Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Ξεκίνησε η λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α. Ελληνικού. "Χτές" ήταν για τρία χρόνια. "Σήμερα" για δέκα (!!!). "Αύριο", για πόσα χρόνια κύριοι ;;;

Στην… ιστορία πέρασε η πρώτη εναπόθεση απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ του Ελληνικού, σηματοδοτώντας την αντίστροφη μέτρηση για την παύση της λειτουργίας της χωματερής της Δουρούτης.
Σε δύο μήνες υπολογίζεται πως ο ΧΥΤΑ στο Ελληνικό θα λειτουργεί πλήρως και έτσι θα μπορεί να ξεκινήσει το έργο της αποκατάστασης της χωματερής.
Το πρώτο απορριμματοφόρο που εναπόθεσε απορρίμματα στο ΧΥΤΑ, ιδιωτικό και όχι δημοτικό λόγω της απεργίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, έφτασε στο Ελληνικό στις 11.20 το πρωί της Δευτέρας και ακολούθησε την διαδρομή που θα ακολουθούν για τον επόμενο δοκιμαστικό μήνα έξι απορριμματοφόρα του δήμου Ιωαννιτών.
Η έναρξη της λειτουργίας του ΧΥΤΑ έγινε παρουσία του αντιπροέδρου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Σάκη Βλέτσα και του αντιδημάρχου Καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών Θωμά Μπέγκα, οι οποίοι είχαν συνεργασία με την Επιβλέπουσα Αρχή και τον ανάδοχο του έργου.
Τα πρώτα απορρίμματα που μεταφέρθηκαν, προέρχονταν από τις Δημοτικές Ενότητες Μπιζανίου και Παμβώτιδας του Δήμου Ιωαννιτών, όπου η αποκομιδή γίνεται από ιδιώτη, με προοπτική μέσα στις επόμενες ημέρες να μεταφερθεί το σύνολο των απορριμμάτων του Νομού.

Περίπου 814.000 κυβικά μέτρα είναι η χωρητικότητα του ΧΥΤΑ του Ελληνικού και σύμφωνα με τον σχεδιασμό του έργου, το 2006, η διάρκεια ζωής του είναι περίπου δέκα χρόνια, ανάλογα με τον όγκο των απορριμμάτων και τον βαθμό υλοποίησης προγραμμάτων ανακύκλωσης.
Στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, υπογραμμίζοντας ότι τις πρώτες ημέρες λειτουργίας απαιτείται συγκεκριμένος όγκος απορριμμάτων ώστε να μην «τραυματιστεί» η μεμβράνη, αναφέρθηκε η επιβλέπουσα μηχανικός Βασιλική Κωστούλα.
Την ικανοποίησή του για την έναρξη λειτουργίας του έργου εξέφρασε ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας Γιώργος Παπαζήσης, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για ένα άρτιο έργο, διαβεβαιώνοντας ότι η λειτουργία του δεν πρόκειται να δημιουργήσει προβλήματα στην περιοχή. Το έργο του ΧΥΤΑ χρηματοδοτήθηκε από το Γ’ ΚΠΣ και από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Ο προϋπολογισμός του ανήλθε στα 12 περίπου εκατομμύρια ευρώ.
Ένα εκατομμύριο διατέθηκε για την προμήθεια του εξοπλισμού, ενώ στο 1,5 εκατομμύριο φτάνει ο προϋπολογισμός του έργου για την οδό πρόσβασης στον ΧΥΤΑ.
Τα απορριμματοφόρα θα εναποθέτουν τα απορρίμματα χαμηλά στο κύτταρο και στη συνέχεια θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ τα απορριμματοφόρα κατά την έξοδό τους πλένονται προκειμένου να μην μεταφέρουν τα απορρίμματα έξω από την εγκατάσταση.
Βέβαια, η προοπτική της δεκαετούς λειτουργίας είναι κάτι «νέο» τουλάχιστον από επίσημα χείλη και σίγουρα θα προκαλέσει αντιδράσεις, σε συνδυασμό με την πιθανή κατασκευή της β’ φάσης, δηλαδή του δεύτερου κυττάρου όπως προβλέπει η αρχική μελέτη, χωρητικότητας 600.000 κυβικών μέτρων.

Πως λειτουργεί ο ΧΥΤΑ
Στο χώρο υγειονομικής ταφής τα απόβλητα στρώνονται σε λεπτά στρώματα και στη συνέχεια συμπιέζονται με μπουλντόζα. Στο τέλος κάθε μέρας, τα απόβλητα καλύπτονται με ένα φρέσκο στρώμα αργίλου η πλαστικού αφρού πάχους περίπου 15 cm. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις τοποθετούνται και φορητοί φράχτες, οι οποίοι συγκρατούν τα σκουπίδια από τους ανέμους. Τα οργανικά υλικά που ενταφιάζονται στον Χ.Υ.Τ.Α. αποσυντίθενται σταδιακά, απουσία οξυγόνου (αναερόβια ζύμωση). Η διαδικασία αυτή απελευθερώνει διάφορα αέρια, που συλλογικά ονομάζονται βιοαέριο και αποτελεί μίγμα μεθανίου και διοξειδίου του άνθρακα μαζί με υδρατμούς και μικρές ποσότητες οργανικών ενώσεων.
Παράλληλα με την συμπίεση των απορριμμάτων γίνεται και η τοποθέτηση ειδικών σωλήνων και αντλιών για την συλλογή του βιοαερίου το οποίο μπορεί να καίγεται κατά την εξαγωγή του στην ατμόσφαιρα ή εναλλακτικά να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ατμού και ηλεκτρικής ενέργειας, όπως γίνεται σε μεγάλους χώρους υγειονομικής ταφής σε παγκόσμιο επίπεδο.
Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί, γενική εξοικονόμηση ενέργειας σε τοπική κλίμακα και μείωση των ατμοσφαιρικών εκπομπών μεθανίου που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Όταν ο χώρος ταφής γεμίσει, καλύπτεται από μια τελική στρώση με πηλό, άμμο, αμμοχάλικο και επιφανειακό έδαφος πάχους 0.60 έως 1m για να εμποδιστεί η διήθηση του νερού προς τα γειτονικά υπόγεια νερά.

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΧΑΛΑΤΣΗ από την Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου