Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Φωτογράφιση και καταγραφή των μονοπατιών στο Προσήλιο




Καταγραφή με απώτερο στόχο τον καθαρισμό των μονοπατιών του Προσηλίου


Αξιέπαινη η προσπάθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου Προσηλιωτών "Η Αγία Παρασκευή"




Το περασμένο Σαββατοκύριακο 10 και 11 Νοεμβρίου ο Σύλλογος Προσηλιωτών Ιωαννίνων "Η Αγία Παρασκευή", άρχισε προσπάθεια ολοκληρωμένης καταγραφής των μονοπατιών του Προσηλίου του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.
Είναι μια προσπάθεια που θα πάρει καιρό και ξεκίνησε με εκτεταμένη φωτογράφιση του μονοπατιού που ξεκινάει από τη πλατεία και καταλήγει στη "Τζανίκα".
Άμεσος στόχος του Συλλόγου είναι να επιτύχει μέσα στους επόμενους μήνες καθαρισμό των μονοπατιών από το Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Τζουμέρκων ο οποίος έχει προσλάβει προσωπικό και αυτό το καιρό καθαρίζει μονοπάτια στο Χρούσια στο Συρράκο.
Μακροπρόθεσμος στόχος είναι να αναπτυχθεί ένα εκτεταμένο...
Το μονοπάτι της "Άρζας"
δίκτυο μονοπατιών στο Προσήλιο, που πολλά διατηρούνται ακόμα ανοιχτά, που θα συνδέουν όλες τις βρύσες του χωριού (περίπου 13, αρκετές σε καλή κατάσταση) και θα περνάνε τόσο από ρέματα, το νερόμυλο του Γούσια καθώς και πολλούς "βυρούς" στο χωριό, σε μια διαδρομή που στο μεγαλύτερο ποσοστό της είναι υπό σκιά, και θα καταλήγει στο μονοπάτι για το ποτάμι.
"Τα μονοπάτια του νερού" θα αποτελούνται από διαδρομές διαφορετικής διάρκειας, με πλήρη σήμανση, και θα διαπερνούν όλο το Προσήλιο. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που απαιτεί μικρό κόστος και πολύ περισσότερο προσωπική δουλειά από όλα τα μέλη και φίλους του Συλλόγου..
Το μονοπάτι της Αγίας Παρασκευής
Κατά την διάρκεια του διημέρου που εκτιλίχθηκε αυτή η προσπάθεια τραβήχτηκαν σχεδόν 500 φωτογραφίες.
Από τη Τζανίκα στου Γκούβα, βρύση Τζιμ, βρύση Σόγια, και μέχρι βρύση Μάρκου, ολόκληρο το κεντρικό μονοπάτι που ξεκινάει από Αγία Παρασκευή, περνάει από τη βρύση Γκρέγκζια μέχρι και κεντρική πλατεία και τη βρύση Γκριόπολο, το μονοπάτι από τη πλατεία προς το ξενοδοχείο, από Τζανίκα μέχρι Άρζα καθώς και διασταυρώσεις μονοπατιών στο κέντρο του χωριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου