Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

Το Photometria Festival στο Athens House of Photography






Εγκαίνια ομαδικής Έκθεσης «Σύνορα»
 


Aθήνα, Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012, 20:00




Διάρκεια έκθεσης 13/9/2012-21/10/2012‏






 


Το Athens House of Photography ανοίγει την καινούρια καλλιτεχνική σεζόν με την ομαδική έκθεση των 25 βραβευμένων φωτογραφιών από τον πανελλήνιο διαγωνισμό του “Photometria Festival 2012”.
Στα πλαίσια συνεργασίας με όλους του αξιόλογους φωτογραφικούς φορείς ανά την Ελλάδα, το AHoP έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα ανταλλαγής εκθέσεων με την Photometria, και ήδη τον Μάιο του 2012 η Photometria φιλοξένησε την έκθεση του Γιάννη Δήμου «Αλβανία» στα Γιάννενα. 
Τώρα το κοινό στην Αθήνα θα έχει την δυνατότητα να δει την ομαδική έκθεση «Σύνορα», η οποία δημιουργήθηκε κατόπιν διαγωνισμού την άνοιξη του 2012.
«Σύνορα», μια λέξη που έχει ταυτιστεί με την οροθετική γραμμή που προσδιορίζει τα όρια μεταξύ των λαών. Στη φετινή διοργάνωση ορίσαμε θέμα με συμβολικές διαστάσεις. Φωτογράφοι καλούνται σε μια δημιουργική σύνθεση αποτύπωσης με σκοπό, όχι μόνο να καταδείξει το ιδιαίτερο ενός πολιτισμού, μιας κοινωνίας, μιας χώρας, αλλά και οτιδήποτε ενώνει ή μπορεί να ενώσει. Όρια που θέτουμε στην καθημερινότητα μας, ηθικά, υπαρξιακά, κοινωνικά κ.α. Σύνορα που υπάρχουν δίπλα μας, μέσα μας, στις γειτονιές, στις χώρες, σημεία πολιτισμού δίχως όρια, κοινούς χώρους έκφρασης και επικοινωνίας.
Η κριτική επιτροπή αποτελούνταν από τους:
Αndre Bakker (Φωτογράφος-Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Φωτομετρία)
Κωστής Εμμανουηλίδης (Φωτογράφος)
Φώντας Μπίτσικας (Καθηγητής Πλαστικών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων)
Χρήστος Ζήνας (Φωτογράφος)
Φωτεινή Παπαχατζή (Φωτογράφος)
Τα ονόματα των δημιουργών των 25 καλύτερων φωτογραφιών που διακρίθηκαν είναι τα εξής:
1. Χρήστος Δημητρίου ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
2. Θεόδωρος Ρίγος 1o ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ "Age and Disability"
3. Γιάννης Βάκρινος 2ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ " Crossing borders"
4. Δημήτρης Ντάρας 3ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΟΙΝΟΥ "Μαθητευόμενη στη φειδώ της λήθης"
5. Απόστολος Στράντζαλης
6. Λεωνίδας Μπακόλας
7. Διαμάντης Θέμος
8. Γιώργος Παράς
9. Τάσος Χίος
10. Πηνελόπη Χριστοδουλίδη
11. Αχιλλέας Φίλιος
12. Βαγγέλης Γιωτόπουλος
13. Βασίλης Ντόβας
14. Ελένη Μαχαίρα
15. Σάκης Δαζάνης
16. Νίκος Παπαδάκος
17. Ιωάννης Στεφανίδης
18. Μαρία Καππάτου
19. Σπύρος Ζερβουδάκης
20. Χάρης Παναγιωτακόπουλος
21. Σταύρος Σταματίου
22. Γιώργος Γιαννόπουλος
23. Βασίλης Πρωτόπαππας
24. Αλέξανδρος Δάλκος
25. Γρηγόρης Δάλλης

Το Photometria Festival είναι μια διοργάνωση της αστικής, μη κερδοσκοπικής «Έντευξις». Διοργανώνεται για 4η χρονιά στην πόλη των Ιωαννίνων και πρόκειται για το πρώτο διαδραστικό Φεστιβάλ στο οποίο έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν και να ψηφίζουν όσοι αγαπούν την τέχνη της φωτογραφίας. 
Όραμά μας είναι το Photometria Festival να αποτελέσει πεδίο προβολής της σύγχρονης φωτογραφίας, υποστήριξης νέων και ξένων φωτογράφων, εκπαίδευσης, καθώς και καλλιέργειας συνεργασιών με πολιτιστικούς οργανισμούς και φεστιβάλ της Ελλάδας και άλλων χωρών. 
Ευελπιστούμε το Photometria Festival να είναι ένας τόπος δια-πολιτιστικής συνάντησης, μεταφέροντας αντιλήψεις, παραδόσεις, κοσμοθεωρίες, και εκφραστικά μέσα από όλα τα σημεία του πλανήτη. Με αφοσίωση στο εγχείρημα και ευχόμενοι την καθιέρωση του, οι διοργανωτές θέσαμε από την πρώτη στιγμή ως στόχο την πρόσκληση για συμμετοχή, όχι μόνο καταξιωμένων φωτογράφων αλλά και ερασιτεχνών να λάβουν μέρος στο πεδίο της έκφρασης. 
Προσδοκία μας είναι να αποτελέσει το Photometria Festival μία πολιτιστική ομπρέλα κάτω από την οποία θα καλλιεργείται η φωτογραφική έκφραση και η δημιουργικότητα.
Διάρκεια έκθεσης 13/9/2012-21/10/2012
Οι ώρες λειτουργίας της γκαλερί:
Δευτέρα - Τρίτη: Κλειστά
Τετάρτη - Παρασκευή: 16:00 – 20:00
Σαββάτο – Κυριακή: 12:00 – 18:00
 
Το εισιτήριο εισόδου (εκτός εγκαινίων) είναι 5 ευρώ, δωρεάν για μέλη, ανέργους, μαθητές, φοιτητές και άτομα άνω των 65 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου