Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Το ψήφισμα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος για το φράγμα του Αράχθου και οι φορείς που το συνυπογράφουν


                                                                        Ψ ή φ ι σ μ α.


''Είναι γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες , τόσο οι Ηπειρώτες της Αποδημίας , όσο και οι φορείς και οι κάτοικοι της Ηπείρου και περισσότερο της περιοχής του ορεινού όγκου Τζουμέρκων, βρίσκονται σε αναστάτωση, αναβρασμό και επαγρύπνηση , γιατί όλως απρόσμενα η Κυβέρνηση δια του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου , επανέφερε με τις  φωτογραφικές διατάξεις των άρθρων 52 και 56 του πολυνομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ που συζητείται στη Βουλή, το θέμα του Η/Φ Αγίου Νικολάου στον Άραχθο ποταμό.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, μαζί με την Ομοσπονδία Τζουμέρκων  και όλη την Ηπειρωτική Αποδημία, σε αγαστή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, όπως και κατά το παρελθόν, που είχαν δώσει για το ίδιο θέμα σκληρούς , επίμονους και μακροχρόνιους αγώνες , οι οποίοι στέφθηκαν με επιτυχία, αφού με απόφαση του ΣτΕ του 2007 ακυρώθηκαν και η άδεια περιβαλλοντικών όρων και η άδεια παραγωγής ενέργειας από το εν λόγω υδροηλεκτρικό έργο, έτσι και σήμερα αντιδρούμε με το ίδιο πάθος , με την ίδια ένταση και ζητούμε την απόσυρση των διατάξεων αυτών που κατά παγκόσμια πρωτοτυπία εξομοιώνουν τα μεγάλα Η/Φ με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Δεν υπάρχει φορέας σήμερα τόσο της γενέτειρας όσο και της αποδημίας που να ασπάζεται τις θέσεις της Κυβέρνησης , αντίθετα υπάρχει καθολική απόρριψη.
Κι εύλογα μπορεί να τεθεί το ερώτημα :

Καλά εσείς οι Ηπειρώτες είσαστε εναντίον της ανάπτυξης; Απαντούμε σαφώς ΟΧΙ. Χρόνια ολόκληρα όλοι οι φορείς ενωμένοι αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε την πολυπόθητη ανάπτυξη γιατί η πατρίδα μας διαθέτει και κοινωνικό και οικονομικό και πολιτισμικό δυναμισμό.
Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, ως κορυφαία οργάνωση της Ηπειρωτικής Αποδημίας δραστηριοποιείται κυρίως προς δύο κατευθύνσεις τον Πολιτισμό και την ανάπτυξη. Όταν όμως η ανάπτυξη επιφέρει τεράστιες και ανεπανόρθωτες καταστροφές στο περιβάλλον , που είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της πατρίδας μας , όταν καταστρέφεις αυτό που πλουσιοπάροχα σου έχει δώσει η φύση , αυτό δεν είναι πολιτισμός , αυτό είναι βαρβαρότητα.
Γιατί είμαστε αντίθετοι με το εν λόγω έργο;

Είμαστε αντίθετοι

1). Γιατί η Ήπειρος έχει συμβάλλει στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας με δύο τεράστια φράγματα στο ίδιο ποτάμι τον Άραχθο , το φράγμα Πουρνάρι 1 ισχύος 100 Μ
W και το φράγμα Πουρνάρι 2 ισχύος 45 MW και είναι βαρύ το τίμημα που έχει πληρώσει από τη λειτουργία τους.

2). Είμαστε αντίθετοι γιατί είναι περισσότερο από βέβαιο ότι θα επέλθουν τεράστιες και ανεπανόρθωτες καταστροφές στο οικοσύστημα της περιοχής.

3). Είμαστε αντίθετοι γιατί είναι πλέον βέβαιον ότι θα καταρρεύσει το ιστορικό και μοναδικά στα Βαλκάνια μονότοξο Γεφύρι της Πλάκας.

4). Είμαστε αντίθετοι γιατί επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στον αγροτοτουρισμό θα πάνε χαμένες και κατά πάσα περίπτωση οι θέσεις εργασίας με την περαιτέρω ήπιας μορφής τουριστική αξιοποίηση της περιοχής θα είναι σαφώς περισσότερες από αυτές που προβλέπει η λειτουργία του Η/Φ.

5). Είμαστε αντίθετοι γιατί με την διάταξη του άρθρου 56 του νομοσχεδίου κατά πραξικοπηματικό τρόπο παρακάμπτεται τόσο ο από 2003 περιφερειακός χωροταξικός  σχεδιασμός της Περιφέρειας Ηπείρου ο οποίος έχει εγκριθεί από τον τότε Υπουργό Περιβάλλοντος , όσο και το χειρότερο όλων αγνοείται και πετιέται στο καλάθι των αχρήστων η απόφαση του ΣτΕ.
Αλήθεια ποιος δίνει το δικαίωμα σε ποιόν να εκχωρεί δημόσιο πλούτο της χώρας , να τον λυμαίνονται και να τον αχρηστεύουν;

Ποιος δίνει το δικαίωμα και σε ποιόν  να γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις αποφάσεις των συντεταγμένων οργάνων της τοπικής κοινωνίας και της Ηπειρωτικής Αποδημίας;

Που στο σύνολό τους ήταν ομόφωνες;

Ποιος δίνει το δικαίωμα και σε ποιόν να  θυσιάζει υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων ιστορικά μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς;

Ποιος δίνει το δικαίωμα και σε ποιόν να αγνοεί αποφάσεις του ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας μας;

Δεν είναι αυτό ωμή παρέμβαση της Εκτελεστικής εξουσίας προς την δικαστική εξουσία;

Για όλους αυτούς τους λόγους λέμε όχι στο φράγμα του Αγίου Νικολάου Αράχθου.

Γι΄ αυτούς τους λόγους λέμε στους Βουλευτές μας να αντισταθούν , να εξαντλήσουν την πίεσή τους έτσι ώστε να πείσουν την Κυβέρνηση να αποσύρει τις εν λόγω διατάξεις και στην αντίθετη περίπτωση να καταψηφίσουν , γιατί αν οι διατάξεις περάσουν το κόστος δεν θα είναι μόνο δραματικό θα είναι και ιστορικό και η ιστορία είναι περισσότερο αμείλικτη από την δική μας κρίση.

Εμείς ως Πανηπειρωτική στέλνουμε σήμερα ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση , ότι θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας ,και θα υψώσουμε τις φωνές μας με τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής,  θα κλιμακώσουμε τους αγώνες μας  έτσι ώστε το έργο να μη γίνει.''



Με το παρακάνω ψήφισμα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, συμφώνησαν και συνυπογράφουν και οι εξής:
Ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων,
o Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κεντρικών Τζουμέρκων,
η Ομοσπονδία Τζουμερκιωτών,
ο Σύλλογος Προστασίας του Αράχθου,
η Αδελφότητα Αγναντινών Αθήνας, 
η Ι.Λ.Ε.Τ.,
η Αδελφότητα Πραμαντιωτών Αθήνας,
η Αδελφότητα Σκούπας,
ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγνάντων,
η Επιτροπή ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου,
η Ένωση Ηπειρωτών Περιστερίου,
η Ένωση Ηπειρωτών Ιλίου,
ο Πανηπειρωτικός Σύλλογος Ασπροπύργου,
η Αδελφότητα Λεπιανών Αθήνας,
η Αδελφότητα Ροδαυγής,
η Αδελφότητα Κυψέλης Άρτας,
ο Σύλλογος Κρυοπηγιωτών Πρέβεζας,
ο Σύλλογος Απανταχού Κορωνησιωτών,
η Αδελφότητα Μονολιθιωτών,
ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γκραικιωτών,
ο Σύλλογος των εν Αθήναις Καλαρυτινών,
ο Σύλλογος Καλλιθέας Παραμυθιάς,
η Ένωση Βασιλικιωτών Πωγωνίου,
ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικροσπηλιάς,
ο Σύλλογος Κεντρικιωτών Άρτας,
ο Σύλλογος Περδικιωτών Θεσπρωτίας και
η Αδελφότητα Αμμοτόπου Αττικής.

1 σχόλιο:

  1. ΕΊΝΑΙ ΓΝΩΣΤΉ Η ΕΥΚΟΛΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕς ΤΗς ΤΟΠΙΚΗς ΑΥΤ/ΣΗΣ ΚΑΘΩς ΚΑΙ ΣΕ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ, ΥΙΟΘΕΤΟΥΝ ΤΙς ΟΠΟΙΕΣΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΩΝ ΑΠΕ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΧΩΡΙς ΚΑΜΜΙΑ ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΣΗ, ΜΕ ΜΟΝΟΣΗΜΑΝΤΑ ΩΦΕΛΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή