Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Ποιοί Συρρακιώτες συμμετείχαν στις Βουλευτικές εκλογές του 2012


Νέες εκλογές θα πραγματοποιηθούν στην πατρίδα μας στις 17 Ιουνίου, μιας και απέτυχε η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης απ’ τα πλειοψηφικά κόμματα που εκλέχτηκαν στην Βουλή των Ελλήνων.
Στις προηγούμενες εκλογές του Μαΐου, τέσσερις Συρρακιώτες ζήτησαν την ψήφο των Ελλήνων για να εκλεγούν στο αξίωμα του Βουλευτή σε τρία διαφορετικά κόμματα. 
Οι δύο απ’ αυτούς (Σταύρος Καλογιάννης και Γιάννης Ζιώγας) εκλέχτηκαν στον Νομό Ιωαννίνων και στην Α' Θεσσαλονίκης αντίστοιχα ενώ οι άλλοι δύο, με πολύ καλό (αναλογικά) αριθμό ψήφων, δεν τα κατάφεραν στον Νομό Ιωαννίνων όπου και έθεσαν υποψηφιότητα.

Πρόκειται για τους Σταύρο Καλογιάννη (Νέα Δημοκρατία) 
Δημήτρη Ζιώγα (ΚΚΕ Θεσ/νίκης), 
Αλέκο Σόφη (Δημοκρατική Αριστερά) και 
Βασίλη Μπούτικο (Σύνδεσμο Εθνικής Ενότητας)
Αλλά ποιοι είναι οι τέσσερις Συρρακιώτες υποψήφιοι Βουλευτές; Θα κάνουμε μια προσπάθεια να σας παρουσιάσουμε ορισμένα βιογραφικά τους στοιχεία.

Ο Σταύρος Ελ. Καλογιάννης γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1961. Κατάγεται απ' το Συρράκο απ' την μητέρα του που είναι Συρρακιώτισα. Αποφοίτησε από τη Ζωσιμαία Σχολή και σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Πολυτεχνείο Πατρών.
Συνέχισε τις σπουδές του στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Λωζάννης (ΕΡFL) σε θέματα αστικού περιβάλλοντος και στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Louvain-la-Neuve (UCL) στο Βέλγιο, σε θέματα διοίκησης επιχειρήσεων. Εργάσθηκε στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ως σύμβουλος μηχανικός και ως μελετητής έργων υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος.
Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος της πόλεως των Ιωαννίνων (1991).
Εκλέγεται βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Ιωαννίνων από το 2000.
Επί πεντέμισι χρόνια, από τον Μάρτιο του 2004 μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 διετέλεσε Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, αρμόδιος για θέματα Χωροταξίας και Περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό εκπροσώπησε τη χώρα μας σε πενήντα διεθνή Συμβούλια Υπουργών Περιβάλλοντος (Ε.Ε, ΟΗΕ, ΟΟΣΑ, Ευρωμεσογειακή συνεργασία, κ.α.).
Το 2007 ορίστηκε απο τον Κώστα Καραμανλή εθνικός εκπρόσωπος για την Στρατηγική για την Αειφόρο Ανάπτυξη.
Τη διετία 2010-2012 διετέλεσε Τομεάρχης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας.

Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ως ευκαιρίες για την ανάπτυξη νέων κλάδων της οικονομίας μας.
Έχει συντάξει, και κατέθεσε στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2012, πρόταση νόμου «για την προστασία και αειφόρο χρήση του εδάφους».
Γνωρίζει γαλλικά και αγγλικά.
Ασχολείται ερασιτεχνικά με την κτηνοτροφία και την μελισσοκομία.
Έχει μεταφράσει στα Ελληνικά το βιβλίο του ΟΟΣΑ με τίτλο “Mieux comprendre nos villes. Le rôle des indicateurs urbains”.
Είναι παντρεμένος με την Νατάσσα Χρ. Ιωάννου, Πολιτικό Μηχανικό και έχουν δύο κόρες και ένα γιο.
Συμμετείχε στις Βουλευτικές εκλογές με την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και εκλέχτηκε Βουλευτής στον Νομό Ιωαννίνων με 7263 ψήφους.

Ο Γιάννης Ζιώγας γεννήθηκε το 1952 στην Πρέβεζα. Είναι παντρεμένος με την οδοντίατρο Βασιλική Κουντουρατζή και πατέρας δύο παιδιών, της Μαριάνθης και του Πάρι. Είναι πτυχιούχος Χημικός και Φαρμακοποιός του Α.Π.Θ.
Μεγάλωσε στον Πειραιά και αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Μοσχάτου. Ζει στην Θεσσαλονίκη από το 1973, μετά το τέλος της στρατιωτικής του θητείας.
Το 1974 οργανώθηκε στην Kομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας και στο Koμμoυνιστικό Κόμμα Ελλάδας το 1975. Τα τελευταία χρόνια είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Θεσσαλονίκης του Κ.Κ.Ε. Το 1980 διορίστηκε ως Eπιστημoνικός Συνεργάτης στο τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου και το 1985, μετά την λήψη του διδακτορικού, εκλέχτηκε Λέκτορας. Το 1988 και για 9 μήνες, εργάστηκε στο εργαστήριο φυσικοχημείας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ και από το 1990 υπηρετεί (εργάζεται) ως Επίκουρος Καθηγητής.
Το 1993 εκλέχτηκε Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου μη μόνιμων μελών Δ.Ε.Π. και τα επόμενα 2 χρόνια Αντιπρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε μέλος της Συγκλήτου.
Από το 1998 είναι Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Σκακιστών Θεσσαλονίκης. Επίσης υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Σκακιστών Καλαμαριάς και του Σκακιστικού Συλλόγου Πεύκων.
Στις Νομαρχιακές εκλογές του 2002 εκλέχτηκε Νομαρχιακός Σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας (Ν.Α.Σ.). Το 2006 εκλέχθηκε εκ νέου Νομαρχιακός σύμβουλος ως επικεφαλής της Ν.Α.Σ.
Στις Εθνικές εκλογές του 2004 και τις ευρωεκλογές του 2004 ήταν υποψήφιος με τα ψηφοδέλτια του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Στις βουλευτικές εκλογές του 2007 και του 2009 εκλέχθηκε βουλευτής του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε μέλος της επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής και Β’ αντιπρόεδρος της επιτροπής περιβάλλοντος.
Επανεκλέχθηκε Βουλευτής στις τελευταίες εκλογές στην Α’ Θεσσαλονίκης και ήρθε πρώτος σε αριθμό ψήφων στην παράταξή του με 11.545 (!!!) σταυρούς

Ο Αλέκος Σόφης, δικηγόρος Ιωαννίνων, ήταν στέλεχος της Σπουδάζουσας της Ν.ΕΔΑ και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου  της ΔΝΛ. Ανέλαβε την Δημαρχία της πόλης των Ιωαννίνων  μετά τον δικηγόρο Σπύρος Κατσαδήμα που υπέβαλε την παραίτησή του για οικογενειακούς λόγους, (10 Απριλίου 1967) μιας και είχε διατελέσει αναπληρωτής του Κατσαδήμα απ’ το 1965.
Μετά από λίγες μέρες  ήρθε η Δικτατορία των Συνταγματαρχών όπου τον καθαίρεσε. Δικάστηκε από τη χούντα λόγω της αντιδικτατορικής του δράσης και της εμπλοκής του στο συλλαλητήριο της νεολαίας και του λαού στις 21 Απριλίου 1967 και τον φυλάκισε.
Διαθέτει μια σπάνια συλλογή η οποία  περιλαμβάνει ανακοινώσεις φοιτητικών οργανώσεων Ηπειρωτών, δημοκρατικών και ακροδεξιών “εθνικοφρόνων” (1965–1966). Διώξεις δημοκρατικών φοιτητών και πολιτών στα Γιάννινα την εποχή της δικτατορίας (1967–1974) και απόφαση Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων (1976) για βασανιστές κ.ά. την οποία την έχει παραχωρήσει στην  Εταιρία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ) που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2000 ως εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό: «τη συγκέντρωση, ταξινόμηση και διαφύλαξη έντυπων και προφορικών αρχείων των οργανώσεων της ελληνικής νεολαίας». Το κυριότερο μέρος της συλλογής του αφορά Φοιτητικές οργανώσεις, διώξεις δημοκρατικών φοιτητών και πολιτών στα Γιάννινα την εποχή της δικτατορίας κ.ά., 1965–1976
Ήταν υποψήφιος με το κόμμα του Φώτη Κουβέλη (Δημοκρατική Αριστερά) και ήρθε τρίτος σε σειρά κατάταξης ψήφων με 779 ψήφους.

Ο Βασίλης Μπούτικος κατάγεται απ’ το Συρράκο ενώ γεννήθηκε στην Φιλοθέη Άρτας. Είναι παντρεμένος και έχει δύο γιούς. Τελείωσε την στρατιωτική σχολή των Ευελπίδων και ειδικεύτηκε ως στρατιωτικός μηχανικός. Υπηρέτησε σε μονάδες  μηχανικού του στρατού ξηράς καθώς επίσης και σε τεχνικές υπηρεσίες. Αποστρατεύτηκε το 2008 από την θέση του Διοικητού Μηχανικού της 8ης Μεραρχίας με τον βαθμό του Ταξίαρχου.
Είναι πρόεδρος του περιφερειακού πολιτικού συμβουλίου του 
Συνδέσμου Εθνικής Ενότητας της Ηπείρου και ήταν υποψήφιος Βουλευτής στον Νομό Ιωαννίνων με την συγκεκριμένη παράταξη.
 Ήρθε πρώτος σε προτίμηση σταυρών στο ψηφοδέλτιο της παράταξης και συγκέντρωσε 313 ψήφους


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου