Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Γιώργος Β. Λεπενιώτης. Ο θρυλικός οπλαρχηγός του Συρράκου




Γεώργιος Λεπενιώτης (1877-1950)

Ο Συρρακιώτης οπλαρχηγός που σχημάτισε εθελοντικό σώμα και απελευθέρωσε το Συρράκο

Παρών σε πολλές μάχες των Ελλήνων απ' το 1896 έως το 1923

Υπηρέτησε τον Ελληνικό στρατό σαν "Ανθυπασπιστής εξ οπλαρχηγών"










Γράφει ο Ιωσήφ Ε. Ζιώγας

Το Συρράκο είναι ίσως το μοναδικό χωριό της Ελλάδας που έχει βγάλει τόσους επιφανείς άνδρες με μεγάλη προσφορά στον Ελληνισμό.
Οι Συρρακιώτες, διέπρεψαν σε όλους τους τομείς: πολιτική, ποίηση, πεζογραφία, ιατρική, ζωγραφική, αθλητισμό, εθνικούς αγώνες κ.α. Ποτέ τόσοι λίγοι δεν πρόσφεραν τόσα πολλά σε τόσους πολλούς.

Ο ηρωικός οπλαρχηγός Γεώργιος Β. Λεπενιώτης, γεννήθηκε στο Συρράκο το 1877.
Το 1896 πήγε εθελοντής στην Κρήτη, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη μεγάλη επανάσταση κατά των Τούρκων. Εκεί πήρε μέρος στις μάχες Βρίσης, Μπόλοβου και Παλαιοκάστρου, όπου τραυματίστηκε στο πόδι.
Το Φεβρουάριο του 1897 φεύγει για την περιοχή Τρικάλων, όπου η Εθνική Εταιρεία είχε αποφασίσει να συγκροτήσει ανταρτικά σώματα για να τα στείλει στη Μακεδονία. Στα τέλη Μαρτίου γίνεται η εισβολή και ο Λεπενιώτης παίρνει μέρος στις μάχες Μπάλτινου και Βλαχοκρανιάς.
Λίγες μέρες αργότερα με την έναρξη του Ελληνοτουρκικού πολέμου επιστρέφει στους...
Καλαρρύτες, όπου τίθεται επικεφαλής εθελοντικού σώματος και παίρνει μέρος στις επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του πολέμου. Σε μια μάλιστα μάχη νίκησε την τουρκική φρουρά τηςΧρούσιας και την ανάγκασε να καταφύγει στο καλά οχυρωμένο Συρράκο.
Στη συνέχεια, αφού δόθηκε γενική αμνηστεία από τους Τούρκους, πήγε στα Τουρκοκρατούμενα Γιάννενα και διορίστηκε καβάσης (κλητήρας) του Ελληνικού Προξενείου.
Μέσα από την Ηπειρωτική Εταιρεία ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση με την επωνυμία «Πίνδος».
Ως καβάσης του Ελληνικού Προξενείου μετέφερε στην Άρτα κρυφά την εμπιστευτική αλληλογραφία του Κομιτάτου και βοήθησε σημαντικά στην κρυφή μεταφορά όπλων και φυσιγγίων, με κίνδυνο να συλληφθεί και να εκτελεστεί από τις Τουρκικές αρχές.
Με την έναρξη του Α΄ Βαλκανικού πολέμου σχημάτισε Εθελοντικό Σώμα και πήρε μέρος στις μάχες που δόθηκαν για την απελευθέρωση του Συρράκου στις 23 Νομβρίου του 1912, όπου τραυματίστηκε σοβαρά στο δεξί χέρι.
Το 1914 έφυγε για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Βορειοηπειρωτικό Αγώνα, ως ακόλουθος του τότε προέδρου της κυβέρνησης Βορείου Ηπείρου Γεωργίου Ζωγράφου, όπου παρέμεινε μέχρι το τέλος του Αγώνα.
Το 1923 έλαβε μέρος μαζί με άλλους οπλαρχηγούς στην καταστολή του αντεπαναστατικού κινήματος του 24ου Συντάγματος Πεζικού.
Υπηρέτησε στο Στρατό ως «Ανθυπασπιστής εξ Οπλαρχηγών». Αργότερα έγινε ανθυπολοχαγός.
Ο μπαρουτοκαπνισμένος οπλαρχηγός πέθανε στα Γιάννενα το 1954.

Σημείωση του Sirrakiotis.blogspot.gr: 
Το αφιέρωμα στον οπλαρχηγό του Συρράκου Γιώργο Λεπενιώτη, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα των Συρρακιωτών «Αντίλαλοι του Συρράκου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου