Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Ο εφιάλτης του Αράχθου, επιστρέφει.... Νέες κινητοποιήσεις των κατοίκων του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, μετά απ' αυτές για τον ΧΥΤΑ

«Δίοδο» στην καταστροφή του ποταμού Αράχθου θεωρούν οι τοπικοί φορείς την προσπάθεια της εταιρίας «Μηχανική» να ανακινήσει το θέμα της κατασκευής του υδροηλεκτρικού φράγματος στην περιοχή του Αγίου Νικολάου.

Το θέμα επανέρχεται μετά το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Deal» και ταυτόχρονα επαναφέρει το φόβο για καταστροφή του ποτάμιου οικοσυστήματος του Αράχθου καθώς και σημαντικών πολιτιστικών μνημείων και φυσικών τοπίων της περιοχής. Οι τοπικοί φορείς φοβούνται επιπροσθέτως πως οι παρενέργειες και οι επιπτώσεις θα επηρεάσουν αρκετές ακόμη δραστηριότητες. Μια από αυτές είναι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως το ράφτινγκ που τα τελευταία χρόνια αποτελεί την πιο δυναμική μορφή ανάπτυξης στην περιοχή των Τζουμέρκων, σε συνδυασμό με τον περιπατητικό τουρισμό. Επίσης, σε κίνδυνο τίθεται και το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, το οποίο αποτελεί σήμα κατατεθέν της ευρύτερης περιοχής των Τζουμέρκων και είναι πόλος έλξης ντόπιων και ξένων επισκεπτών.
Σε τοπικό επίπεδο, όμως, οι τοπικοί φορείς, οι οποίοι ήδη απέτρεψαν οριστικά πριν από 5 χρόνια την κατασκευή του καταστροφικού –όπως το χαρακτηρίζουν- έργου για τον Άραχθο και τα Τζουμέρκα, βρίσκονται εκ νέου σε ετοιμότητα. Ζητούμενο, για τους ίδιους, αποτελεί κατά πόσο αυτά τα νέα σενάρια αποτελούν επιθυμία της «Μηχανικής» να κατασκευάσει το υδροηλεκτρικό έργο ή αν πρόκειται για κάποιο «χρηματιστηριακό παιχνίδι» της εταιρίας, καθώς, σύμφωνα με τα στελέχη της, βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για τη σύναψη ενός δανείου με ελληνικές τράπεζες. Η εταιρία ευελπιστεί σε μια νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης που θα ανοίγει το δρόμο στην κατασκευή του φράγματος, ενώ το θέμα συζητήθηκε ήδη σε προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο.

Νέες κινητοποιήσεις
Η εξέλιξη αυτή αιφνιδίασε πρόσκαιρα το Σύλλογο Προστασίας Αράχθου που είχε πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις ενάντια στην κατασκευή του φράγματος στον Άγιο Νικόλαο. Στην πρόσφατη γενική συνέλευση του συλλόγου, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στα Γιάννενα, το θέμα τέθηκε προς συζήτηση και η εναντίωση των μελών στα νέα σχέδια της «Μηχανικής» ήταν καθολική. Μάλιστα, εξετάστηκε το ενδεχόμενο, από τη στιγμή που τα δημοσιεύματα έχουν βάση, η νέα διοίκηση του συλλόγου να προχωρήσει σε ανοιχτή εκδήλωση το αμέσως προσεχές διάστημα. Στόχος του συλλόγου είναι να ενημερώσει εκ νέου φορείς και πολίτες και ταυτόχρονα να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα τόσο προς την κατασκευάστρια εταιρία όσο και προς την κυβέρνηση, προειδοποιώντας τους ότι φορείς και πολίτες δεν πρόκειται να συναινέσουν στο συγκεκριμένο έργο.
Αντίθετα, μάλιστα, η νέα διοίκηση προετοιμάζεται να προχωρήσει σε νέες κινητοποιήσεις. Ενδεικτική του αρνητικού και αγωνιστικού κλίματος που επικρατεί στο σύλλογο, για το συγκεκριμένο φράγμα, είναι η δήλωση του επανεκλεγέντος μέλους στο διοικητικό συμβούλιο Κώστα Δημητρίου. «Πραγματικά ήταν κεραυνός εν αιθρία για όλους μας, καθώς η εταιρία επανέρχεται μετά από 12 χρόνια και φαίνεται να έχει και τη στήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Ο σύλλογος θα ξαναρχίσει τον αγώνα για να γλιτώσει από την καταστροφή το ποτάμι και το περιβάλλον», ανέφερε, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και όλα τα μέλη του συλλόγου. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να συγκροτηθεί σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο, ενώ το συγκεκριμένο θέμα θα απασχολήσει τη διοίκηση από την πρώτη συνεδρίαση.
Την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις του εκφράζει και με ανακοίνωσή του ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» Γιάννης Παπαδημητρίου. «Εάν αληθεύουν οι πρόσφατες δημοσιογραφικές πληροφορίες για επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης Παπαδήμου με στόχο να ανακινηθεί η κατασκευή του φράγματος του Αγίου Νικολάου στον Άραχθο, τα κυβερνητικά στελέχη αλλά και ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματικός όμιλος του, συζητημένου για τις διασυνδέσεις του με το κόμμα του ΛΑΟΣ, κ. Εμφιετζόγλου, μπορούν να είναι σίγουροι μόνο για ένα πράγμα: Για την οργή και την αγανάκτηση των κατοίκων των Τζουμέρκων και όλης της Ηπείρου, που θα υπερασπίσουν για μια ακόμα φορά την φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής απέναντι στην κερδοσκοπία και τη λεηλασία».   

Τα επιχειρήματα
Η αποτροπή των αρχικών σχεδίων της «Μηχανικής» για την κατασκευή του (μεγάλου) υδροηλεκτρικού φράγματος επιτεύχθηκε μετά την κινητοποίηση του συνόλου των τοπικών φορέων. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έκανε δεκτά τα επιχειρήματα του συλλόγου που ήταν βασικά δύο: Το πρώτο αφορά στο γεγονός ότι το χωροταξικό σχέδιο της Ηπείρου δεν προέβλεπε την εγκατάσταση τέτοιων δραστηριοτήτων στην συγκεκριμένη περιοχή και το δεύτερο στην πιλοτική εφαρμογή του ΟΟΣΑ για την περιοχή των Τζουμέρκων, όπου, μεταξύ άλλων, θεωρεί ότι η κατασκευή υδροηλεκτρικών φραγμάτων δεν είναι συμβατή τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Τα επιχειρήματα αυτά μπορεί να ανατραπούν μόνο με μια «φωτογραφική», όπως σημειώνουν με νόημα μέλη του συλλόγου, νομοθετική ρύθμιση. Κάτι τέτοιο, όμως, εκτιμούν ότι θα θέσει σε εγρήγορση το σύνολο των φορέων και των τοπικών κοινωνιών στους νομούς Ιωαννίνων και Άρτας αλλά και όλης της Ηπείρου. Να σημειωθεί, τέλος, ότι, μετά τη δικαίωση του Συλλόγου Αράχθου από το ΣτΕ, τη θέση για μη κατασκευή ενός ακόμη φράγματος στην περιοχή των Τζουμέρκων υιοθέτησαν περισσότεροι πολιτικοί φορείς της Ηπείρου, επισημαίνοντας με τη σειρά τους πως οι επιπτώσεις θα είναι αρνητικές για το φυσικό περιβάλλον και τον εναλλακτικό τουρισμό.

                                                         Του Σωτήρη Αργύρη απ' τον Ηπειρωτικό Αγώνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου