Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Πρόβλημα ρύπανσης (;) με τον ΧΥΤΑ. Δημιουργήθηκαν δύο "πηγές" με έντονη δυσοσμία

Πρόβλημα (;) με τον ΧΥΤΑ στο Ελληνικό
 Οι νέες εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, παρουσίασαν προβλήματα. Σύμφωνα με τον κ. Δημοσθένη Κοντό «έχει σπάσει ο ΧΥΤΑ και έχουν δημιουργηθεί δύο μεγάλες πηγές πετρελαίου και ακαθαρσιών». Τα ζώα δεν πίνουν το νερό και ο τόπος έχει πλημμυρίσει. Το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Κοντού στην εκπομπή «Έλα Μαζί Μου» με τη Βίλιαν Στασινού, τα νερά κατευθύνονται προς τη λίμνη. Ο κ. Κοντός μιλάει τώρα για δικαίωση των κατοίκων αφού εδώ και καιρό είχαν εκδηλώσει την ανησυχία τους. Δυσαρέσκεια καταγράφεται από τους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι περιμένουν την επέμβαση των αρμοδίων. 
 Οι επιστήμονες που αναλαμβάνουν να εξετάσουν όλα τα στοιχεία και οι ειδικοί που θα κάνουν τις αναλύσεις στα δείγματα νερού που ελήφθησαν θα αποφανθούν για τα ακριβή αίτια της ρύπανσης που διαπιστώνεται σε πηγές που βρίσκονται κατάντη του ΧΥΤΑ Ελληνικού.
Ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές ο οποίος ενημέρωσε για το πρόβλημα τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Νομού Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός στις δηλώσεις που έκανε.
Έτσι έκανε λόγο για νερό που παρουσιάζει δυσοσμία και μία εικόνα που παραπέμπει σε ρύπανση όσο όμως για τα αίτια θα πρέπει να αποφανθούν οι επιστήμονες.
Οι κάτοικοι στο Ελληνικό είναι στην κυριολεξία επί ποδός καθώς θεωρούν ότι αποκλειστικά υπεύθυνη για την ρύπανση που παρατηρείται είναι η προβληματική λειτουργία του ΧΥΤΑ.
Το έργο επισκέφθηκε ο Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Θωμάς Μπέγκας ο οποίος σημείωσε ότι πρέπει να εξεταστεί από ειδικούς η αιτία της ρύπανσης και συμπλήρωσε πως εάν διαπιστωθεί πρόβλημα στην λειτουργία του ΧΥΤΑ τότε θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα.
Να σημειωθεί ότι ο ΧΥΤΑ Ελληνικού βρίσκεται ακόμη στη φάση της δοκιμαστικής λειτουργίας, για την οποία την ευθύνη έχει ο εργολάβος, ενώ από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου που έχουν την επίβλεψη του έργου, η παραλαβή δεν έχει γίνει ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου