Τετάρτη 29 Μαΐου 2013

Εκδρομή στο Συρράκο απ' το 8ο Δημοτικό Σχολείο Πρέβεζας



Προορισμός μας ήταν το Συρράκο. Χτισμένο τον 15ο αιώνα μ.Χ. από Βλαχόφωνους πληθυσμούς , αποτέλεσε πρωτεύουσα της αυτοδιοίκητης ορεινής κοινότητας του Μαλακασίου.
Την περίοδο αυτή ήταν που γνώρισε και την πιο σημαντική ανάπτυξή του  χάρη στα μεγάλα κοπάδια γιδοπροβάτων, στο εμπόριο και στην αργυροχρυσοχοΐα.
Το Συρράκο , που συμμετείχε στην επανάσταση του 1821 , καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους. Ξαναχτίστηκε ωστόσο την περίοδο 1825-1830 και τα επόμενα χρόνια απέκτησε και πάλι αξιοζήλευτη οικονομική δύναμη. 
Μετά από μια διαδρομή γεμάτη πράσινο, τον ποταμό Άραχθο στα πόδια μας , τον μεγαλειώδη όγκο των Τζουμέρκων απέναντί μας  και κάμποσες στροφές ,φτάσαμε στο Συρράκο.  Από μακριά έμοιαζε με αετοφωλιά ,κυκλωμένο από φαράγγια και τραχιές βουνοκορφές. 
Η πρώτη μας στάση ήταν στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Εκεί η θέα είναι...
πανοραμική και καθώς ο καιρός ήταν άστατος, τα σύννεφα έμοιαζαν να ΄ναι δίπλα μας και με μια μας κίνηση μπορούσαμε να τα αγγίξουμε. Από την αυλή της εκκλησίας βλέπεις τον ποταμό Χρούσια να χάνεται μέσα σε μια τεράστια χαράδρα. Το χωριό στέκεται επιβλητικά σκαρφαλωμένο πάνω σε μια πλαγιά του όρους Λάκμος.
Η είσοδος του χωριού που σου επιτρέπει να μπεις μόνο πεζός, μιας και δεν υπάρχει δρόμος για αυτοκίνητα, είναι πανέμορφη: πλακόστρωτος δρόμος ,βλάστηση που οργιάζει και νερά που τρέχουν άφθονα από ρυάκια και αυτοσχέδιους καταρράκτες. Τα δρομάκια οι βρύσες με τα τρεχούμενα νερά που είναι παγωμένα χειμώνα – καλοκαίρι , τα σπίτια με τις σκεπές από σχιστόλιθο κλέβουν τις εντυπώσεις .Σε υψόμετρο 1150 μέτρων αισθάνεσαι να πετάς. Η θέα είναι  από παντού επιβλητική. Πρώτη μας στάση ήταν ένα γλυκοπωλείο με αναμνηστικά δώρα και παραδοσιακά γλυκά κουταλιού. Επισκεφτήκαμε το ναό του Αγίου Νικολάου που στον προαύλιο χώρο του έχει ένα πετρόχτιστο πανύψηλο καμπαναριό και απέχει δυο βήματα
 από την κεντρική πλατεία, όπου δεσπόζουν δυο πλατάνια πολλών ετών!
Εντύπωση μας έκανε το τρίπατο σπίτι του ποιητή Κώστα Κρυστάλλη  . Στον τρίτο όροφο υπάρχει ακόμα η μεγάλη του βιβλιοθήκη με τη γραφομηχανή και το ραδιόφωνο του ποιητή. Στον 2ο ξεχωρίζει η τοιχογραφία με τον άνδρα που καλεί κοντά του έναν αετό  λέγοντας: ΄"παρακαλώ σε σταυραετέ  για χαμηλώσου λίγο και δως μου τις φτερούγες σου και πάρε με μαζί σου, πάρε με πάνω στα βουνά  τι θα με φάει ο κάμπος" .
 Επισκεφτήκαμε και το λαογραφικό μουσείο - δωρεά της Ερμηνείας  Φωτιάδου της αναγνωρισμένης λογοτέχνιδας που ασχολήθηκε με τη λαογραφία και τη μουσικοχορευτική παράδοση του τόπου της  αναδεικνύοντάς  την και εκτός συνόρων. Το μουσείο είναι το σπίτι ενός εύπορου εμπόρου και εκθέτει πληθώρα αντικειμένων  που καταγράφουν με κάθε λεπτομέρεια τη ζωή και την κουλτούρα της εποχής. Τέλος επισκεφτήκαμε  τη μικρή πλατεία με το ηρώο των πεσόντων Συρρακιωτών και τις προτομές του Ιωάννη  Κωλέττη, πρώτου συνταγματικού Πρωθυπουργού της Ελλάδας καθώς και του Γεωργίου Ζαλοκώστα, ποιητή και αγωνιστή του ΄21 με τα παράσημα στο στήθος. Η τελευταία μας στάση ήταν για φαγητό σε παραδοσιακό ταβερνάκι.
Η εκδρομή μας στο Συρράκο, αυτό το ιστορικό επιβλητικό χωριό της Hπείρου, ήρθε στο τέλος της αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις!

                                                                     Φάκα Μάχη - Εκπαιδευτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου