πωγώνι (αρχικά). Βέβαια, η χρηματοδότηση δεν θα γίνει υπό την μορφή ευεργεσίας (όπως έγινε στο Τοσίτσειο), αλλά από το νέο ΕΣΠΑ.
«Ο ιδιωτικός τοµέας μπορεί, χρηματοδοτούμενος από το Δ’ ΚΠΣ, να φτιάξει για το Δελβινάκι, την Πωγωνιανή, τα Πράµαντα υποδοµές σαν του Μετσόβου και να τις παραδώσει για λειτουργία και...
αξιοποίηση στις τοπικές αναπτυξιακές εταιρείες που θα έχουν συστήσει οι ΟΤΑ των περιοχών αυτών» είχε αναφέρει σε σχετική εργασία που έχει εκπονήσει ο Κώστας Τασούλας.

Μεγάλη ευκαιρία…
Αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς πως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δημιουργεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τις ορεινές περιοχές μας, που δεν πρέπει επ’ ουδενί να μείνει αναξιοποίητη. Ιδιαίτερα σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη και δύσκολη περίοδο για την Ήπειρο, που αναζητά τρόπους ανάκαμψης, μέσω κυρίως του πρωτογενούς τομέα, μπορεί να υπάρξει η δυνατότητα ανάπτυξης της κτηνοτροφίας, της οινοποιίας, της τυροκομίας, του τουρισμού, του πολιτισμού και όλων όσων έχουν αναπτυχθεί στο Μέτσοβο από το «Τοσίτσειο» ίδρυμα. Άλλωστε, λύσεις σαν και αυτές είναι ο μόνος τρόπος να παραμείνουν στις περιοχές αυτές όσοι νέοι απέμειναν και που τώρα αναζητούν αλλού την τύχη τους.
Οι Αυτοδιοικητικοί της περιοχής, λοιπόν, δεν πρέπει να ολιγωρήσουν. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τους δείχνει το δρόμο και πλέον πρέπει οι Δήμοι να αξιοποιήσουν αυτή την πρόθεση του Υπουργού, κινώντας όλες τις διαδικασίες για την υλοποίηση αυτής της πρότασης.
Άλλωστε, το γεγονός πως η χρηματοδότηση αναμένεται να είναι εξασφαλισμένη, μέσω των κονδυλίων που αντιστοιχούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από το νέο ΕΣΠΑ (περίοδος 2014-2020), σημαίνει πως οι κινήσεις που έχουν να κάνουν οι αιρετοί είναι τυπικής διαδικασίας και άπτονται απλώς στο ενδιαφέρον που θα δείξουν οι ίδιοι στο εγχείρημα. Μπροστά σε αυτή την πρόκληση, που δημιουργεί σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για την ορεινή Ήπειρο, μπορεί κάποιος να αδιαφορήσει;

Πηγή: Πρωϊνός Λόγος Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου