Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Πλειοδοσία για την προστασία του περιβάλλοντος


Σε πλειοδοσία για την προστασία του περιβάλλοντος ακόμη εκ μέρους όσων έχουν δώσει τα ακριβώς αντίθετα δείγματα γραφής κατά το παρελθόν και μάλιστα χειροπιαστά εξελίχθηκε η συζήτηση για τον ΧΥΤΑ που έγινε στη διάρκεια της συνεδρίασης του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων.
Επί της ουσίας τώρα στη διενέργεια συστηματικών δειγματοληψιών και αναλύσεων, στις πηγές πέριξ του ΧΥΤΑ Ελληνικού στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων όπου διαπιστώθηκε πρόβλημα δυσοσμίας θα προχωρήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να διαπιστωθεί με επιστημονικό τρόπο η πηγή της ρύπανσης.
Οι δειγματοληψίες θα πραγματοποιούνται από την Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου και οι αναλύσεις θα γίνονται από το Γενικό Χημείο του Κράτους.
Η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Ηπείρου και έγινε γνωστή και στην διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων όπου το θέμα ετέθη εκτός ημερήσιας διάταξης.
Παρόντες στη συνεδρίαση ήταν και αρκετοί κάτοικοι του Ελληνικού οι οποίοι υποστήριξαν ότι η ρύπανση προέρχεται από τον ΧΥΤΑ, ενώ χαρακτηριστικό ήταν ότι εκ μέρους όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης περίσσεψε η περιβαλλοντική υποκρισία.
Με ευκολία που θα την ζήλευαν ακόμη και μαθητευόμενοι μάγοι έσπευσαν να υποστηρίξουν ότι υπεύθυνος είναι ο ΧΥΤΑ χωρίς αυτό να τεκμηριώνεται προς το παρόν από κανένα επιστημονικό στοιχείο. Διατυπώθηκαν δε και προτάσεις για άμεσο κλείσιμο χωρίς κανένας να έχει εναλλακτική πρόταση.
Κι αν η λύση σε μια τέτοια περίπτωση είναι σχετικά εύκολη για το δήμο Ιωαννιτών με την μεταφορά των απορριμμάτων σε άλλο ΧΥΤΑ είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους υπόλοιπους δήμους του Νομού. Γιατί σε κάθε περίπτωση λύση δεν μπορεί να αποτελέσει η ανεξέλεγκτη διάθεση των απορριμμάτων.
Η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος τόνισαν ότι την απάντηση θα πρέπει να την δώσουν οι επιστήμονες και υπογράμμισαν πως εάν εντοπιστεί πρόβλημα στη λειτουργία του ΧΥΤΑ πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα ώστε η λειτουργία του να είναι εναρμονισμένη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Ιωαννιτών δεν έχει καμία άμεση εμπλοκή με την λειτουργία του έργου το οποίο βρίσκεται στη δοκιμαστική φάση. Η επίβλεψη τόσο στο κατασκευαστικό κομμάτι όσο και στη φάση της λειτουργίας ανήκει στην Περιφέρεια Ηπείρου.
ΠΗΓΗ: Epirus post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου