Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Ελεγχόμενος και... ελέγχων ο ανάδοχος του ΧΥΤΑ

 Με ποια λογική ανέθεσε η Περιφέρεια στον ανάδοχο του ΧΥΤΑ Ελληνικού να διερευνήσει, με τη μέθοδο της ιχνηθέτησης, τυχόν διαρροές στο κύτταρο ή σε άλλες εγκαταστάσεις;

Πρέπει να δοθεί απάντηση στο πρόβλημα ρύπανσης κι αν υπάρχουν και κατασκευαστικές αστοχίες.
Είναι όμως δυνατόν ο ελεγχόμενος να είναι και ο ελέγχων ή θα επιβλέπουν οι υπηρεσίες τη διαδικασία και το αποτέλεσμα, που θα βγει η μπογιά που θα ρίξουν;
Παράλληλα ξεκίνησε κι άλλη διαδικασία για να δοθούν απαντήσεις, αλλά ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, έχει τις ενστάσεις του και με το δίκιο του.

Τα αίτια της μόλυνσης που εντοπίστηκε σε πηγές πέριξ του ΧΥΤΑ Ελληνικού προσπαθεί να εντοπίσει η Περιφέρεια Ηπείρου η οποία ξεκίνησε από χθες την διαδικασία της ιχνηθέτησης παράλληλα με μια ακόμα επιστημονική μέθοδο εντοπισμού των αιτιών της ρύπανσης που προκαλείται από τον ΧΥΤΑ.
Και στη διαδικασία αυτή όμως ο δήμος Β. Τζουμέρκων προβάλει αντιρρήσεις, όχι για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αλλά από τον ποιόν.
Όπως τόνισε χθες ο δήμαρχος Γιάννης Σεντελές, "την ευθύνη για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την εξαγωγή των συμπερασμάτων έχει αναλάβει ειδικός επιστήμονας υπάλληλος του εργολάβου, γεγονός που δεν είναι αποδεκτό από τον δήμο με το σκεπτικό ότι δεν είναι δυνατόν ο ελεγχόμενος να...
είναι ταυτόχρονα και επιβλέπων".
Γιάννης Σεντελές
«Αν τελικά ευθύνεται το κύτταρο θα το αναδείξει ο εργολάβος που θα κληθεί να πληρώσει ένα τεράστιο οικονομικό κόστος για την επιδιόρθωσή του;», αναρωτήθηκε ο κ. Σεντελές, ο οποίος εξήγησε πως από την Παρασκευή το μεσημέρι, όταν και ενημερώθηκε για την έναρξη των διαδικασιών της ιχνηθέτησης, διαφώνησε με την ανάθεσή τους στον εργολάβο, ζητώντας από την Περιφέρεια Ηπείρου να αναλάβει αυτή την όλη διαδικασία.
«Εμείς διαφωνούμε για προφανείς λόγους και είπαμε στην Περιφέρεια πως αν οι λόγοι που δεν αναλαμβάνει η ίδια την ιχνηθέτηση είναι οικονομικοί είμαστε διατεθειμένοι να συνεισφέρουμε κι εμείς όσο μπορούμε», τόνισε.
Τελικά και αφού η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει, ο Δήμος αποφάσισε να παρίσταται καθημερινά κατά τη διάρκεια των εργασιών ώστε να εξάγει κι αυτός τα δικά του συμπεράσματα μην έχοντας φυσικά καμία εμπιστοσύνη ότι ο ανάδοχος θα φανεί ακριβοδίκαιος και θα δώσει στη δημοσιότητα τα ακριβή αποτελέσματα και όχι αυτά που τον συμφέρουν.
Κλείνοντας ο κ. Σεντελές έκανε γνωστό πως παράλληλα με την ιχνηθέτηση θα ακολουθηθεί και μία ακόμα διαδικασία εντοπισμού της αιτίας της μόλυνσης που έχει αναπτυχθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από τον καθηγητή κ. Τσούρλο, για την οποία όμως εξέφρασε τις επιφυλάξεις του.
«Πρόκειται για μια γεωλογική τομογραφία που γίνεται με ηλεκτρομαγνητικό τρόπο για να διαπιστωθούν τυχόν ανωμαλίες του εδάφους. Είναι μια μέθοδος που δεν γνωρίζουμε αν βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο ή όχι», είπε.

Πηγή: Νέοι Αγώνες Ηπείρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου