Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Αμφισβητεί τα αποτελέσματα της ιχνηθέτησης για τον ΧΥΤΑ Ελληνικού ο Δήμος Β. Τζουμέρκων


Σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου "κεκλεισμένων" των θυρών.

Αμφισβητεί ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων τα αποτελέσματα της ιχνηθέτησης


Με τη λήξη της δοκιμαστικής περιόδου της λειτουργίας του ΧΥΤΑ, το ζήτημα που προκύπτει δεν είναι μόνο ποιος θα το αναλάβει μέχρι την ανάδειξη νέου αναδόχου, κάτι που φαίνεται πως έχει ρυθμιστεί, αλλά κυρίως ποιος θα το παραλάβει.
Ο αρμόδιος για να παραλάβει τυπικά και ουσιαστικά το έργο είναι ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων του Νομού Ιωαννίνων, όμως τα περιβαλλοντικά προβλήματα που αναδείχθηκαν την περασμένη άνοιξη, αποτελούν «αγκάθι» που δεν επιτρέπει την αβασάνιστη λήψη μιας τέτοιας απόφασης.
Αυτό είναι και το σημείο «κλειδί» στην διαμάχη που εκφράστηκε έντονα κατά την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια Ηπείρου κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς να γίνουν επίσημες τοποθετήσεις, ούτε καν για την πραγματοποίηση της σύσκεψης.
Το θέμα της σύσκεψης ήταν η ενημέρωση για τα αποτελέσματα της ιχνηθέτησης από την Επιστημονική Επιτροπή προς το ΦΟΔΣΑ, όμως ο πρόεδρος του Φορέα Θ. Μπέγκας, κάλεσε τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, μεταξύ των οποίων και ο Δήμαρχος Β. Τζουμέρκων Γ. Σεντελές.
Όσον αφορά στην ιχνηθέτηση, όπως είχε γράψει τις προηγούμενες ημέρες η «Ε», αυτή ολοκληρώθηκε...
στις 20 Σεπτεμβρίου και τα αποτελέσματα ήταν «καθαρά», δηλαδή δεν βρέθηκαν στοιχεία που να μαρτυρούν ότι το φαινόμενο της ρύπανσης συνεχίζεται. Πρόκειται βέβαια για μια διαδικασία που αμφισβητούν οι φορείς της περιοχής, καθώς διενεργήθηκε από τον ίδιο τον εργολάβο, όπως τουλάχιστον οι ίδιοι καταγγέλλουν.
Από την άλλη πλευρά, στην χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκαν και άλλα σημεία που έχουν επισημανθεί από τις ελεγκτικές αρχές. Αυτή η συζήτηση ήταν που προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, την αντίδραση του κ. Σεντελέ, ο οποίος θεώρησε πως δεν γίνεται προσπάθεια για την ουσιαστική αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων, αλλά την τυπική και γραφειοκρατική απάντηση των υπηρεσιών.
Το ζητούμενο είναι ποια θέση θα κρατήσουν τα μέλη του Φορέα και αν έχουν πειστεί από τις απαντήσεις της Επιτροπής, γεγονός που θα οδηγήσει στην παραλαβή του έργου, ή αν θα υπάρξουν διαφωνίες.
Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΧΑΛΑΤΣΗ από την Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου