Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Βελτιωμένα και πλουσιότερα τα "Τζουμερκιώτικα Χρονικά"


Φέτος το καλοκαίρι κυκλοφόρησε ο 13ος τόμος
Περιοδικό που αντανακλά και απεικονίζει το επιστημονικό έργο της Ι.Λ.Ε.Τ. (Ιστορική, Λαογραφική Εταιρία Τζουμέρκων)

 Αναβάθμιση και στην συντακτική ομάδα με επιπλέον τέσσερις Τζουμερκιώτες πανεπιστημιακούς
 
Κυκλοφορεί από φέτος και το 16σέλιδο περιοδικό "Το Χρονικό της Ι.Λ.Ε.Τ."


Του Χαράλαμπου Γαλιάνδρα-Αρτινού

Ευρείας αποδοχής έτυχε το 13ο τεύχος του ετήσιου Δελτίου της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων (Ι.Λ.Ε.Τ.) «Τζουμερκιώτικα Χρονικά», που κυκλοφορεί με τη συνδρομή της Περιφέρειας Ηπείρου.
Βελτιωμένο στη μορφή του και εμπλουτισμένο το περιεχόμενό του με μεγαλύτερο εύρος θεμάτων και άρθρα νέων συνεργατών άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων τόσο μεταξύ των μελών της Εταιρείας όσο και στους φίλους της στους οποίους αποστέλλεται.
Η βελτίωση αυτή οφείλεται στις διαρκείς προσπάθειες της διοίκησης αλλά και στις ουσιώδεις προτάσεις που έγιναν από τους καθηγητές πανεπιστημίων κ. Χρ. Φίλο και Β. Αυδίκο, καθώς και από τον κ. Γ. Γιαννάκη
Η βελτίωση άλλωστε και οι αλλαγές προβλέπεται να συνεχιστούν σταδιακά στα επόμενα τεύχη, με...
γνώμονα πάντα τη σοβαρότητα και την αγάπη για την Εταιρεία και τους σκοπούς που υπηρετεί.
Αναβάθμιση έγινε και στη Συντακτική Επιτροπή με τη συμπλήρωσή της με τεσσερις πανεπιστημιακούς, ανεβάζοντας τα μέλη της σε επτά, ώστε να υπάρχει καλύτερος έλεγχος, αξιολόγηση, επιμέλεια και κατάταξη των κειμένων κατά ενότητα.
Όπως και στα προηγούμενα τεύχη υπάρχει πλούσια ύλη και πρωτογενή λαογραφικά και ιστορικά κείμενα, τοπικά γλωσσικά ιδιώματα, αφηγήσεις και μαρτυρίες, αφιερώματα στις τέχνες, την παράδοση και τον πολιτισμό, πορτρέτα διαπρεψάντων Τζουμερκιωτών, βιβλιοπαρουσιάσεις, κριτικές και ιστορήματα που πηγάζουν από τον τόπο, το χρόνο, τους ανθρώπους και τους ντόπιους δημιουργούς. Απώτερος στόχος η ιστορική και κοινωνική ανάδειξη της περιοχής, η διάσωση της γλώσσας, των εθίμων, των επαγγελμάτων, του εμπορίου, των μετακινήσεων του πληθυσμού, τις αλλαγές που έφερε το πέρασμα του χρόνου. Έργο δύσκολο και πολύτροπο που αποτυπώνεται στις σελίδες του Δελτίου.
Μαζί με τα «Τζουμερκιώτικα Χρονικά» κυκλοφόρησε και το πρώτο τεύχος του νεογέννητου… παιδιού τους «Το Χρονικό της Ι.Λ.Ε.Τ.». 
Πρόκειται για ένα 16σέλιδο περιοδικάκι μέσα στο οποίο καθρεφτίζονται η ζωή και η δράση της Εταιρείας και των μελών της. Το… συμπληρωματικό τεύχος έχει αποκλειστικά ενημερωτικό χαρακτήρα και φιλοξενεί θέματα από τις πλούσιες κοινωνικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις της Εταιρείας. Υλικό που κρίθηκε πως δεν ήταν δυνατόν να περιέχεται στο κυρίως τεύχος, το οποίο πλέον γίνεται αμιγώς επιστημονικό.
Εύγε στη διοίκηση, η οποία με την πρωτοβουλία της αυτή έστησε το δεύτερο πυλώνα της Ι.Λ.Ε.Τ. πάνω στον οποίο θα στηριχθεί το παράπλευρο αλλά πολύ σημαντικό έργο που παράγει.

2 σχόλια:

  1. που μπορεί κανείς να αγοράσει το περιοδικό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κωνσταντίνος Τσοπάνης20 Οκτωβρίου 2012 στις 2:51 π.μ.

    ωραία η παρουσίαση των Τζουμερκιώτικων Χρονικών αλλά ίσως, ανάμεσα στους βαρύγδουπους πανεπιστημιακούς τίτλους, θα άξιζε να μνημονευθεί και το όνομα του τζουμερκιώτη εκείνου πολιού φιλολόγου, Νικολάου Μπριασούλη από την Κουσοβίστα, που για χρόνια υπήρξε η ψυχή του περιοδικού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή