Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Συγκλονιστικό video απ' την μεγάλη κατολίσθηση του Μαρτίου στο "Μαυρολάγκαδο" του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων

Η μεγάλη κατολίσθηση στην περιοχή "Γίντσα" του Παλαιοχωρίου Συρράκου στις 15 Μαρτίου 2013.

Ένα συγκλονιστικό video απ' την στιγμή της κατολίσθησης και της μεταφοράς τόνων απο πέτρες και χώμα



Εξήντα δύο ολόκληρα χρόνια πέρασαν, απ’ όταν ένα παρόμοιο κατολισθητικό φαινόμενο "έλαβε χώρα" στα όρια του χωριού Παλαιοχώρι Συρράκου με το Προσήλιο του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων
Βέβαια τότε είχαν προκληθεί σοβαρές ζημιές, μιας και το φαινόμενο είχε κορυφωθεί κατά την διάρκεια της νύχτας. Οι ζημιές είχαν προκληθεί σε σπίτια, χωράφια και ταυτόχρονα είχαν κινδυνέψει και ανθρώπινες ζωές μιας και ήταν νύχτα και συνέβη χωρίς οι κάτοικοι του Παλαιοχωρίου να το καταλάβουν καλά καλά και βέβαια μετά από πολύ έντονη βροχόπτωση.
Έτσι και φέτος στα μέσα του Μάρτη και μετά από παρατεταμένες βροχοπτώσεις κατά την διάρκεια όλου του χειμώνα, τόνοι χώματος και λίθων αποκόπηκαν από τις πλαγιές του βουνού, δεξιά απ’ την Αγία Παρασκευή του Παλαιοχωρίου, και μετακινήθηκαν καλύπτοντας σχεδόν όλο το υπάρχον ρέμα, στην τοποθεσία «Γίντσα».
 Το νερό, που ήταν πάρα πολύ λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, ανέλαβε να μετακινήσει όλους αυτούς τους όγκους, μετατρέποντάς τους σε ψυχρή γκρίζα «λάβα».
Η γέφυρα ύψους 8 μέτρων που συνδέει το Παλαιοχώρι με το Προσήλιο, έχει...
μπαζωθεί ήδη και υπερκαλυφθεί.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα συγκλονιστικό ερασιτεχνικό video, απ’ την στιγμή της δεύτερης συνεχόμενης κατολίσθησης.
Έχει προηγηθεί μια μεγάλη κατολίσθηση και στην αρχή του video, το μηχάνημα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων περίπου στις 10.20 το πρωί, «ελευθερώνει» τον δρόμο που οδηγεί στο Προσήλιο, Συρράκο, Καλαρρύτες, αλλά μετά από λίγο όπως θα διαπιστώσετε, το φαινόμενο εμφανίζεται ξανά και φαίνεται ξεκάθαρα η τεράστια δύναμη του νερού που παρασύρει απ’ το βουνό πέτρες και χώμα.
Μία ώρα αργότερα όμως το φαινόμενο της κατολίσθησης ξαναρχίζει και στα κοντινά πλάνα του οπερατέρ μπορείτε να διακρίνετε το νερό που έχει αρχίσει πάλι να κάνει την εμφάνισή του με …απειλητικές διαθέσεις.
Ήδη απ’ το δεύτερο λεπτό του μονταρισμένου video, η ορμή του νερού αυξάνεται και φτάνει έως τα πόδια του οπερατέρ. 
Απ’ το τέταρτο λεπτό διακρίνεται καθαρά η συγκλονιστική μετακίνηση απ’ τους τόνους πέτρας και άμμου  σε όλο το πλάτος του ρέματος. Συγκλονιστική η ορμή του νερού που παρασέρνει τεράστιους βράχους και τους μετακινεί σαν βότσαλα. Η δεύτερη φάση του φαινομένου κράτησε παραπάνω από μισή ώρα όπως εύκολα διαπιστώνεται και απ’ το video.
Στο ένατο λεπτό του video διακρίνεται το κομμάτι του βουνού που έχει αποκολληθεί και έχει δημιουργήσει το φαινόμενο ενώ και η μπουλντόζα του Δήμου έχει ανοίξει την βατότητα του δρόμου για το Συρράκο και τους Καλαρρύτες.
Ευχαριστούμε τον συνδημότη μας και αναγνώστη του sirrakiotis.blogspot απ’ το Παλαιοχώρι Συρράκου που είχε την ευγενή καλοσύνη να μας στείλει το video.
Παρακολουθήστε το 15λεπτο συγκλονιστικό video



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου