Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Η ανάπλαση και συντήρηση μονοπατιών σε Καλαρρύτες και Ματσούκι, εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ

Δυό σημαντικά έργα που αφορούν σε ανάπλαση - ανάδειξη και συντήρηση παλιών μονοπατιών στις Τ.Κ. Καλαρρυτών και Ματσουκίου εντάχθηκαν με πρόσφατες αποφάσεις του Περιφερειάρχη Ηπείρου στο ΕΣΠΑ. 
Η μεγάλη προσπάθεια που έγινε από τη Δημοτική Αρχή Βορείων Τζουμέρκων και το Δήμαρχο Γιάννη Σεντελέ προσωπικά προς το ΥΠΕΚΑ ώστε  τα έργα αυτά να ενταχθούν μέσω της Διεύθυνσης Δασών, διότι διαφορετικά έπαιρναν το δρόμο της απένταξης, έπιασε τόπο και πλέον δύο σημαντικά, τουριστικά, χρηστικά και αναπτυξιακά έργα προϋπολογισμού 515.124,00 € και 178.000,00 € πολύ σύντομα θα δημοπρατηθούν.
Αναμένεται πολύ σύντομα επίσης η ένταξη δύο ακόμη παρόμοιων έργων, ενός ακόμη στην Τ.Κ. Καλαρρυτών  και ενός στη Δ.Ε. Κατσανοχωρίων στην παραράχθια περιοχή των Τ.Κ. Μονολιθίου και Πλατανούσας, προϋπολογισμών  της τάξεως των 400.000,00 € και 450.000,00 € αντίστοιχα.
Ο συνολικός προϋπολογισμός των τεσσάρων αυτών έργων ξεπερνά το...
1.500.000,00 €

Το αρχοντοχώρι των Καλαρρυτών
"ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ "ΣΤΡΑΤΩΝΕΣ - ΣΚΑΛΑ ΠΡΟΣ ΣΥΡΡΑΚΟ - ΚΑΛΑΡΡΥΤΙΚΟ ΠΟΤΑΜΟ" ΤΗΣ T.K. ΚΑΛΑΡΡΥΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ"


Προϋπολογισμός: 515.124,00 € 
Απόφαση ένταξης: 1089 / 28-3-2012

Πρόκειται για την ανάδειξη - ανάπλαση και συντήρηση του υφιστάμενου παλιού μονοπατιού που χρησιμοποιούνταν για τη σύνδεση με τον ποταμό Καλαρρύτικο, για τις μεταφορές των προϊόντων, την πρόσβαση σε νερόμυλους, εξωκλήσια και την πρόσβαση σε φυσικές πηγές, χωράφια ή ποιμενικές εγκαταστάσεις. Η διαμόρφωση του μονοπατιού θα οδηγήσει στην αύξηση του τουριστικού ενδιαφέροντος για την περιοχή και την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προιόντος και των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών.
Με την υλοποίηση της ανωτέρω πράξης, θα διαμορφωθεί μια πεζοπορική
διαδρομή μήκους 1+400 Km, διάρκειας περίπου μίας ώρας και με μικρό βαθμό
δυσκολίας.

Το Ματσούκι του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων



 "ΠΕΡΙΠΑΤΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Τ.Κ. ΜΑΤΣΟΥΚΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ"


Προϋπολογισμός: 178.000,00 € 
Απόφαση ένταξης:1501 / 18-4-2012



Η Προτεινόμενη πράξη έχει ως πρωταρχικό στόχο την αξιοποίηση των περιοχών φυσικού κάλλους που παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον, την προστασία-ανάδειξη του περιβάλλοντος και την ασφαλή παραμονή των επισκεπτών μέσω της βελτίωσης και ανάδειξης περιπατητικών διαδρομών στην Τ.Κ. Ματσουκίου.
Πρόκειται για το "Μονοπάτι Ματσούκι - Άγιος Αθανάσιος" που χρησιμοποιείται καθημερινά από τους κατοίκους του οικισμού. Η προτεινόμενη περιπατητική διαδρομή αφορά στη διαμόρφωση του καταστρώματος του μονοπατιού, στην τοποθέτηση καλντεριμιού στο κατάστρωμα αυτού, στην κατασκευή μικρών τοίχων αντιστήριξης για την προστασία των περιπατητών, στην τοποθέτηση σιδηρών κιγκλιδωμάτων, όπου απαιτείται και στην τοποθέτηση ξύλινων πινακίδων πληροφόρησης.
Με την υλοποίηση της Πράξης θα έχει διαμορφωθεί στην Τ.Κ. Ματσουκίου η
περιπατητική διαδρομή:"Μονοπάτι Ματσούκι - Άγιος Αθανάσιος", η οποία θα
οδηγήσει στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος μέσω της βελτίωσης της προσπελασιμότητας της περιπατητικής διαδρομής. 
Επίσης, επιτυγχάνεται η προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς όλες οι επεμβάσεις είναι ήπιας μορφής και συμβατές με την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

ΠΗΓΗ:  http://voreiatzoumerka.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου