Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Και ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων δεσμεύτηκε για την ισότητα των φύλων - Οκτώ Δήμοι από την Ήπειρο υπέγραψαν την Ευρωπαϊκή Χάρτα

 Οκτώ Δήμοι από την Ήπειρο υπέγραψαν την «Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες» αναλαμβάνοντας δημόσια δέσμευση να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν σχέδιο δράσης το οποίο θα προωθεί την ισότητα των δύο φύλων στις τοπικές κοινωνίες.
 Η τελετή υπογραφής της Ευρωπαϊκής Χάρτας πραγματοποιήθηκε τηνΔευτέρα 7 Νοεμβρίου στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Συνολικά τη χάρτα υπέγραψαν 126 Δήμοι από όλη την Ελλάδα.
«Αποτελεί άμεση και επιτακτική ανάγκη να σχεδιαστούν πρόσθετα στρατηγικά προγράμματα που να κατοχυρώνουν τα θεσμικά δικαιώματα και να διασφαλίζουν την ουσιαστική συμβολή των γυναικών στην κοινωνική συνοχή της χώρας μας», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης.
Από την πλευρά τους η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων Μαρία Στρατηγάκη τόνισε πως με την υπογραφή της Χάρτας «αναγνωρίζουμε ότι οι δημότες είναι άνδρες και γυναίκες, ζουν και εργάζονται με ισότιμους αλλά διαφορετικούς τρόπους, έχουν διαφορετικές ανάγκες και, αν θέλουμε οι πολιτικές μας να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και των δύο, θα πρέπει να το λαμβάνουμε καθημερινά υπόψη. Όταν σχεδιάζουμε πολιτικές, λαμβάνουμε αποφάσεις που επηρεάζουν τις ζωές μας και δρούμε ως πολιτικά υποκείμενα», συμπλήρωσε..
Η κ. Sandra CECIARINI, Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης, αφού παρουσίασε συνοπτικά το ρόλο του Συμβουλίου, χαιρέτισε την υπογραφή της Χάρτας από τους Δήμους, τονίζοντας την υποστήριξη του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών Ευρώπης στην εφαρμογή της.

Οι δήμοι από την Ήπειρο που υπέγραψαν τη Χάρτα είναι: Αρταίων, Βορείων Τζουμέρκων, Ζαγορίου, Ηγουμενίτσας, Ιωαννιτών, Νικολάου Σκουφά, Πρεβέζης, Σουλίου.


Σχέδιο μέσα σε δύο χρόνια
Σύμφωνα με τη Χάρτα το αργότερο σε δύο χρόνια είναι υποχρεωμένοι να καταρτίσουν Σχέδιο Δράσης για ένταξη της Ισότητας των Φύλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και με συγκεκριμένες προτεραιότητες και στη συνέχεια να το εφαρμόσουν.

Οι θεμελιώσεις αρχές στις οποίες συμφώνησαν οι Δήμοι είναι οι ακόλουθες:
1. Η Ισότητα των Φύλων συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα

Αυτό το δικαίωμα πρέπει να εφαρμόζεται από τις τοπικές και τις περιφερειακές αρχές σε όλους τους τομείς των αρμοδιοτήτων τους, συμπεριλαμβανομένης της υποχρέωσής τους να εξαλείψουν τις έμφυλες διακρίσεις, άμεσες ή έμμεσες.
2. Για τη διασφάλιση της Ισότητας των Φύλων, πρέπει να αντιμετωπίζεται το φαινόμενο των πολλαπλών διακρίσεων και αποκλεισμών
Οι πολλαπλές διακρίσεις και οι αποκλεισμοί, πέραν του φύλου, λόγω φυλής, χρώματος, εθνικής και κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, πολιτικών φρονημάτων ή οποιασδήποτε άλλης γνώμης, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, περιουσίας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας, γενετήσιου προσανατολισμού ή κοινωνικοοικονομικής κατάστασης πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την επίτευξη της Ισότητας των Φύλων.
3. Η ισόρροπη συμμετοχή ανδρών και γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για μία δημοκρατική κοινωνία
Η προώθηση της Ισότητας των Φύλων απαιτεί οι τοπικές και περιφερειακές αρχές να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα και να υιοθετήσουν όλες τις απαραίτητες στρατηγικές για την προώθηση της ισόρροπης συμμετοχής και αντιπροσώπευσης των ανδρών και των γυναικών σε όλες τα κέντρα και όργανα λήψης αποφάσεων.
4. Η εξάλειψη των έμφυλων στερεοτύπων είναι αποφασιστικής σημασίας για την επίτευξη της Ισότητας των Φύλων
Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές πρέπει να προωθούν την εξάλειψη των στερεοτύπων και των εμποδίων στα οποία βασίζονται ανισότητες αναφορικά με τη θέση και την κατάσταση των γυναικών, συμβάλλοντας στην άνιση αξιολόγηση των ανδρών και των γυναικών βάσει πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών κριτηρίων.
5. Η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις δραστηριότητες της τοπικής και περιφερειακής διακυβέρνησης είναι απαραίτητη για την προώθηση της ισότητας των φύλων
Η διάσταση του φύλου θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στο σχεδιασμό πολιτικών, μεθόδων και νομικών πράξεων που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των τοπικών πληθυσμών – για παράδειγμα, μέσω της χρήσης των τεχνικών της «αποτίμησης των επιπτώσεων της ένταξης της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές» και της «κατάρτισης προϋπολογισμών με την οπτική του φύλου» . Για το σκοπό αυτό, οι εμπειρίες των γυναικών στην τοπική ζωή, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών ζωής και εργασίας τους, πρέπει να αναλύονται και να λαμβάνονται υπόψη.
6. Κατάλληλα υποστηριζόμενα σχέδια και προγράμματα δράσεων αποτελούν απαραίτητα εργαλεία για την προώθηση της Ισότητας των Φύλων
Οι τοπικές και περιφερειακές αρχές πρέπει να καταρτίζουν Σχέδια και Προγράμματα Δράσεων για ένταξη της Ισότητας των Φύλων, με τα κατάλληλα οικονομικά και ανθρώπινα μέσα και πόρους για την εφαρμογή τους.

ΠΗΓΗ: Ενημέρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου