Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Γιάννης Σεντελές: "Αισθάνομαι ως τμηματάρχης β'. Δεν έχουμε άλλη λύση πλην της παραίτησης"



Καθολικό "ΟΧΙ" στο μεσοπρόθεσμο απ' τους Δήμους


 Oι Δήμοι δεν έχουν περιθώρια επιβίωσης.

Καμία απόλυση εργαζομένων δεν θα υπογράψουν οι Δήμαρχοι της Ηπείρου



Την έντονη αντίδρασή της στις επιταγές του μνημονίου ΙΙΙ που προβλέπουν νέες αρμοδιότητες στους δήμους χωρίς την μεταφορά των απαραίτητων πόρων, περικοπές στις δαπάνες για τους ΟΤΑ, απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων και υψηλή εποπτεία σε όσους δήμους βρίσκονται στο «κόκκινο» εξέφρασε η ΠΕΔ Ηπείρου ακολουθώντας βέβαια το παράδειγμα της ΚΕΔΕ.
Την ίδια στιγμή και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, με δηλώσεις του το πρωί της Τρίτης έκανε λόγο για απαξίωση των αιρετών περιφερειών και ζήτησε αλλαγές στα όσα προβλέπονται στο μεσοπρόθεσμο, χρησιμοποιώντας μάλιστα και σε ορισμένες περιπτώσεις αρκετά σκληρή γλώσσα για την κυβέρνηση και τις αποφάσεις της.
Έτσι το κλίμα αντιδράσεων κατά των όσων ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα και αλλάζουν ριζικά το χάρτη της αυτοδιοίκησης και όχι μόνο στη χώρα ολοένα και μεγαλώνει με τους αυτοδιοικητικούς να μοιάζουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την εφαρμογή των μέτρων αυτών.
Σε ομόφωνο ψήφισμα, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερα βασικά σημεία, κατέληξε η ΠΕΔ Ηπείρου, ύστερα από μία μακρά συνεδρίαση υπό το βάρος των νέων μέτρων που καλούνται να σηκώσουν οι αυτοδιοικητικοί.
Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ καθώς κοινή διαπίστωση πως με τα νέα μέτρα οι Δήμοι δεν έχουν περιθώρια επιβίωσης.
Η ΠΕΔ Ηπείρου με το ομόφωνο ψήφισμά της λέει κάθετα όχι στις απολύσεις εργαζομένων, ζητά την...
αξιολόγηση του προσωπικού προς μετάταξη, όπως ήταν η δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών, λέει όχι στη μεταβίβαση οποιασδήποτε νέας αρμοδιότητας χωρίς αντιστοιχία προσωπικού και πόρων και ζητά την άμεση σύγκλιση συνεδρίου της ΚΕΔΕ προς εφαρμογή της απόφασης του Αυγούστου για καθολική παραίτηση των αιρετών.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Γιάννης Παπαλέξης ανέφερε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται μόνιμα στο στόχαστρο με συνεχείς περικοπές πόρων και τόνισε ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες οι δήμοι είναι αδύνατο να αντέξουν άλλο.
Την κάθετη αντίθεσή του στις απολύσεις του προσωπικού εξέφρασε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Νίκος Γκόντας. «Η εγκύκλιος και η νομοθετική πράξη που έγινε βάζει προς διερεύνηση τον αριθμό των προς απόλυση εργαζομένων. Είμαστε κάθετα αντίθετοι», σημείωσε.
Ο Δήμαρχος Ζίτσας Δημήτρης Ρογκότης, καυτηρίασε τη στάση που έχει επιδείξει η ΚΕΔΕ. «Το Υπουργείο έχει γραμμένη την ΚΕΔΕ, η οποία με τη στάση της μέχρι σήμερα αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Πολύ λίγη αποδείχθηκε και στο έκτακτο συνέδριο του Αυγούστου. Σήμερα τα όρια εξαντλούνται και πραγματικά δεν ξέρω αν μπορούμε να αντέξουμε άλλο», ανέφερε ο κ. Ρογκότης.
Αποφασισμένος να κλείσει το δημαρχείο και να πάει στο σπίτι του δήλωσε ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος. «Δεν γνωρίζω πόσοι από σας θα αντέξετε να ολοκληρώσετε τη θητεία. Εγώ δεν πρόκειται να υπογράψω καμία απόλυση, θα προτιμήσω να πάω στο σπίτι μου. Η πρότασή μου είναι να υποβάλλουμε τις παραιτήσεις όλοι οι αιρετοί», υπογράμμισε.
«Μας έχουν μετατρέψει σε απλούς διαχειριστές. Αισθάνομαι ως τμηματάρχης β'. Δεν έχουμε άλλη λύση πλην της παραίτησης. Ψηφίζονται μέτρα που ούτε οι βουλευτές που θα ψήφισαν δεν τα πήραν χαμπάρι και ζητούν από μας να τα εφαρμόσουμε... Δεν πάει άλλο», τόνισε ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές.
Στήριξη του αγώνα της ζήτησε η ΑΔΕΔΥ
Στη συνεδρίαση της ΠΕΔ το παρών έδωσε και ο πρόεδρος του Ν.Τ. Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, Χρίστος Γρίβας, ο οποίος ζήτησε από τους αιρετούς να μην υπογράψουν καμία απόλυση υπαλλήλων τους λέγοντας μάλιστα πως οι 2.000 απολύσεις για φέτος είναι μόνο η αρχή.
Παράλληλα ζήτησε και την πολιτική κάλυψη στις υπηρεσίες τους από τις οποίες έχουν ζητηθεί λίστες με όσους εργαζόμενους εμπίπτουν στις κατηγορίες των προς απόλυση.
Αλλαγές και στον Καλλικράτη
Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε και το θέμα των θεσμικών αλλαγών στον Καλλικράτη με τους περισσότερους αιρετούς πάντως να θεωρούν την κίνηση της ΚΕΔΕ, μετά από εντολή του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, να ζητήσει προτάσεις από τις ΠΕΔ για την τροποποίηση του Καλλικράτη, να είναι εκτός τόπου και χρόνου, από τη στιγμή που για πολλούς δήμους διακυβεύεται ακόμα και η ίδια η ύπαρξή τους λόγω των τεράστιων περικοπών στα έσοδά τους.
Έτσι πέραν από μιας φιλολογικής συζήτησης για τους λόγους που ζητείται από τους δήμους να καταθέσουν προτάσεις σε μια τέτοια στιγμή η κουβέντα δεν προχώρησε στην ουσία.
Άλλωστε τα προβλήματα που υπάρχουν και που θα προκύψουν αν εφαρμοστεί ο νέος νόμος συζήτησαν διεξοδικά στο θέμα που αφορούσε το μεσοπρόθεσμο.
ΠΗΓΗ: Νέοι Αγώνες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου