Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Το «Πουρνάρι 3» βάζει και πάλι φωτιά στον Άραχθο. Συνέντευξη τύπου σήμερα απο τρείς Δήμους και εμπλεκόμενους φορείς

 Τελευταίο καιρό "ξανάνοιξε" το θέμα κατασκευής φράγματος του Αγίου Νικολάου στον Άραχθο ποταμό. Όπως είναι γνωστό πριν τρείς μήνες υπήρξε έντονη ανησυχία και κινητοποιήσεις απ' όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που έχουν σχέση με τον Άραχθο.

Την απόσυρση δύο άρθρων του νομοσχεδίου για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος τα οποία ανοίγουν τον δρόμο για την κατασκευή μεγάλου φράγματος στον Άραχθο ποταμό ζητούσε η Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών. Όπως είχε επισημάνει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Χρήστος Λαναράς, "επιχειρείται με το άρθρο 52 η παραβίαση διεθνών κανόνων και πρακτικών που καθορίζουν ότι δεν μπορεί να χαρακτηριστούν και δεν είναι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) τα φράγματα που είναι άνω των 15 MW"
Το όριο για να χαρακτηριστούν φράγματα ως ΑΠΕ είναι στην Ιταλία τα 3 MW, στη Γαλλία τα 8 ΜW, στην Αγγλία τα 5 MW, στην Ισπανία και το Βέλγιο τα 10 MW.

Ο Άραχθος ήδη συνεισφέρει στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας με δύο φράγματα («Πουρνάρι 1» και «Πουρνάρι 2»). Το τρίτο φράγμα («Πουρνάρι 3»), στη θέση του Αγίου Νικολάου, όπως καταγγέλλουν τα μέλη της Ομοσπονδίας, θα αποτελέσει «ωρολογιακή βόμβα» για την περιοχή. 
Η αδειοδότηση του έργου είχε ακυρωθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (απόφαση 3858/2007) καθώς το περιφερειακό χωροταξικό σχέδιο της Ηπείρου προβλέπει τη μη...
κατασκευή φραγμάτων στον Άραχθο και στον Καλαρρύτικο.

"Ένα ακόμα μεγάλο φράγμα στον Άραχθο, -όπως είχε καταγγείλει ο κ. Λαναράς-, θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο τη γέφυρα της Πλάκας (το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων), θα επιφέρει μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και στην οικονομία της περιοχής η οποία βασίζεται στην ήπια τουριστική ανάπτυξη."
   
Για τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, οι Δήμοι Βορείων Τζουμέρκων, Κεντρικών Τζουμέρκων και Αρταίων, οι Τοπικοί Συλλογικοί Φορείς, οι Φορείς της Αποδημίας και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, προβαίνουν σε κοινή συνέντευξη τύπου όπου θα καταγγείλουν τη μεθόδευση που επιχειρείται για επαναφορά της κατασκευής του φράγματος Αγίου Νικολάου στον Άραχθο.
Η κοινή συνέντευξη τύπου θα δοθεί σήμερα Δευτέρα 9 Ιουλίου και ώρα 13:00 στα γραφεία της Π.Ε.Δ. Ηπείρου στα Ιωάννινα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου