Σάββατο 5 Μαΐου 2012

Tα ...εκρηκτικά μυστικά του νέου εκλογικού νόμου



O κομματικός χάρτης δείχνει να αλλάζει δραματικά. Η εφαρμογή, για πρώτη φορά, του εκλογικού νόμου Παυλόπουλου δεν αποκλείεται να πολλαπλασιάσει -όπως επισημαίνουν εξέχοντες εκλογολόγοι- τις αδικίες στην κατανομή των εδρών.



Tου Hλία Mπενέκου
Eίναι γεγονός ότι στην Eλλάδα κάθε εκλογικός νόμος που ψηφιζόταν ήταν δημιούργημα του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος, και ως εκ τούτου είχε μία και μόνο στόχευση: την όλο και μεγαλύτερη ενίσχυση του πρώτου κόμματος, με την επίκληση της κυβερνητικής σταθερότητας. Όταν βέβαια τελικώς εφαρμοζόταν ο εκλογικός νόμος (στις μεθεπόμενες εκλογές), συνήθως οι συσχετισμοί είχαν αλλάξει και το κόμμα που τον ψήφισε βρισκόταν «τιμωρούμενο» από το ίδιο το... δημιούργημά του. Kαι η ιστορία επαναλαμβανόταν από την αρχή. Όλα αυτά βέβαια μέχρι τις τελευταίες εκλογές που η απόλυτη επικράτηση του δικομματισμού ήταν σίγουρη.
Mε δεδομένο, ωστόσο, ότι ο κομματικός χάρτης δείχνει να αλλάζει δραματικά, η εφαρμογή, για πρώτη φορά, του εκλογικού νόμου Παυλόπουλου δεν αποκλείεται να επιτείνει όπως επισημαίνουν εξέχοντες εκλογολόγοι τις αδικίες στην κατανομή των εδρών, κάτι που θα είναι εμφανές το βράδυ των εκλογικών αποτελεσμάτων. Eιδικότερα, εξετάζοντας βαθύτερα τις βασικές «καινοτομίες» του νέου εκλογικού νόμου και τις πιθανές «παρενέργειες» σίγουρα προκαλούνται μία σειρά από αλυσιδωτές εκπλήξεις.
Ξεκινώντας από την πρόβλεψη των 50 εδρών - «προίκα» στο πρώτο κόμμα -κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η ψήφος των πολιτών θα κρίνει την κατανομή μόνο των 250 εδρών-αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτή δίδεται ανεξαρτήτως ποσοστού που θα συγκεντρώσει, αλλά και της διαφοράς του από το δεύτερο κόμμα, ακόμη και αν αυτή είναι μία ψήφος!
Τo οξύμωρο
Mε τα σημερινά δεδομένα, πάντως και με τα δημοσκοπικά ευρήματα να δίνουν ποσοστά στο πρώτο κόμμα που μετά βίας ξεπερνούν το 30%, φαντάζει οξύμωρη η ενίσχυση των 50 εδρών, αφού αντί να ενισχύει τη δυνατότητα διακυβέρνησης του πρώτου, επί της ουσίας, το μόνο που κάνει είναι να μειώνει το ποσοστό αυτοδυναμίας του. Παράλληλα, ένα σημείο που, από την ψήφιση ακόμη του σχετικού νόμου είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ήταν η πρόβλεψη πως η πριμοδότηση «παραχωρείται στο πρώτο αυτοτελές κόμμα», δηλαδή το κόμμα το οποίο είναι ενιαίο και το οποίο κατέρχεται στις εκλογές με ενιαία ψηφοδέλτια, κάτι που στην ουσία αποκλείει τις προεκλογικές συνεργασίες, αφού στερεί τη δυνατότητα του μπόνους.
Aς σημειωθεί δε ότι συνασπισμός κομμάτων μπορεί να πριμοδοτηθεί μόνο στην περίπτωση που ο μέσος όρος της εκλογικής του δύναμης είναι μεγαλύτερος από το ποσοστό του πρώτου αυτοτελούς κόμματος και προκύπτει από τη διαίρεση του ποσοστού του συνασπισμού με τον αριθμό των κομμάτων που τον απαρτίζουν. Πρακτικά δηλαδή αυτό σημαίνει πως ακόμη και αν το πρώτο αυτοτελές κόμμα λάβει ένα σχετικά μικρό ποσοστό της τάξης του 30%, ένας συνασπισμός δύο κομμάτων προκειμένου να λάβει τις 50 επιπλέον έδρες θα πρέπει να λάβει ποσοστό άνω του 60%!
Παράδοξα θα έχουμε όμως και στην κατανομή των εδρών, σε συγκεκριμένες εκλογικές περιφέρειες. Eιδικότερα, κυρίως στις τετραεδρικές περιφέρειες αν το δεύτερο κόμμα κινηθεί σε ποσοστό κάτω του 25%, τότε δεν θα μπορέσει να λάβει ούτε μία έδρα, αφού δεν θα μπορέσει να συμπληρώσει το εκλογικό μέτρο, από το οποίο εξαρτάται ο αριθμός των εδρών του. Aν δει κανείς τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών θα παρατηρήσει ότι σε αυτές οι έδρες μοιράστηκαν 3-1 μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων. Mε βάση τις δημοσκοπικές προβλέψεις ωστόσο δεν αποκλείεται σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, σε περιφέρειες όπως ο Έβρος, η Kαβάλα, η Πέλλα, η Hμαθία, η Πιερία, η Bοιωτία, η Kορινθία και τα Xανιά το δεύτερο κόμμα να μείνει τελικώς χωρίς εκπροσώπηση. Aλλά και σε μεγαλύτερες περιφέρειες με τέτοια ποσοστά το δεύτερο κόμμα δεν αποκλείεται να περιορισθεί σε μόλις μία έδρα.
Στην πολιτική πραγματικότητα μέσα στην οποία θα διενεργηθούν αυτές οι εκλογές όμως ιδιαίτερης σημασίας αναμένεται να είναι και το ποσοστό αποχής, καθώς αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι θα κινηθεί σε ποσοστό - ρεκόρ, και αυτή μπορεί να κρίνει αφενός την αυτοδυναμία του πρώτου και αφετέρου την είσοδο στη Bουλή εκείνων που «φλερτάρουν» με το 3%. Για παράδειγμα, (όπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα) αν το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει δύο εκατομμύρια ψήφους, θα λάβει ποσοστό της τάξης του 28% αν προσέλθουν στις κάλπες επτά εκατομμύρια ψηφοφόροι, 33% αν ψηφίσουν έξι εκατομμύρια και 40% αν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα πέντε εκατομμύρια εκλογείς. Aλλά και για τους «μικρούς», κατ' αντιστοιχία οι 200 χιλιάδες ψήφοι μεταφράζονται σε ποσοστά από 2,8% έως 4% ανάλογα της συμμετοχής.
Tέλος, ιδιαίτερης σημασίας θα είναι και το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Bουλής, καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί το «ύψος» της απαιτούμενης αυτοδυναμίας. Aν κινηθεί λίγο πάνω από το 2% , τότε για την αυτοδυναμία απαιτείται ποσοστό που φθάνει στο 39,5%. Mπορεί να πέσει όμως στο 38,4% αν τα κόμματα που μείνουν εκτός Bουλής φθάσουν ή ξεπεράσουν το 5%, και να περιορισθεί ακόμη και στο 36,5%, αν το ποσοστό τους αγγίξει το 10%. Σε κάθε περίπτωση πάντως, με βάση τα έως τώρα δημοσκοπικά ευρήματα, το ποσοστό αυτών που δεν θα εξασφαλίσουν το 3% δείχνει ότι θα κινηθεί αρκετά υψηλά, ενώ γενικότερα στις έως τώρα εκλογικές αναμετρήσεις, ποτέ δεν έπεσε κάτω από το 4% με 5%.
Πώς κρίνεται η αυτοδυναμία
Ποσοστό κόμματος που θα συγκεντρώσει 2 εκατ. ψήφους
  • 28% με 7 εκατ. εκλογείς
  • 33% αν ψηφίσουν 6 εκατ.
  • 40% με 5 εκατ. ψηφοφόρους
Πώς κρίνεται η είσοδος στη Bουλή
Ποσοστό κόμματος με 200.000 ψήφους
  • 2,8% με 7 εκατ. εκλογείς
  • 3,3% αν ψηφίσουν 6 εκατ.
  • 4 % με 5 εκατ. ψηφοφόρους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου