Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Συνέντευξη του Συρρακιώτη ραδιοφωνικού παραγωγού και χοροδιδάσκαλου Δημήτρη Βαγγέλη

"Ρίζες Ελλήνων" Μια ραδιοφωνική εκπομπή απ' το Δημοτικό Ραδιόφωνο Πρέβεζας και τον ραδιοφωνικό παραγωγό Δημήτρη Βαγγέλη

Κάθε Πέμπτη απόγευμα με ζωντανή παραδοσιακή ορχήστρα στο studio του σταθμού.

Μια εκπομπή που αγαπήθηκε απ' τους ακροατές του ράδιο και τους λάτρεις του διαδικτύου.  

Ο Συρρακιώτης Δημήτρης Βαγγέλης, πρόσφατα ηχογράφησε δύο cd με παραδοσιακά τραγούδια, τα οποία κυκλοφορούν με το περιοδικό "Πίστα στο Ελληνικό τραγούδι". 
Το πρώτο που κυκλοφορεί με αυτό το τεύχος σε όλα τα περίπτερα, περιέχει τραγούδια απ' το Ξηρόμερο Αιτωλοακαρνανίας και το δεύτερο που θα κυκλοφορήσει με το αμέσως επόμενο τεύχος με τραγούδια τσάμικα και καμπίσια. 
Ταυτόχρονα παραχώρησε και μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στους συντάκτες του περιοδικού την οποία και σας παραθέτουμε πιο κάτω: ...


Γνωρίζοντας  το Ραδιοφωνικό
Παραγωγό της εκπομπής :
Ρίζες Ελλήνων

ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΒΑΓΓΕΛΗΣ
Ένας  μουσικός παραγωγός, χοροδιδάσκαλος με ελληνική λεβεντιά.


Ο Δημήτρης Βαγγέλης κατοικεί στο ποντιακό χωριό  Νέα Σαμψούντα Πρέβεζας , κατάγεται από το Συρράκο Ιωαννίνων, είναι Βλάχος στην καταγωγή από τον πατέρα του Γούλα Βαγγέλη, ενώ η μητέρα του Ελένη κατάγεται από την Κρανιά Πρέβεζας. Είναι  παντρεμένος με την Αθανασία, έχουν 2 γιους, εργάζεται στη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη και, παράλληλα, ασχολείται με τους παραδοσιακούς χορούς, διδάσκοντας σε συλλόγους του νομού Πρέβεζας και είναι μουσικός παραγωγός στη Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας.


- Για πες μας , Δημήτρη, πώς προέκυψε το ραδιόφωνο στη ζωή σου ;
- Η εκπομπή μου στο ράδιο είναι κάτι το εθελοντικό και αφιλοκερδές, το  τονίζω ιδιαίτερα αυτό. Μόνος μου πήγα στη Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας και ζήτησα 2 ώρες εκπομπή για το δημοτικό τραγούδι και τις έδωσαν.
- Πώς ξεκίνησες ;
- Ξεκίνησα στην  αρχή με cd και μετά από 2 μήνες έκανα και την πρώτη μου ραδιοφωνική ζωντανή εκπομπή με τον Παπακώστα Γιάννη και Νάση Γιώργο, το χειμώνα του 2010.
- Και μετά ;
- Μετά μέχρι και τώρα κατάφερα κάθε Πέμπτη να έχω ορχήστρες από όλη την Ελλάδα  ζωντανά στο στούντιο της εκπομπής.
- Πες μας για την εκπομπή σου.
- Η εκπομπή είναι κάθε Πέμπτη ζωντανά στις 7 το απόγευμα, από τους 87.9, από τη Δημοτική Ραδιοφωνία Πρέβεζας, από το Ρυθμό Αγρινίου στους 94.7 και στο διαδίκτυο στη διεύθυνση : www.dimosprevezas.gr για όλο τον κόσμο.

- Πού, κατά τη γνώμη σου οφείλεται η επιτυχία της εκπομπής;
- Νομίζω, πως τρεις είναι οι βασικοί λόγοι :

Ο πρώτος είναι ότι από πολύ νωρίς είχα καταλάβει την δύναμη του YouTube, όταν το 2008 δημιούργησα ένα κανάλι με το όνομα dimvaggelis , που άρχισα να ανεβάζω βίντεο με εικόνες με δημοτικά τραγούδια.

Τότε νομίζω ήμασταν τρεις χρήστες που το κάναμε αυτό. Μέσα από αυτό προσπαθούσα να αναδείξω την μουσική του τόπου μου, των δυτικών Τζουμέρκων κατά κύριο λόγο, αλλά και τραγούδια από όλη την Ελλάδα. Σιγά - σιγά τα βίντεο αυξάνονταν και μαζί και οι τηλεθεατές του καναλιού. Σήμερα  το κανάλι μου το βλέπουν 15 .000 άτομα την μέρα και έχει συνολικές προβολές 13 εκατομμύρια σε 1600 βίντεο  που έχω ανεβάσει. Άρχισαν να με παίρνουν μουσικοί τηλέφωνο να με συγχαρούν αλλά και απλός κόσμος να μου δίνει συγχαρητήρια για το κανάλι κι έτσι και προσπάθησα να κάνω όσο μπορώ καλύτερα το χόμπι μου να το πω έτσι. Και ποια είναι η σχέση με όλα αυτά που σας λέω με την εκπομπή; Πολύ απλά, αφού το κανάλι μου στο YouTube είχε αποκτήσει τέτοια δυναμική, όταν ξεκίνησα τα ζωντανά στο ράδιο, αγόρασα μια κάμερα και μετά από κάθε ραδιοφωνική εκπομπή, ο κόσμος βλέπει και εικόνα μέσα στο Ίντερνετ από τις εκπομπές και για να αστειευτούμε λίγο, κάνω αυτό που κάνει ο Χατζηνικολάου με το Ενικός στο Ίντερνετ, εδώ και τρία χρονιά!
- Ο δεύτερος λόγος ;
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι καλώ στην εκπομπή μου μουσικούς απλούς από περιοχές που βγάζουν το τοπικό ιδίωμα, από εκεί που κατάγονται, δηλαδή μουσικούς που ο κόσμος τους βλέπει στα πανηγύρια του χωριού, τους βλέπει στην καθημερινότητα τους. Δίνω σε όλους τους μουσικούς βήμα να δείξουν την δουλειά τους και να την διαφημίσουν , αλλά και μεγάλα ονόματα του δημοτικού τραγουδιού μου έκαναν την τιμή, όπως ο Αλέκος Κιτσάκης, ο Γιάννης Κωνσταντίνου και πολλοί άλλοι. Το σημαντικό είναι στην εκπομπή ότι υπάρχει η ελευθερία να πει ο κάθε μουσικός ό,τι θέλει, να φτιάχνει μόνος του το πρόγραμμα και έτσι πιστεύω ότι με αυτό καταφέραμε να έχουμε μερικές πολύ όμορφες εκτελέσεις. Δεν πρέπει στην μουσική να έχουμε παρωπίδες και διαχωρισμούς. Όλοι πρέπει να έχουν το βήμα τους, όχι όπως στα κανάλια, που καλώς ή κακώς, προβάλλουν συνέχεια τους ιδίους. Η Ελλάδα είναι τεραστία από μουσική και μουσικούς. Επίσης δεν πρέπει να λέμε αυτός είναι λαϊκοδημοτικός ή λέει σκυλάδικα, γιατί για να έχει χίλια άτομα από κάτω να τον ακούν κάτι καλό θα έχει.
- Κι ο τρίτος λόγος ;
- Τρίτος λόγος είναι για ότι κάνουμε πρέπει να έχουμε μεράκι κι εγώ προσωπικά δεν έμαθα κάποιο όργανο μουσικό και έτσι βρήκα στο YouTube και  την εκπομπή να βγάλω την τρέλα μου και αξίζει να αναφέρω εδώ ότι για να βγει αυτή η εκπομπή μερικοί μουσικοί τράβηξαν και τραβάν πολλά από εμένα γι΄αυτό και θα ήθελα να ευχαριστήσω : Το Γιάννη Διαμάντη, τον Κωσταγιώργο Κώστα, τον Πρεμέτη Σάκη , το Βασίλη Παπαγεωργίου, τα παιδιά από το μουσικό ΤΕΙ Άρτας, Σωτήρχος, Μαύρντζας, Σιδηρόπουλος, Καρακώστας,  Σκόρδος και σίγουρα θα ξεχνάω και κάποιους. Ιδιαίτερα να αναφερθώ στον Ηλία Πλαστήρα, που με βοήθησε σημαντικά με τις συμβουλές του πάνω στο ρεπερτόριο του κάθε τραγουδιστή αλλά και στο πρόγραμμα.
- Πως βλέπεις τα πανηγύρια σήμερα;
- Μεγάλωσα από μικρός στα πανηγύρια του χωριού μου, το Συρράκο. Σαν  εικόνα έχω την σειρά στο χορό, το μαντήλι ,την παραγγελιά , και πρώτος χορός πάντα το τσάμικο. Ακόμα στο χωριό μου αυτά τα κρατάμε. Τώρα βλέπω να περνάει μια βραδιά ολόκληρη και να μην ακούς ένα τσάμικο! Μου  είπε γνωστός κλαρινίστας ότι το καλοκαίρι δεν έκανε ένα βέρσο σε τσάμικο, δεν έπαιξε ένα τσάμικο όλο το βράδυ! Συρτά, συρτά, συρτά! Ξέρω η μουσική εξελίσσεται αλλά μήπως είναι καλό να κρατήσουμε και μερικά τραγούδια και  μερικούς χορούς ; Όλα αυτά έγιναν από όταν χάθηκε το μαντήλι,  η παραγγελιά και έτσι και ένας καλός χορευτής σταμάτησε να χορεύει αλλά και ένας μουσικός σταμάτησε να γίνεται καλύτερος, γιατί χάθηκε το <<ερωτικό δέσιμο>> που υπάρχει ανάμεσα σε χορευτή και τραγουδιστή. Σταμάτησε να κοιτάει ο κλαρινίστας τον χορευτή στα πόδια και να τον πηγαίνει ο χορευτής τον μουσικό όχι ο μουσικός τον χορευτή όπως γίνεται σήμερα!
- Με την κρίση τι γίνεται; Έχει ο κόσμος να πληρώσει το χορό;
- Εγώ θα το πω λιανά: Ας μην πληρώνει ο πελάτης 5 ευρώ μια μπύρα ή 8 ένα ουίσκι! Ας βάλουν τα μαγαζιά μικρότερες τιμές και έτσι ο άλλος ακόμα και με 20αρικο να μπορεί να χορέψει. Να μην ξεχάσω και κάτι σημαντικό : Μεγάλη ζημιά στα πανηγύρια μας έκαναν οι Σύλλογοι με την κάθε είδους γιορτή που ανακαλύπτουν! Γιορτή πατάτας…!!! Γιορτή αγελάδας…, και πολλά άλλες τέτοιες ! Παλιά το πανηγύρι ήταν όταν γιόρταζε η εκκλησιά και το περίμενε όλος ο κόσμος πως και πως ! Τώρα με το παραμικρό κάνουμε πανηγύρι και επέρχεται κορεσμός.
- Έχουμε καλούς μουσικούς σήμερα;
- Θα ήθελα να αναφερθώ  μόνο για την Ήπειρο που την ξέρω καλύτερα. Έχουμε και μεγάλους τραγουδιστές όπως : Τζίμας Κώστας, Παπακώστας Γιάννης, Γεροδήμος Κώστας, Ζούμπας Κώστας, αλλά και από τους νεότερους, τον Γιάννη Καψάλη με τεράστιες δυνατότητες. Όσο για κλαρίνα είναι πολλά και καλά και δεν θέλω να πω ονόματα. Το μόνο όνομα που θέλω να πω είναι του Νίκου Καψάλη, του μεγαλύτερου ταλέντου που έφυγε στα 31! Έκλεισε  ένα χρόνο και μπορούσε αυτό το παλικάρι να αφήσει εποχή αλλά και να κρατήσει το δημοτικό τραγούδι ψηλά! Δυστυχώς έφυγε νωρίς και θα σας παρακαλούσα κάποια στιγμή να του κάνετε και ένα αφιέρωμα και με ένα cd μαζί.
- Τι άλλο θέλεις να μας πεις, Δημήτρη;
- Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γιώργο Σπανό που μου έδωσε την ευκαιρία να κυκλοφορήσει 2 cd που γράψαμε με φίλους. Το πρώτο περιέχει τραγούδια του  Ξηρόμερου και θα κυκλοφορήσει με αυτό το τεύχος   και το άλλο με τραγούδια τσάμικα καμπίσια και πολλά άλλα που θα κυκλοφορήσει στο επόμενο.
- Ποιοι είναι οι συντελεστές των παραπάνω δίσκων ;
- Την Ηχογράφηση και remix  έκανε ο Θεόφιλος Κιτσαντάς.  και την επιμέλεια την είχα εγώ. Στο τραγούδι  είναι ο Κώστας Γεροδήμος. Στα κλαρίνα στο μεν πρώτο cd είναι ο Τσουμάνης Γιώργος, στο δε δεύτερο είναι ο Νίκος Χαλκιάς. Στην ακουστική κιθάρα ο Διαμάντης Γιάννης. Στο λαούτο ο Σωτήρχος Αλέξανδρος. Στα κρουστά ο Μπακάλης Μιχάλης και στο βιολί ο Κωσταγιώργος Κώστας, που πρέπει να προσέξετε τον σκάρο που έχει παίξει. Ελπίζω να αρέσουν και τα δυο στους αναγνώστες σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου