Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Η fotometria στο Μουσείο Μπενάκη



H έκθεση «Θράκη: Τόσο Κοντά, Τόσο μακριά - Ο μουσουλμανικός κόσμος της»
στο Μουσείο Μπενάκη 
Συγγραφείς: Πέπη Λουλακάκη [Photos] - Έλενα Μοσχίδη [Κείμενα] 
Τίτλος: «Θράκη: Τόσο Κοντά, Τόσο μακριά - Ο μουσουλμανικός κόσμος της»
 
Διοργάνωση έκθεσης: Photometria Festival, Phototheatron 


Τόπος:  Μουσείο Μπενάκη, Κουμπάρη 1, Κολωνάκι
Ημερομηνία: 27 Μαρτίου - 28 Απριλίου 2013

Ένα οδοιπορικό στο μουσουλμανικό κόσμο της Θράκης πραγματοποίησαν, με έρευνα που διήρκεσε δύο χρόνια [2008 - 2010], η δημοσιογράφος Έλενα Μοσχίδη και η φωτογράφος Πέπη Λουλακάκη, αποτέλεσμα του οποίου είναι το λεύκωμα με τίτλο «Θράκη. Τόσο κοντά, τόσο μακριά - Ο μουσουλμανικός κόσμος της», που κυκλοφορεί από τον Δεκέμβριο του 2010 από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

ΤΟ ΘΕΜΑ
Η ενασχόληση με τις μουσουλμανικές μειονότητες της ελληνικής Θράκης
Αποτελεί από τα τελευταία θέματα - ταμπού για την ελληνική κοινωνία. Κι αυτό γιατί αγγίζει ευαίσθητες χορδές, ανακινεί έχθρες που κόστισαν πολύ αίμα και πόνο κατά την διάρκεια της εθνικής συγκρότησης, αλλά και θυμίζει τα λάθη και τις χαμένες ευκαιρίες, τόσο από την ελληνική όσο και από την τουρκική πλευρά, στον χειρισμό αυτού του ζητήματος, πάντοτε δυνάμει εκρηκτικού.

ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ
Ξεκίνησαν λοιπόν αυτό το οδοιπορικό με δική τους πρωτοβουλία, και με το πλεονέκτημα ότι είναι γυναίκες τόλμησαν να σπάσουν το άβατο της μουσουλμανικής κοινωνίας της Θράκης. Με...
ανεξάντλητη υπομονή και επιμονή κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της μειονότητας (Τουρκογενείς | Πομάκοι | Ρομά |   Σουδανοί μαύροι) και να γνωρίσουν από κοντά τον επτασφράγιστο κόσμο της. Για δύο χρόνια έγιναν κοινωνοί της ζωής αυτών των ανθρώπων, μπήκαν στα σπίτια τους, μοιράστηκαν τις αγωνίες και τα όνειρά τους. Για πρώτη φορά φωτογραφήθηκε η σύγχρονη μουσουλμάνα γυναίκα σε προσωπικές της στιγμές, τα παιδιά και οι νέοι στο σχολείο και στη διασκέδασή τους, την καθημερινότητα τους, και ακούστηκαν οι  μουσουλμάνοι Έλληνες πολίτες να μιλούν για τα καυτά ζητήματα που απασχολούν την κοινωνικοπολιτική τους ζωή. Καταφέραν να τους χορηγηθεί πολύμηνη άδεια από το Υπουργείο Παιδείας για να μπούν στα μειονοτικά σχολειά όπου και έγιναν κοινωνοί των σοβαρών προβλημάτων στην εκπαίδευση - η αφετηρία των προβλημάτων στην κοινωνία αυτή. Με την παρούσα έκδοση, όπου οι εξαιρετικές φωτογραφίες συνδυάζονται με το ρεπορτάζ και την έρευνα, οι δημιουργοί επιχειρούν να γνωρίσουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα τους «άγνωστους» συμπολίτες τους,  ώστε αυτά που τους ενώνουν να γίνουν περισσότερα από όσα τους χωρίζουν.

Ο ΣΚΟΠΟΣ
Σκοπός του όλου εγχειρήματος δεν είναι άλλος από το να γνωρίσει σε βάθος η υπόλοιπη Ελλάδα τον άγνωστο κόσμο της ελληνικής Θράκης - ένα όμορφο κομμάτι γης, για το οποίο υπάρχουν άγνοια και αδιαφορία. Αξίζει να σημειωθεί πως ανάλογο εγχείρημα δεν είχε πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα κι απουσίαζε από την ελληνική βιβλιογραφία. 

ΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ
Η ευκαιρία για νέες προσεγγίσεις και πιο καθαρή ματιά στο θέμα δόθηκε με το σχετικά πρόσφατο άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων, τα οποία στην ουσία κρατούσαν απομονωμένο ένα κομμάτι της ελληνικής επικράτειας. « Θελήσαμε να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία και να ζήσουμε από κοντά μια πραγματικότητα καθόλου προσιτή μέχρι στιγμής στους υπόλοιπους Έλληνες.
Το κίνητρο μας για να ασχοληθούμε με τον μουσουλμανικό κόσμο της ελληνικής Θράκης ήταν καθαρά κοινωνικό. Ήταν η ανάγκη μας να γνωρίσουμε αυτούς τους «άγνωστους» συμπολίτες μας στην καθημερινότητά τους, να δούμε τους τρόπους με τους οποίους προσπαθούν να ενσωματωθούν στον σύγχρονο κόσμο και ταυτόχρονα να έρθουμε σε επαφή με ένα κομμάτι του κοινού βαλκανικού παρελθόντος μας, το οποίο στην Θράκη επιβιώνει κάποιες στιγμές ανέγγιχτο. Εν τέλει, να διαπεράσουμε με σεβασμό και ευαισθησία, το «αόρατο τείχος» που χωρίζει τους δύο κόσμους και να έρθουμε πιο κοντά σε ανθρώπινο επίπεδο ώστε να εστιάσουμε, εκτός από όσα μας χωρίζουν, σε όσα δεν ξέρουμε πως μας ενώνουν».

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Αυτά που έζησαν αποτυπώνονται στις φωτογραφίες και στα κείμενα του λευκώματος. Και εκεί η δουλειά τους αποκτά την μόνη «πολιτική» διάσταση που μπορεί να έχει: είναι η πεποίθηση πως όταν οι άνθρωποι και οι πολιτισμοί έρχονται σε επαφή, ο χώρος του διαλόγου και της ανταλλαγής μεγαλώνει,  και αντίστοιχα μικραίνουν οι διαστάσεις της προκατάληψης.

Η έκθεση του διαγωνιστικού τμήματος τoυ Photometria Festival, ταξιδεύει σε 4 πόλεις της Ελλάδας με πρώτη στάση την Κρήτη, με εκθέσεις σε Χανιά και Ηράκλειο και συνεχίζει σε Αθήνα και Βέροια, ως το μόνο Γιαννιώτικο φεστιβάλ το οποίο εκπροσωπεί πολιτιστικά την πόλη μας ανά την Ελλάδα.
 Ο πρωταρχικός στόχος του Φεστιβάλ ήταν να καταστούν τα Ιωάννινα φωτογραφικός προορισμός, χτίζοντας με υπομονή και επιμονή την πολιτιστική ταυτότητα (Ιωάννινα "πόλη της φωτογραφίας").
Ένας εκ των εμπνευστών και διοργανωτών του festival, είναι και ο Συρρακιώτης Παναγιώτης Παπουτσής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου