Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Συγχωνεύεται και το Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου




Στο ...μνημόνιο των συγχωνεύσεων και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου.

Ενιαίος φορέας που θα ονομάζεται "Φορέας Διαχείρισης Πίνδου".

Έντονες αντιδράσεις απ' τις διοικήσεις των συγχωνευόμενων φορέων





Τέλος της αυτόνομης λειτουργίας διαφαίνεται και για τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου. Συγκεκριμένα, συγχωνεύεται ο παραπάνω φορέας με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου σε ενιαίο Φορέα με τίτλο «Φορέας Διαχείρισης Πίνδου» με έδρα στα Ιωάννινα και με δυνατότητα ίδρυσης παραρτημάτων.
Τουλάχιστον αυτό προβλέπει το Σχέδιο που βρίσκεται υπό νομοθετική επεξεργασία, σχετικά με τη συγχώνευση των Φορέων αρμοδιότητας του ΥΠΕΚΑ. Έναν περίπου μήνα μετά την ανακοίνωση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις των Φορέων Διαχείρισης η διαδικασία εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς.
Φυσικά και θα προκύψουν τεράστια προβλήματα διαχείρισης μιας και μιλάμε για τεράστια έκταση ορεινού και όχι μόνον όγκου (σε εκατομμύρια στρέμματα ανέρχεται η έκταση) που θα κληθεί να διαχειριστεί ο νέος ενιαίος φορέας διαχείρισης της Πίνδου.
Σύμφωνα με το Σχέδιο για τους καταργούμενους φορείς, αναφέρεται πως οι Φορείς που αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις τους θα έχουν τη βοήθεια κατά τόπους επιτροπών με μέλη – επιστήμονες με γνώση και εμπειρία στο αντικείμενο κάθε περιοχής, εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, καθώς και ΜΚΟ. Οι φορείς υποχρεούνται να εφαρμόζουν τις εγκεκριμένες ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες και τα σχέδια διαχείρισης των περιοχών που αναλαμβάνουν ενώ η εποπτεία θα...
ασκείται από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ. Ο Φορέας που αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις των καταργούμενων Φορέων, θα είναι ο δικαιούχων των προγραμμάτων και των δράσεων που εκπονούν οι Φορείς που συγχωνεύονται καθώς και των πόρων και υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτά.  Οι εργαζόμενοι των καταργούμενων Φορέων μεταφέρονται αυτοδίκαια στονέο Φορέα για όλη τη διάρκεια σύμβασής τους και του προγράμματος στο οποίο συμμετέχουν. Οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου μεταφέρονται επίσης στο νέο Φορέα με καθήκοντα ανάλογα των προσόντων τους και των αναγκών του νέου Φορέα.


Το λογότυπο που φιλοτέχνησε
ο συνδημότης μας γλύπτης Θ. Παπαγιάννης
Από χίλια κύματα πέρασε ο φορέας των Τζουμέρκων καθώς για περίπου δυόμιση χρόνια ήταν σχεδόν ανενεργός απ’ την ημέρα που πήρε ΦΕΚ για την σύστασή του .
Και δεν πάει ούτε χρόνος που ο φορέας διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Περιστερίου και χαράδρας Αράχθου προσέλαβε προσωπικό και εξασφάλισε γενναία για την εποχή μας χρηματοδότηση χάρις στις άοκνες προσπάθειες του Συρρακιώτη προέδρου του κου Χρήστου Χασάνη.
Να υπενθυμίσουμε δε και τις σπουδαίες ημερίδες που πραγματοποίησε ο φορέας στις αρχές Αυγούστου σε πολλά τοπικά διαμερίσματα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων και στον Ασπροπόταμο , όλα βέβαια σε μέρη της αποκλειστικής του αρμοδιότητας.
Και φυσικά αντίθετες με την συγχώνευση είναι και οι δύο διοικήσεις διαχείρισης των μέχρι πρότινος ανεξάρτητων φορέων.

Το κέντρο πληροφόρησης του «Φορέα Διαχείρισης
Βόρειας Πίνδου», στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου
Έντονες αντιδράσεις υπάρχουν  απ’ τον φορέα διαχείρισης Βόρειας Πίνδου και σύμφωνα με δηλώσεις του, ο πρόεδρος  του Φορέα Στέργιος Βέργος εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια και έκπληξη για την προτεινόμενη συγχώνευση με τον Φορέα των Τζουμέρκων, την ίδια στιγμή που παραμένουν ως έχουν άλλοι Φορείς σε περιοχές με προφανώς μικρότερης αξίας περιβαλλοντικά οικοσυστήματα.«Εάν υπήρχε κάτι που μπορούσαμε να περιμένουμε αυτό ήταν η επέκταση του Πάρκου μας προς τον Γράμμο. Σίγουρα δεν περιμέναμε τη συγχώνευση με τα Τζουμέρκα. Δεν τη δεχόμαστε γιατί είναι μία συγχώνευση που δεν διευκολύνει κανέναν. Στη Βόρεια Πίνδο έχει γίνει μία εξαιρετική δουλειά, που αποδίδει καρπούς σε αντίθεση με τα Τζουμέρκα, που ο Φορέας είναι καινούριος, και υπάρχει μεγάλη ανομοιογένεια».
Μεταξύ άλλων φορέων της Ηπείρου που συγχωνεύονται είναι και οι κάτωθι:
Ο Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού συγχωνεύεται με τον Φορέα Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και τον Φορέα Στενών και Εκβολών Καλαμά και Αχέροντα, σε ενιαίο Φορέα με τίτλο «Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Δυτ. Ηπείρου και Μεσολογγίου» με έδρα την Άρτα και με δυνατότητα ίδρυσης παραρτημάτων. Εξαίρεση η Ήπειρος Στα αξιοσημείωτα του προτεινόμενου σχεδίου το ότι από τους πέντε καταργούμενους Φορείς Διαχείρισης, μόνο οι αρμοδιότητες του Φορέα της Παμβώτιδας μεταφέρονται γενικώς και αορίστως στην Περιφέρεια Ηπείρου. Οι αρμοδιότητες των άλλων Φορέων μεταφέρονται σε συγκεκριμένες Διευθύνσεις Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ή Περιφερειών. Διατηρούνται έξι Φορείς.
 Τέλος, έντονο είναι το «άρωμα» πολιτικής παρέμβασης και προφανέστατων εξυπηρετήσεων για την παραμονή ως έχουν μέχρι σήμερα έξι Φορέων Διαχείρισης της χώρας. Πρόκειται για τους Φορείς του Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, του Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου, του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών, του Ολύμπου, της Σαμαριάς και του Όρους Πάρνωνα, οι οποίοι παραμένουν ως έχουν, λόγω της διεθνούς αναγνωρισιμότητας, της μοναδικότητας των προστατευόμενων αντικειμένων, της οικολογικής και γεωγραφικής αυτονομίας και της ιστορικότητας των περιοχών. Αξίζει να σημειωθεί και αυτό αποδεικνύει εν πολλοίς τις ισχυρές πολιτικές πιέσεις και παρεμβάσεις, ότι ο Φορέας Εθνικού Δρυμού Πρεσπών συστάθηκε μόλις πριν από μερικούς μήνες, χωρίς να έχει καν συγκροτηθεί το διοικητικό του συμβούλιο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου