Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Άμεση αναστολή λειτουργίας του ΧΥΤΑ ζητά ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων. Ομόφωνη απόφαση στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο


Την απόφαση να ζητήσει την άμεση αναστολή της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ελληνικού έλαβε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Ελληνικού στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ενώ άφησε ανοιχτό το θέμα των κινητοποιήσεων.

Επίσης, αποφασίστηκε ο Δήμος να κινηθεί ανεξάρτητα από την Περιφέρεια και λοιπούς αρμόδιους φορείς ζητώντας τη συνδρομή των επιστημόνων και ειδικότερα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ώστε να λάβει ασφαλή συμπεράσματα.
Ταυτόχρονα, η Δημοτική Αρχή θα διερευνήσει τη δικαστική οδό , θα προχωρήσει σε ενημέρωση όλων των κατοίκων και φορέων, θα ζητήσει τη συνδρομή των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και θα ζητήσει άμεση χωροθέτηση του εργοστασίου Στερεών Αποβλήτων, αλλά και νέου ΧΥΤΥ.
Οι επικεφαλείς των παρατάξεων με έγγραφη αίτηση τους προς την περιφέρεια της Ηπείρου το ΦΟΣΔΑ και την αρμόδια Επιτροπή θα ζητήσουν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους από τις δειγματοληψίες και θα διερευνήσουν τις προθέσεις τους.
Ειδικότερα, στην εισήγησή του ο δήμαρχος Γιάννης Σεντελές πρότεινε την αναστολή λειτουργίας του ΧΥΤΑ, έως ότου υπάρξει επιστημονική τεκμηρίωση της εύρυθμης και αβλαβούς λειτουργίας του.
«Να δώσουμε το χρόνο που χρειάζονται οι επιστήμονες για να έχουν ακριβείς απαντήσεις. Αν οι επιστήμονες ζητήσουν παραπάνω χρόνο να ανασταλεί αμέσως η λειτουργία του ΧΥΤΑ», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σεντελές σχολίασε επικριτικά την απουσία εκπροσώπων της περιφέρειας και του ΦΟΣΔΑ, από τη συνεδρίαση, οι οποίοι είχαν προσκληθεί να δώσουν απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα του Συμβουλίου και των κατοίκων της περιοχής.
Τις αντιδράσεις των κατοίκων προκάλεσε, εξάλλου, έγγραφο της περιφέρειας, το οποίο είχε ως τίτλο «Θέμα δυσοσμίας», ενώ έκανε λόγο για μικροπολιτικές τοπικών παραγόντων. «Το έγγραφο μιλάει για λαϊκισμό και δεν δίνεται κανένα στοιχείο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
Ερωτηθείς από την αντιπολίτευση από που προέρχονται τα λύματα ο κ. Σεντελές ανέφερε ότι υπάρχουν καταγγελίες πολιτών ότι «αδειάζουν την δεξαμενή του βιολογικού» στο Μέγα Λαγκάδι, υποστηρίζοντας πως μέχρι πριν τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, δεν υπήρχαν μολυσμένες πηγές στην περιοχή, ενώ τώρα υπάρχουν σε τρεις περιοχές.
Γιάννης Αργύρης: "Να κινηθούμε δικαστικά"
«Δεν είναι ούτε δημοκρατικό, ούτε ουσιαστικό ο δήμος να αναλύει το νερό και οι επικεφαλής να μην έχουν στα χέρια τους τα αποτελέσματα. Καλούμαστε να συζητήσουμε το θέμα χωρίς να έχουμε στοιχεία» επισήμανε ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Γιάννης Αργύρης.
Συμφώνησε ωστόσο, ότι η επιλογή της συγκεκριμένης χωροθέτησης ήταν λανθασμένη εξ αρχής, ενώ υποστήριξε ότι δεν πρέπει να δείξουν εμπιστοσύνη ούτε στην Περιφέρεια ούτε στο ΦΟΣΔΑ.
«Δεν πρέπει να τους εμπιστευόμαστε , η αντιπεριφερειάρχης λέει ότι κάνουμε λαϊκισμό» τόνισε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να κινηθούν δικαστικά κάνοντας ασφαλιστικά μέτρα επισημαίνοντας την κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ, ώστε να ανασταλεί η λειτουργία του.
Γιάννης Σταύρου: Αγωνιστικές κινητοποιήσεις για οριστική απομάκρυνση του ΧΥΤΑ
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείωσης Γιάννης Σταύρου έκανε λόγο για προκλητική στάση των υπεύθυνων της Περιφέρειας και του ΦΟΣΔΑ, ενώ τόνισε ότι οι εξελίξεις ήταν αναμενόμενες, παρά τις όποιες διαβεβαιώσεις των μελετητών για την ασφαλή λειτουργία του ΧΥΤΑ. «Όσα λεγόταν από τους μελετητές για την ασφάλεια είναι πλέον μύθος. Τα λύματα πλέον έχουν φτάσει στην Παμβώτιδα», ανέφερε για να προσθέσει ότι οι φόβοι των κατοίκων δικαιώθηκαν.
«Τώρα όλοι στηρίζουν και κατανοούν και είναι σύμμαχοι ως ένα βαθμό σε ότι συμβαίνει σήμερα. Τσακώνονται ποιος έχει λιγότερες ευθύνες. Θα υποστούν όλοι τις συνέπειες, αυτοί που δεν αντισταθήκαν και αυτοί που μας χλεύαζαν» σχολίασε, ενώ κάλεσε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την οριστική απομάκρυνση του ΧΥΤΑ. «Δεν αρκεί η συμφωνία όλων, απαιτείται η δράση όλων», υποστήριξε ζητώντας από τη Δημοτική αρχή να οργανώσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
 Ο αντιδήμαρχος Σωκράτης Γκρέστας  ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη δύο πηγές μόλυνσης στη βάση του ΧΥΤΑ και κάλεσε  τους περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη, πρόεδρο του ΦΟΣΔΑ να επισκεφθούν το σημείο για να τις δουν και μόνοι τους. «Είναι αδύνατον να έχουν πεταχτεί 13 εκατ. ευρώ και να έχουμε πάλι πρόβλημα. Να έρθουν αύριο το πρωί να τους δείξω τις νέες πηγές μόλυνσης», είπε.
Προσωρινή παύση ζήτησαν κάτοικοι
Το λόγο πήραν και κάτοικοι της περιοχής. Κάποιοι ζήτησαν την προσωρινή παύση του ΧΥΤΑ, άλλοι άφησαν αιχμές κατά του μελετητικού γραφείου, που υπέδειξε τις χωροθετήσεις των ΧΥΤΑ, αλλά και κατά των επιβλεπόντων φορέων.
«Το ίδιο μελετητικό γραφείο πρότεινε όλες τις θέσεις των ΧΥΤΑ. Το πρόβλημα προέρχεται από το ΧΥΤΑ, από πουθενά αλλού. Υπάρχουν υπεύθυνοι, είναι αυτοί που έδωσαν την άδεια λειτουργίας και αυτοί που έκαναν την μελέτη. Είναι απαράδεκτο, που απουσιάζει ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ. Ο ΦΟΣΔΑ δεν είναι ο φορέας που έχει ευθύνη για μελέτη κατασκευή και λειτουργία;
Αυτοί που έδωσαν την άδεια λειτουργίας να βρουν και που θα πάνε τα σκουπίδια.  Θα μολυνθούν όλα τα νερά του νομού, Άραχθος λίμνη κλπ. Πρέπει να γίνει προσωρινή παύση. Το ζήτημα θα λυθεί με αγώνες των κάτοικων. Οι επιστήμονες συμπεράσματα θα δώσουν όχι λύσεις, το δημοτικό συμβούλιο να  μπει μπροστά» ανέφερε χαρακτηριστικά δημότης των Β. Τζουμέρκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου