Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Επιστολή του Δημάρχου Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ, στον Περιφερειάρχη Ηπείρου και τον πρόεδρο του ΦΟΣΔΑ, για την ρύπανση του ΧΥΤΑ


 Ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές απευθύνθηκε με επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη κ. Α. Καχριμάνη και τον Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ κ. Θ. Μπέγκα για το θέμα της μολυσμένης πηγής στην περιοχή του ΧΥΤΑ Ελληνικού.

Το περιεχόμενο της επιστολής του Δημάρχου έχει ως εξής:

     
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ




Πράμαντα, 26/03/2012
Αριθ. Πρωτ.: 5434

Ταχ. Δ/νση
Ταχ. Κώδ.
Πληροφορίες
Τηλέφωνο
Fax
E-mail

: Πράμαντα
: 440 01
: Σεντελές Ιωάννης
: 2659 3 60212
: 2659 0 61421
: dimos@pramanta.gr


ΠΡΟΣ 
1. Τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Α. Καχριμάνη  
   2. Τον Πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ κ.  Θ. Μπέγκα        
 
ΚΟΙΝ.: Αντιπεριφερειάρχη κ. Τ. Καλογιάννη





ΘΕΜΑ: «Μολυσμένη πηγή στην περιοχή ΧΥΤΑ Ελληνικού».
Σε σχέση με την σοβαρή εξέλιξη στο θέμα λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ελληνικού μετά την διαπίστωση της ύπαρξης μολυσμένης πηγής στην εγγύτερη περιοχή θα θέλαμε να αναφέρουμε τα παρακάτω:
  • Η βαριάς μορφής μόλυνση της εν λόγω πηγής έχει προκαλέσει την δικαιολογημένα μεγάλη ανησυχία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι βρίσκονται σε αναβρασμό.
  • Η χωροταξία των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στην περιοχή, σε σχέση με τις θέσεις της πηγής και του ΧΥΤΑ, εύλογα μας παραπέμπει στην κατεύθυνση του να πιθανολογήσουμε ως την αιτία της μόλυνσης τη λειτουργία του ΧΥΤΑ.
  • Η επιστημονική προσέγγιση του θέματος είναι μεν απαραίτητη αλλά θα πρέπει να γίνει με την προσεκτική αξιολόγηση όλων των στοιχείων και στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.
Επ’ αυτού μας γεννιούνται τα παρακάτω ερωτήματα:
 Σε ρεπορτάζ της εφημερίδας "ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ" της Παρασκευής 23 Μαρτίου, αλλά και γενικότερα στον τοπικό τύπο φιλοξενήθηκαν δηλώσεις της Αντιπεριφερειάρχη κ. Τ. Καλογιάννη όπου με τίτλο: «Δεν δείχνουν συσχέτιση της ρύπανσης με τον ΧΥΤΑ τα πρώτα στοιχεία» αναφέρονται μεταξύ άλλων και «…..Από τα πρώτα αποτελέσματα, φαίνεται πως δεν υπάρχει ταυτοποίηση των δειγμάτων των πηγών με τα δείγματα που ελήφθησαν από τον ΧΥΤΑ Ελληνικού…..».
Τα πρώτα ερωτήματα επομένως που γεννιούνται είναι εύλογα:
1.      Υπάρχουν πράγματι τέτοια στοιχεία, που να δικαιολογούν τις παραπάνω δηλώσεις;
2.      Ποιοι επιστήμονες τα αξιολόγησαν, ποιων ειδικοτήτων και με ποια μέθοδο;
3.      Η αναφορά στην απόσταση της πηγής από τον ΧΥΤΑ (1 χιλιόμετρο) έγινε μετά από κάποιες μετρήσεις;
Πληροφοριακά σας αναφέρουμε ότι οι μετρήσεις των υπηρεσιών μας έδειξαν:
-    Ευθεία απόσταση πηγής από πυθμένα ΧΥΤΑ περίπου 400 m.
-         Κατακόρυφη απόσταση (υψομετρική διαφορά) πηγής από πυθμένα ΧΥΤΑ περίπου 75 m.

Κατόπιν των ανωτέρω και λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που έχει για τους κατοίκους και το Δήμο μας η υπόθεση αυτή,  αιτούμαστε και παρακαλούμε για την ανταπόκρισή σας:
-         Να μας γίνουν γνωστά όλα τα στοιχεία των μετρήσεων που έχουν διενεργηθεί ως σήμερα και θα διενεργηθούν στη συνέχεια καθώς και η σύνθεση της επιστημονικής επιτροπής που διερευνά το θέμα, οι όποιες αναφορές της και τα συμπεράσματά της.
-         Εκπρόσωποι της Περιφέρειας, της επιστημονικής επιτροπής και του ΦΟΔΣΑ να παρευρεθούν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή 30/03/2012 και ώρα 18:00 μ.μ. για να ενημερώσουν σχετικά τους Δημοτικούς Συμβούλους και του κατοίκους.

Ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων

Ιωάννης Α. Σεντελές
 ΠΗΓΗ: voreiatzoumerka.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου