Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Προκαλεί τους Έλληνες Βλάχους το «Συμβούλιο των Μακεδονοαρμάνων»


ΣΥΡΡΑΚΟ: ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΛΑΧΟΦΩΝΟΙ

Ζητάει απ’ τους Συλλόγους τους να γίνουν… μέλη του

Για απόπειρα αποπροσανατολισμού μιλάει η Πανελλήνια Ομοσπονδία
 
 Ζωντανό παραμένει το όραμα ξένων υπόγειων «κύκλων» που ονειρεύονται πως μία ημέρα θα αναδείξουν μια ξεχωριστή βλάχικη εθνότητα στην Βαλκανική χερσόνησο! Η προπαγανδιστική πολιτική που ακολουθούν για να το πετύχουν αυτό έχει επίδραση φυσικά και στην χώρα μας, αφού ένας από τους στόχους όσων την υλοποιούν είναι η ανακίνηση θέματος περί δήθεν βλάχικης μειονότητας και στην Ελλάδα.
«Μοχλός» της απαράδεκτης αυτής εκστρατείας το ψευδεπίγραφο «Συμβούλιο των Μακεδονοαρμάνων», το οποίο έχει καταδικαστεί επανειλημμένα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, τον επίσημο φορέα που εκπροσωπεί πάνω από 120 σωματεία Βλάχων της χώρας μας. Αντίστοιχα έχει καταδικαστεί διά στόματος του Προέδρου της Ομοσπονδίας Μιχάλη Μαγειρία και κάθε έξωθεν προσπάθεια αναγνώρισης Βλάχων ως αυθύπαρκτης εθνότητας αποκομμένης από τον ιστορικό κορμό του ελληνισμού.

Νέο… χτύπημα
Τελευταίο… χτύπημα του «Συμβουλίου των Μακεδονοαρμάνων» το κάλεσμα που απηύθυνε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας τόσο προς συλλόγους Βλάχων της Ελλάδας, όσο και προς την ίδια την Ομοσπονδία να εγγραφούν ως μέλη της ψευδεπίγραφης αυτής οργάνωσης  και να συμμετάσχουν στις προσεχείς αρχαιρεσίες της!

Άμεση αντίδραση
Η αντίδραση της Ομοσπονδίας Βλάχων υπήρξε φυσικά άμεση. Σε έγγραφο προς όλα τα σωματεία – μέλη της, που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της ΠΟΠΣΒ Μιχάλη Μαγειρία και την Γεν. Γραμματέα Αγγελική Τσακνάκη – Νιτσιάκου, η Ομοσπονδία για μία ακόμα φορά «εκφράζει την απερίφραστη καταδίκη του συνόλου των Ελλήνων βλαχόφωνης καταγωγής της χώρας μας, τους οποίους εκπροσωπεί σε δευτεροβάθμιο και συλλογικό επίπεδο, απέναντι σε κάθε έξωθεν προσπάθεια αναγνώρισης των Βλάχων ως αυθύπαρκτης και διακριτής εθνότητας, αποκομμένης από τον ιστορικό κορμό του ελληνισμού, του οποίου άλλωστε διαχρονικά αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα».   Ως εκ τούτου, η Ομοσπονδία απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόσκληση του «Συμβουλίου Μακεδονοαρμάνων», την οποία επιστρέφει πίσω ως απαράδεκτη.

«Ψάχνουν νομιμοποίηση…»
Είναι προφανές, συνεχίζει το έγγραφο προς τα σωματεία των Βλάχων,  ότι οι εν λόγω ολιγάριθμοι, ξενόφερτοι, αυτόκλητοι προστάτες και ψευδώνυμοι «υπερασπιστές των δικαιωμάτων» των Ελλήνων βλαχόφωνης καταγωγής αναζητούν ίχνη δημοκρατικής νομιμοποίησης στη χώρα μας, δεδομένου ότι αυτή αποτελεί την ιστορική κοιτίδα και το διαχρονικό μητροπολιτικό κέντρο της απανταχού βλαχόφωνης ρωμιοσύνης, συγκεντρώνοντας μέχρι και τις μέρες μας την μεγαλύτερη παρουσία της συντριπτικής πλειονότητας του βλαχόφωνου στοιχείου της ευρύτερης περιοχής. Η Ομοσπονδία δηλώνει απερίφραστα ότι «αυτή τη νομιμοποίηση δεν θα τη βρουν στην Ελλάδα»!

«Δε νομιμοποιούμε»!
 «Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε καμιά περιθωριακή ομάδα, ούτε να της επιτρέψουμε να διασπείρει συλλήβδην απορριπτέες και καταδικαστέες αυθαίρετες ιστορικές έννοιες και ανεδαφικούς επιθετικούς προσδιορισμούς, θίγοντας τη συλλογική ταυτότητα και την εθνική μας αυτοσυνειδησία», τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Βλάχων και επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά την θέση της πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, την οποία είχε περιγράψει με ακρίβεια και ο Πρόεδρός της κ. Μαγειρίας σε περσινή σχετική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον «Π.Λ.».
Αυτή, έχει ως εξής: «Πρώτον, το «Συμβούλιο των Αρμάνων» ή «Μακεδοναρμάνων», όπως αυτοαποκαλείται, είναι όργανο ΞΕΝΟ προς τους Έλληνες Βλάχους εντός κι εκτός Ελλάδος. Δεν έχει καμιά ηθική ούτε και πολιτική ή άλλη νομιμοποίηση από μας. Δεύτερον, η γλώσσα που προωθεί ως εθνικά «αρμάνικη», είναι μία από τις διαλέκτους των έξω. Όσων Βλάχων, δηλαδή θυμάτων της ρουμανικής προπαγάνδας, μετεγκαταστάθηκαν οικειοθελώς και αυτοβούλως στη Δοβρουτσά της Ρουμανίας τη δεκαετία του 1920 ως Ρουμάνοι άποικοι, απ’ τη Μακεδονία μας. Πρόκειται για μια γλώσσα, υπό κατασκευή, στα πλαίσια του καινοφανούς εθνικού ιδεολογήματος των αυτοαποκαλούμενων «Αρμάνων» ή «Μακεδοναρμάνων» ως ξεχωριστού διαβαλκανικού έθνους».
                                                                                     Πηγή: Πρωϊνός Λόγος Ιωαννίνων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου