Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Ο τίτλος είχε και μια… δόση υπερβολής: «Η μεγάλη των Βλάχων σχολή στα Τρίκαλα»

Απρόβλεπτες διαστάσεις πήρε το χθεσινό δημοσίευμα του trikalavoice για την βλάχικη γλώσσα…

Ο δημοτικός σύμβουλος Τάκης Παζαϊτης επεξεργάζεται από καιρό μια πρόταση για την αξιοποίηση του Πολιτιστικού Κέντρου Αγίας Μονής, συνοικία όπου κατοικούν στη πλειοψηφία τους οικογένειες καταγόμενες από τα βλαχοχώρια της Σαμαρίνας. 
Αυτό που ο ίδιος θέλει είναι να υπάρχει ένα σημείο συνάντησης στην περιοχή ώστε να παραμείνουν ζωντανά, έθιμα και παραδόσεις. Ο τίτλος μας που είχε και μια… δόση υπερβολής («Η μεγάλη των Βλάχων σχολή στα Τρίκαλα») ήταν αυτός που προκάλεσε συζητήσεις πανελλαδικά δημιουργώντας μείζον θέμα. 

Ωστόσο ο ίδιος ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βλάχων κ. Μιχάλης Μαγειρίας μιλώντας στο trikalavoice δίνει τις απαραίτητες διευκρινήσεις: «Με αφορμή δημοσιεύματα στον τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, καθώς και αναρτήσεις σε ιστολόγια ή ψηφοφορίες στο facebook, σχετικά με τη βλάχικη γλώσσα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολτιστικών Συλλόγων Βλάχων τονίζει:

Όταν μιλάμε για τη βλάχικη γλώσσα (νεολογισμοί: αρωμουνική, αρμάνικη, κουτσοβλαχική) στο χώρο της Νοτίου Βαλκανικής εννοούμε τα βλάχικα, δηλαδή των σύνολο των βλάχικων προφορικών διαλέκτων. Η γλώσσα αυτή παραμένει μέχρι σήμερα προφορική και δεν έχει αποκτήσει μία ενιαία μορφή, κοινά αποδεκτή, από όλες τις ομάδες των βλαχοφώνων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις γύρω Βαλκανικές Χώρες. Τα βλάχικα, σύμφωνα και με τους ειδικούς γλωσσολόγους, είναι το σύνολο των διαλέκτων μίας μη ομογενοποιημένης και μη κωδικοποιημένης προφορικής γλώσσας.

Επίσης να σημειωθεί ότι τα βλάχικα είναι μία από τις τέσσερις ρομανικές (δηλαδή νεολατινικές) γλώσσες της Βαλκανικής λατινικής. Ο εγγραμματισμός της ως νεολατινικής γλώσσας από τους ειδικούς επιστήμονες γίνεται κυρίως με το λατινικό αλφάβητο και τη χρήση εν μέρει ελληνικών στοιχείων. Τα βλάχικα που ομιλούνται από Έλληνες, δεν είναι ούτε ξένη ούτε μειονοτική γλώσσα. Είναι μια άλλη γλώσσα και συνιστά στοιχείο της υπερχιλιετούς προφορικής πολιτισμικής κληρονομιάς της πατρίδας μας. Η επιστημονική καταγραφή, μελέτη και διάσωσή τους είναι η καλύτερη απάντηση τόσο στους αδαείς κινδυνολογούντες φοβικούς όσο και στους επαγγελματίες ακτιβιστές και κατασκευαστές μιας «εθνικής» αρμάνικης/βλάχικης γλώσσας».
Πηγή: Βλαχόφωνοι Έλληνες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου