Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Οι Βλάχοι κόβουν την πίτα τους με διήμερες εκδηλώσεις στην Θεσ/νίκη



Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων οργανώνει το... Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013 στη Θεσσαλονίκη, μια σειρά από εκδηλώσεις.( με την παρουσία 1.500 χορευτών)

 

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος ΠΟΠΣΒ & Παγκόσμιας Βλαχικής Αμφικτιονίας κ. Μιχάλης Μαγειρίας ανέφερε:
Οι Βλάχοι είμαστε εξωστρεφείς, δημιουργικοί και γνωρίζουμε να διακρίνουμε τα σημάδια στον ορίζοντα. Είμαι πεπεισμένος ότι εμείς οι Έλληνες Βλάχοι διευρύνουμε τόσο τον ορίζοντα όσο και το ρόλο της ελληνικής πατρίδας μας καθώς τον ανοίγουμε στις γειτονικές χώρες και στήνουμε δυνατές και ειρηνικές γέφυρες φιλίας και δημιουργικής συνύπαρξης. Σ΄αυτήν την κατεύθυνση καλούμαστε να συμβάλλουμε διεκδικώντας και για τους αδελφούς μας Έλληνες Βλάχους τα αυτονόητα δικαιώματά τους στις γειτονικές χώρες.


Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
Πρόγραμμα

 
Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013,
 Ημερίδα με θέμα: «Οι Βλάχοι στο χωροχρόνο»
στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 4) Ώρα έναρξης: 18.30.
Εισηγητές:
Μιχάλης Τρίτος, καθηγητής εκκλησιαστικής ιστορίας, κοσμήτορας Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ με θέμα: «Βλάχοι και Ορθοδοξία».
Στέργιος Λαΐτσος, ιστορικός, υπ. Δρ Πανεπιστημίου Βιέννης, με θέμα: «Οι Βλάχοι της Ρωμανίας. Το ιστοριογραφικό πρόβλημα: βλαχικές μεταμορφώσεις ή της έρευνας;».
Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013, 
«Κοπή της Πίτας των Βλάχων 2013»
«Αίθουσα Τελετών» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ώρα έναρξης: 11:45 π.μ.
1) Κοπή πίτας
2) Στα πλαίσια της εκδήλωσης η ΠΟΠΣΒ τιμά τον κ. Νικόλαο Μέρτζο, Πρόεδρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Δημοσιογράφο και Συγγραφέα για την πολύπλευρη προσφορά του στον Ελληνισμό και την ανάδειξη της συμβολής της λατινόφωνης Ρωμιοσύνης σ' αυτόν, καθώς και τον Ομότιμο Καθηγητή Γλωσσολογίας στο ΑΠΘ κ. Αντώνη Μπουσμπούκη, για την συμβολή του στη μελέτη της Βλαχικής γλώσσας και στα Νεοελληνικά ιδιώματα.
3) Παρουσίαση σε ομάδες των χορευτικών συγκροτημάτων της Ομοσπονδίας μας με βάση την κοινή καταγωγή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου