Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Ανακοίνωση για τον ΧΥΤΑ απ' την Λαϊκή Συσπέιρωση του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων

Όπως προκλητική ήταν η στάση των αρμόδιων πριν και κατά την κατασκευή του ΧΥΤΑ, το ίδιο προκλητική είναι και τώρα που προέκυψε το σοβαρό πρόβλημα διαρροής και ρύπανσης του λεκανοπεδίου από τη δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό. Κανείς πια δεν τους έχει εμπιστοσύνη. Ούτε στο Δήμο Ιωαννιτών και τον ΦΟΣΔΑ, ούτε στην Περιφέρεια Ηπείρου η οποία συνεχίζει να προκαλεί τη νοημοσύνη μας με τις ανακοινώσεις της αφήνοντας, εσχάτως, υπόνοιες για «δόλο». Και ενώ τα λύματα οδηγούνται γοργά προς της λίμνη εμπλουτίζοντάς την με νέους, επικίνδυνους μικροοργανισμούς, ο ΧΥΤΑ σύμφωνα με τη μελέτη, παραμένει εκτός λεκάνης απορροής της λίμνης Παμβώτιδας. Τόσο αξιόπιστη ήταν η μελέτη χωροθέτησης! Οι κάτοικοι δε «δικαιώθηκαν» όπως λέγεται. Δικαίωση θα αποτελούσε η μη κατασκευή και λειτουργία του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό, σκοπό για τον οποίο αγωνίστηκαν. Οι κάτοικοι και οι σύμμαχοί τους απλά επιβεβαιώθηκαν. Οι τοπικοί εκφραστές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. εμφανίζονται, ενίοτε, ως υπερασπιστές των αιτημάτων και σύμφωνοι με τους κατοίκους, τους οποίους κατανοούν, συμπονούν, τσακώνονται για το ποιος έχει τις λιγότερες ευθύνες, ανακαλύπτουν τώρα την ακαταλληλότητα της περιοχής, παίρνουν αποστάσεις από τους ιδεολογικούς τους πατέρες. Τώρα όμως πια δεν τους ξεπλένει τίποτα, γιατί τα νερά που θα τους ξέπλεναν είναι μολυσμένα. Και θα τα υποστούν όλοι υπαίτιοι και μη. Κι αυτοί που χλεύαζαν, κι αυτοί που δεν κινητοποιήθηκαν για τα καμποχώρια, για τη Λίμνη, για τον Άραχθο κι αυτοί που παρέπεμπαν την λύση στα …Δικαστήρια. ΛΥΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ 
 Όχι στις «συχνές δειγματοληψίες» ή στην «παρακολούθηση του φαινομένου» σαν να πρόκειται για ίωση ή για κάποιο σεισμικό φαινόμενο. Ούτε λύση αποτελούν οι όποιες παρεμβάσεις στο έργο για την καλύτερη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Λύση αποτελεί η οριστική απομάκρυνση του ΧΥΤΑ από το Ελληνικό. Και κάτι τέτοιο για να γίνει δε φτάνει η συμφωνία, αλλά η δράση όλων, η οποία δράση θα επιβάλλει την απομάκρυνση. Αρκεί ο λαός μας να οργανωθεί, να συσπειρωθεί, να βγάλει ενεργητικά την αγανάκτησή του και να τη στρέψει σε αυτούς που ευθύνονται. Καλούμε τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, συλλόγους, σωματεία εργαζόμενων όλου του νομού να πάρουν θέση μπροστά στο τεράστιο αυτό πρόβλημα. Γιατί τώρα πια δεν θα λέμε «οι κάτοικοι του Ελληνικού» αλλά «οι κάτοικοι του λεκανοπεδίου», όλου του νομού και πέρα από αυτό καθώς εκτός από τη λίμνη κινδυνεύει άμεσα –ήδη μολύνεται- ο Άραχθος και ο Αμβρακικός. Ο ΧΥΤΑ δεν μπορεί να λειτουργεί και να μολύνει την περιοχή. Είναι επικίνδυνος, πρέπει άμεσα να απομακρυνθεί. Την ευθύνη να αναλάβουν και να βρουν λύση για τη διοχέτευση των σκουπιδιών, αυτοί που κατασκεύασαν και λειτούργησαν το ΧΥΤΑ κι όχι ο λαός μας.


           ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΔΗΜΟΥ ΒΟΡΕΊΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ

1 σχόλιο:

  1. ΔΕΝ ΞΑΝΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΑ 2-3 ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΓΙΑΟΥΤΩΝΑΜΕ
    ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΧΘΕΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΟΥΡΤΩΝΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΖΕΙΣ. ΠΑΕΙ ΑΥΤΟ. ΔΕΥΤΕΡΟΝ... ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΦΥΛΑΚΗ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΞΑΝΑΚΛΕΨΟΥΝ.

    ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ, ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή