Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Απαράδεκτη επαναφορά των απ'ευθείας αναθέσεων στα δημoτικά έργα

Η ΠΕΣΕΔΕ με επιστολή του προεδρείου της προς τον Υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ Μάκη Βορίδη, εκφράζει την αγανάκτησή της για την "πρωτοφανή υπουργική κυβίστηση", όπως την χαρακτηρίζει στο θέμα των απευθείας αναθέσεων έργων.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, σε λιγότερο από ένα μήνα από την με νόμο κατάργησή τους , επανήλθαν οι απευθείας αναθέσεις δημοσίων έργων με άλλο νόμο, που και αυτός, όπως και ο προηγούμενος, φέρει την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ. Μάκη Βορίδη. Ειδικότερα, παρά τις υπουργικές διακηρύξεις για διαφάνεια, με το άρθρο 19, παράγραφος 13 του νόμου 4071/2012 που ψηφίστηκε τη Μεγάλη Τρίτη (δηλαδή παραμονή της διάλυσης της Βουλής), καταργείται η πρόσφατη με το νόμο 4053/2012 διάταξη που απαγόρευε τις αδιαφανείς απ’ ευθείας αναθέσεις, που αποτελούν μάστιγα στο χώρο των Δημοσίων Έργων κυρίως στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης, αλλά και άλλων δημόσιων οργανισμών που εκτελούν έργα.
Το πρωτοφανές γεγονός της ανατροπής της αρχικής απόφασης σχετικά με τις αναθέσεις δημοσίων έργων καταγγέλλει η ΠΕΣΕΔΕ με την επιστολή της τονίζοντας: "Επειδή δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι μόλις σε ένα μήνα αλλάξατε εκ διαμέτρου άποψη για ένα τόσο σοβαρό θέμα που επιβραβεύει την αδιαφάνεια, τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και την καλλιέργεια πελατειακών σχέσεων μεταξύ αιρετών και "εργολάβων", το μόνο που μας μένει να πιστέψουμε είναι ότι επιτηδείως κάποιοι συνεργάτες σας (;) υφάρπαξαν την υπογραφή σας. Σε κάθε περίπτωση λυπούμεθα και εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για την πρωτοφανή αυτή υπουργική κυβίστηση".
Κωνσταντίνος Σαββίδης: Επιστροφή σε ένα αμαρτωλό καθεστώς
Με αφορμή την απαράδεκτη αυτή ενέργεια της επαναφοράς των απευθείας αναθέσεων, αλλά και την ετήσια έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που επισημαίνει την επανάληψη του φαινομένου της κατάτμησης των έργων από Δημόσιους φορείς στην πλειοψηφία από τους Δήμους της χώρας, ο πρόεδρος της ΠΕΣΕΔΕ Κωνσταντίνος Σαββίδης έκανε την εξής δήλωση:

"1. Οι κατατμήσεις γίνονται για να οδηγούνται σε έργα μικρότερου προϋπολογισμού ώστε να μπορούν να ανατίθενται άνευ διαγωνισμού.
2. Πρόκειται για αμαρτωλό καθεστώς που κρατάει πολλά χρόνια και που ουσιαστικά οδηγεί στις απευθείας αναθέσεις για την κατασκευή δημοσίων και δημοτικών έργων. Οι απευθείας αναθέσεις είναι το καλύτερο εργαλείο για την χρηματοδότηση ενός μηχανισμού στήριξης και επανεκλογής δημάρχων και σε πολύ λιγότερες περιπτώσεις ο νομιμοφανής τρόπος οικειοποίησης δημοσίου χρήματος.
3. Το υπουργείο Υποδομών με τον πρόσφατο Νόμο 4053/2012 απαγορεύει τις απευθείας αναθέσεις. Στην Πάτρα όμως αποφάσισαν να μην εφαρμόζουν τον Νόμο και έτσι ανέθεσαν άνευ διαγωνισμού στις 13/3/2012, την εκτέλεση έργου. Φαντάζεται εύκολα κανείς τι έχει να γίνει τώρα με την επαναφορά του καθεστώτος των απευθείας αναθέσεων με το νόμο 4071/2012".

Πηγή: Μηχανικοί της Ηπείρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου