Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Τελευταίος σταθμός της "Μέθεξις" στην Πρέβεζα

Μετά το Συρράκο Ηπείρου, το Δήμο Περιστερίου Αττικής και τα Γιάννινα, η πολιτιστική κίνηση «Μέθεξις» σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας, το Δήμο Βορείων Τζουμέρκων και τον Σύνδεσμο Συρρακιώτων Πρέβεζας, διοργανώνει στην Πρέβεζα παράλληλη εκδήλωση και έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: «Συρράκο: Πέτρα και Μνήμη και Φως».
Πρόκειται για «ταξίδι στο χθες και το σήμερα» ενός ιστορικού χωριού, υπόδειγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, μέσα από το λόγο, την εικόνα και τον ήχο.
Η πρόσκληση της εκδήλωσης

Η εκδήλωση και τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Πρέβεζας (Λαϊκή Αγορά), την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στις 7.30μμ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Η παρουσία της αυτή σε έναν τόπο που ζει και δημιουργεί ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων που κατάγεται από το Συρράκο, αποτελεί για την έκθεση το κλείσιμο του διετούς πολιτιστικού ταξιδιού της και με το πέρας της θα δωριστεί ώστε να στολίζει, το Συνεδριακό Κέντρο Συρράκο, κατόπιν ομόφωνης απόφασης των μελών της «Μέθεξις»

Η εκδήλωση και η έκθεση ως σύνολο, είναι η πρόταση των μελών της «Μέθεξις» ως προς τη μορφή που μπορεί να έχει μια ενέργεια ανάδειξης και προβολής, με σκοπό την αξιοποίηση, σημαντικών στοιχείων της Ηπείρου και της Ελλάδας, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση ενός χωριού με έντονο το στίγμα του στην ιστορία του τόπου και της χώρας. Του Συρράκου.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Πρέβεζας (Λαϊκή Αγορά) με χαιρετισμούς των υπευθύνων της έκθεσης και των φορέων που συμμετέχουν, δεκάλεπτη ομιλία για τους Συρρακιώτες της Πρέβεζας και 3 τραγούδια με την ορχήστρα του Κώστα Γεροδήμου. Θα ακολουθήσει προβολή 30λεπτου ντοκιμαντέρ (μέρος του τρίωρου αρχικού) με τον ίδιο τίτλο: «Συρράκο: Πέτρα και Μνήμη και Φως».
Πρόκειται για το αποτέλεσμα της δεκαετούς καταγραφής των Ηλία και Δημήτρη Γκαρτζονίκα που προβλήθηκε από την τηλεοπτική εκπομπή «Εν Χορώ» της οποίας είναι υπεύθυνοι παραγωγής.
Στη συνέχεια στους χώρους της αίθουσας, 40 φωτογραφικοί πίνακες μεγάλων διαστάσεων του Συρράκου, αρκετοί από αυτούς βραβευμένοι, θα «υποδεχτούν» τους επισκέπτες δείχνοντάς τους στοιχεία του σημαντικού παρελθόντος και του πολλά υποσχόμενου παρόντος, ενός από τα χωριά που απετέλεσαν σημεία αναφοράς στην Ιστορία της Ελλάδας.

Για την «Μέθεξις» στη συγκεκριμένη εκδήλωση συναντώνται «οικιοθελώς και αφιλοκερδώς» καταθέτοντας την άποψή τους, μέλη της καταγόμενα από το Συρράκο ή φίλοι του που έζησαν στις πόλεις της Ηπείρου με τον μεγαλύτερο αριθμό συρρακιωτών μετά την σταδιακή ερήμωσή του τις προηγούμενες δεκαετίες.
Αυτοί είναι οι: Δημήτρης Γκαρτζονίκας (Γιάννινα), Βαγγέλης Γιωτόπουλος (Πρέβεζα), Χρήστος Κατσάνος (Άρτα), Ηλίας Γκαρτζονίκας (Γιάννινα) .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου