Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Αλέκος Καχριμάνης: "Δεν προκύπτουν ενδείξεις για διαρροή του κυττάρου του ΧΥΤΑ Ελληνικού"

 Την απάντηση για το ζήτημα λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ελληνικού, θα τη δώσουν οι επιστήμονες και ειδικότερα η Επιστημονική Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί με απόφασή του, υπογράμμισε σε χτεσινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας έτσι έμμεσα στις δηλώσεις του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων κου Γιάννη Αργύρη, που έκανε λόγο για επιτακτική ανάγκη τον άμεσο εντοπισμό των αιτιών που έχουν προκαλέσει την ρύπανση κοντά στον χώρο που βρίσκεται ο ΧΥΤΑ, και που κατά την άποψή του προέρχονται από προβληματική λειτουργία του κυττάρου.

(Σχετικά με τις δηλώσεις του κου Αργύρη, μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ.)

 «Δεν είμαστε εμείς οι ειδικοί, και εν πάση  περιπτώσει εκφράζουμε πολιτική και όχι επιστημονική σκέψη. Αυτή θα μας τη δώσουν οι επιστήμονες και αυτό είχα ζητήσει να γίνει από την αρχή», τόνισε, προσθέτοντας ότι ο ΧΥΤΑ είναι ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα που έγιναν στην περιοχή μας, σε ό,τι αφορά το περιβάλλον.
Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι στην προτελευταία συνεδρίαση της Επιστημονικής Επιτροπής συμμετείχαν και αντιπρόσωποι από όλες τις παρατάξεις του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, αλλά παρά το γεγονός αυτό και πριν δοθεί στη δημοσιότητα το πόρισμά της,  γίνονται διάφορες εκτιμήσεις: «Θέλω να κάνω έναν απλό συλλογισμό» είπε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, σχετικά με την αδιαπερατότητα του κυττάρου. «Σήμερα – συνέχισε- η Επιστημονική Επιτροπή έχει διατάξει να μην βγαίνουν νερά εκτός ΧΥΤΑ από το βιολογικό καθαρισμό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουμε μια δυναμική φόρτιση του κυττάρου από νερά που συγκεντρώθηκαν από τις βροχές περίπου 15.000 κυβικών. Αυτή η ποσότητα νερού – που είναι υπερβολική- σε καμία περίπτωση δεν θα υπήρχε αν θα δούλευε πλήρως ο βιολογικός του ΧΥΤΑ και θα διοχετευόταν τα νερά όπως προβλεπόταν από τη μελέτη. Δηλαδή βρίσκεται σε μια δυναμική καταπόνηση μόνιμα το κύτταρο, δηλαδή το μέρος όπου εναποτίθενται τα σκουπίδια. Εάν υπήρχε θέμα διαρροής σε αυτό το κύτταρο, που δεν είναι ακόμη στην κανονική του λειτουργία, θα είχε φανεί. Άρα φαίνεται άμεσα ότι διαρροή από το κύτταρο, όταν το κρατάμε σε δυναμική καταπόνηση με 15.00 κυβικά νερού, δεν υπάρχει. Τα άλλα, τα επιστημονικά ζητήματα, θα τα απαντήσει η Επιστημονική Επιτροπή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου