Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Το δεύτερο μέρος της τοποθέτησης του Γιάννη Αργύρη στην Λαϊκή Συνέλευση στο Συρράκο (14 Αυγούστου 2011)

Απ’ τον πρώην πρόεδρο της Κοινότητος Συρράκου και νυν Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων (αρχηγό της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου) 
κο Γιάννη Αργύρη, λάβαμε την παρακάτω επιστολή που αποτελεί την τοποθέτησή του που έκανε στην Λαϊκή συνέλευση του Συρράκου, που έγινε στις 14 Αυγούστου 2011 στην κεντρική πλατεία.
Λόγω της μεγάλης της έκτασης, η επιστολή δημοσιεύεται σε δύο μέρη.
Το πρώτο μέρος της επιστολής, που αναφέρεται στον απολογισμό που έκανε σαν πρόεδρος της Κοινότητος Συρράκου έως 31 Δεκεμβρίου 2010, μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ.
Στο δεύτερο μέρος τοποθετείται σαν δημοτικός σύμβουλος και αρχηγός παράταξης της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Βορείων Τζουμέρκων» στην νέα εποχή του «Καλλικράτη» και στον διευρυμένο Δήμο. Φυσικά με θέματα που αφορούν το Συρράκο.
Πλάνο απο Λαϊκή συνέλευση στο Συρράκο

Β) Για το έτος 2011.
            α) Από τα 8.500.000 ευρώ έσοδα του νέου Δήμου για το έτος 2011, τα περίπου 300.000 ευρώ προέρχονται και αντιστοιχούν για υπηρεσίες και έργα στο Συρράκο. Και αν φέτος έχουμε δύσκολη οικονομική χρονιά,  ας ελαττωθεί αυτό το ποσό κατά 10%. Στα προηγούμενα χρήματα δεν περιλαμβάνονται τα έσοδα από τα κληροδοτήματα. Από αυτά περίπου 80.000 ευρώ θα δαπανηθούν για μισθούς, υπηρεσίες, καθαριότητα, φωτισμό, ύδρευση κ.λ.π, και  τα υπόλοιπα ως ανταποδοτικά θα γίνουν έργα στο Συρράκο. Όμως με βάση το τεχνικό πρόγραμμα του νέου Δήμου, μόνο 90.000 ευρώ προορίζονται για έργα στο Συρράκο. Στο τέλος του 2011 θα δούμε, αν έστω και αυτά τα 90.000 ευρώ θα εκταμιευθούν από το Δήμο, για την υλοποίηση των προβλεπόμενων έργων, γιατί πιστεύουμε ότι ένα μεγάλο μέρος τους θα εκταμιευτεί το 2012. Ίσως ισχυριστεί κάποιος ότι ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε στη Λαϊκή Συνέλευση πως τα υπόλοιπα χρήματα θα αξιοποιηθούν στο Συρράκο. Με πνεύμα καλοπροαίρετης κριτικής, οι δεσμεύσεις του Δημάρχου σε σχέση με τα παραπάνω νούμερα δε βγαίνουν για το 2011. Μακάρι να διαψευσθούμε.
β) Από τα προηγούμενα 90.000 ευρώ, τα 60.000 ευρώ προορίζονται για την ασφαλτόστρωση του δρόμου «Καλόγριες-στάση Μπίτσιου». Στις 4/8/2011, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα:  έγκριση μελέτης του έργου «Ασφαλτοστρώσεις-τσιμεντοστρώσεις οδικού δικτύου Τοπικής Κοινότητας Συρράκου», η παράταξή μας ψηφίζει με επιφύλαξη τη μελέτη, η οποία επιφύλαξη, (αυτό ήταν το «λάθος» μας), αφορά σε δύο παρατηρήσεις προσθετικές στη μελέτη. Συγκεκριμένα, να γίνει αφενός τοιχίο στην πάνω πλευρά του δρόμου για να τον προστατεύσει από τις κατολισθήσεις, αφετέρου να εξασφαλιστεί ο κάτω δρόμος του «πλατανέλου» από τα νερά του πάνω δρόμου. Αυτές μας οι προσθήκες «κυκλοφόρησαν» ως απόρριψη της μελέτης από την παράταξη μας, με σκοπό να μην πέσει η άσφαλτος!  Οι προσθετικές παρατηρήσεις μας δεν έγιναν αποδεκτές από το σύνολο της παράταξη του Δημάρχου. Πιθανώς γιατί θα αυξάνονταν ο προϋπολογισμός του έργου κατά λίγες χιλιάδες ευρώ. Ακολούθως στη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής με θέμα: "ψήφιση  πίστωσης και καθορισμός όρων δημοπράτησης του έργου: ασφαλτόστρωση-τσιμεντόστρωση του οδικού δικτύου Τοπικής Κοινότητας Συρράκου» αποφασίζει ομόφωνα την ψήφιση της πίστωσης του έργου μαζί με τον καθορισμό των όρων δημοπράτησης. (Αποσπάσματα των δύο αποφάσεων στη διάθεση της συντακτικής επιτροπής των «Αντιλάλων» για δημοσίευση).             Ειλικρινά αυτοί που έλεγαν τις προηγούμενες μέρες ότι ο Δημοτικός Σύμβουλος Αργύρης Γιάννης ψήφισε αρνητικά για την κατασκευή αυτού του δρόμου, το έκαναν από εσφαλμένη πληροφόρηση; Από άγνοια; Ή σκοπός τους είναι η συκοφάντηση;
γ) Κληροδοτήματα:
            Παρότι η χώρα μας έχει οικονομικά προβλήματα, αυτά τα προβλήματα δεν εμποδίζουν το νέο Δήμο να διαχειριστεί τα κληροδοτήματα "Σπ. Μπαλτατζή» και "Ιωάννη Ρίζου" με σκοπό την υλοποίηση της βούλησης των ευεργετών. Ζητήσαμε ως παράταξη σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την έγκαιρη κατάρτιση του προϋπολογισμού των κληροδοτημάτων, αλλά σύσσωμη η πλειοψηφούσα παράταξη απέρριψε την πρόταση. Επανήλθαμε εγγράφως (το έγγραφο στη διάθεση της συντακτικής επιτροπής)  και τελικά καταρτίστηκαν. Όμως η προαναφερθείσα αργοπορία είχε ως συνέπεια να μην προλάβει να εγκριθεί ο προϋπολογισμός από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας και ούτε έγκαιρα να δημοσιευτεί στον τύπο, όπως εξάλλου προβλέπεται. Το αποτέλεσμα ήταν να κινδυνεύει να ακυρωθεί η διαδικασία επιλογής κορασίδων το Δεκαπενταύγουστο, από πιθανή  ένσταση είτε από τις ενδιαφερόμενες, είτε αυτεπαγγέλτως από την αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας. Αναφορικά δε με το κληροδότημα του Ιωάννη Ρίζου, διαπιστώσαμε ότι όλα τα έσοδα δε θα αξιοποιηθούν για έργα εντός του οικισμού , όπως εξάλλου προβλέπεται, αλλά, παράτυπα, ένα μέρος θα απορροφηθεί για εκδηλώσεις. Η χρηματοδότηση των εκδηλώσεων στα άλλα χωριά γίνεται από κληροδοτήματα; Και αν τα άλλα χωριά δεν έχουν κληροδοτήματα, δεν κάνουν εκδηλώσεις; Ψηφίσαμε, και καλά κάναμε, ώστε πολλά χωριά να χρηματοδοτηθούν από το Δήμο για εκδηλώσεις, γιατί όχι και  το Συρράκο; 
δ) Λειτουργία νέου Δήμου:
            Κατανοούμε τις δυσκολίες να στηθεί και να λειτουργήσει ο νέος Δήμος. Γι αυτό εξάλλου ενημερώσαμε το Δήμαρχο ότι θα στηρίξουμε , εκ των υστέρων, παρεμβάσεις του σε υπηρεσίες, όπως είναι η αποκομιδή  των σκουπιδιών, βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης κ.ά. Έχουν προβλεφθεί χρηματικά ποσά στον προϋπολογισμό του Δήμου για λάμπες φωτισμού, έλεγχος ποιότητας  πόσιμου νερού, βλάβες ύδρευσης κ.ά. Μόνο για βλάβες ύδρευσης και φωτισμού 110.000 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά σχεδόν πέρασε το καλοκαίρι και στο πόσιμο νερό δεν έχει γίνει  έλεγχός ούτε μία φορά.
Βρύση στο Συρράκο
         Ενημερωτικά: Οι αρμοδιότητες του εκπροσώπου της Τοπικής Κοινότητας είναι περισσότερο εισηγητικές προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, παρά εκτελεστικές.  Ο εκπρόσωπος μόνο μικροπαρεμβάσεις μπορεί να κάνει σε θέματα καθαριότητας, φωτισμού, παιδικής χαράς κ.ά. Αλλά και γι’ αυτές τις μικροπαρεμβάσεις πρέπει να του διαθέσει ο Δήμος το ποσό των 1.000 ευρώ, που ούτε και αυτό το μικροποσό του έχει διατεθεί από το Δήμο μέχρι τώρα για να το διαχειριστεί.
        Περιμένουμε από το νέο Δήμο να επικαιροποιήσει τις μελέτες για έργα που του παραδώσαμε (π.χ. λόγω αλλαγής ΦΠΑ) και να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις. Περιμένουμε ακόμη να συντάξει νέες μελέτες. Τώρα βέβαια ακούγεται κάπως παράξενα να μιλάμε για εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων νέων έργων, όταν ο νέος Δήμος δεν προώθησε μέχρι τώρα (περάσανε οκτώ μήνες) τη δημοπράτηση του  έργου που του αφήσαμε με εγκεκριμένη πίστωση προϋπολογισμού 310.000 ευρώ και αφορά στη μεταφορά νερού, την αλλαγή του δικτύου μεταφοράς  νερού από τις νέες υδρομαστεύσεις και την κατασκευή τρίτης νέας δεξαμενής.
 ε)   Δεν είδαμε καμιά αξιοποίηση του Συνεδριακού κέντρου.
στ) Βοσκότοποι: Δήμαρχε, φέτος ο βοσκότοπος της «Ρουσιάτσας» νοικιάσθηκε ή παραχωρήθηκε σε συνδημότες του νέου Δήμου; Αν νοικιάσθηκε, πού πήγε η διαφορά των 2300 ευρώ (5300 ευρώ νοικιάστηκε πέρυσι, 2000 ευρώ φέτος); Αν παραχωρήθηκε σε δημότες  Πραμάντων και όχι μόνο, τότε τι μας έλεγες στη Λαϊκή Συνέλευση για συνδημότη από το Παλαιοχώρι  Συρράκου;  Ο υπογράφων το παρόν κείμενο, με έγγραφό του με αριθμό πρωτοκόλλου 5368, στις 6/6/2011 (το έγγραφο έχει αποσταλεί στη συντακτική επιτροπή), αιτούσε τα κάτωθι: «Απόσπασμα απόφασης στο αίτημα του δημότη κτηνοτρόφου από το Παλαιοχώρι Συρράκου Κου …….. για χρήση κτηνοτροφικής έκτασης, πέραν των ορίων του πρώην Δήμου Τζουμέρκων». Μήπως η ενέργειά σου αυτή, Δήμαρχε, ήταν προάγγελος  για την νέα κτηνοτροφική χρονιά; Τα ψέματα Δήμαρχε έχουν κοντά πόδια και ούτε οι Συρρακιώτες είναι αφελείς.
ζ) Από τις 24 Τοπικές Κοινότητες του νέου Δήμου, η Τ.Κ. Πραμάντων έχει τους περισσότερους ψηφοφόρους και ακολουθεί αμέσως μετά το Συρράκο. Παρ’ όλα αυτά, χωρίς να αμφισβητούμε την έδρα του νέου Δήμου που είναι η Πράμαντα, διαπιστώνουμε ότι ο Δήμαρχος μεροληπτεί σε πολλά άλλα πράγματα, πέραν της έδρας, για την Τ.Κ. Πραμάντων, περιθωριοποιώντας και απαξιώνοντας το Συρράκο. Συγκεκριμένα:
1) Και τα δύο Νομικά πρόσωπα του νέου Δήμου, (κοινωφελή επιχείρηση και οργανισμός  πολιτισμού, άθλησης και παιδείας) θα έχουν έδρα την Πράμαντα. Το Συρράκο διαθέτει κτιριακή υποδομή. Δε θα μπορούσε το Συρράκο να είναι η έδρα ενός εκ των δύο Νομικών προσώπων και να συνεδριάζει 5-6 φορές το  χρόνο το Διοικητικό  Συμβούλιο στο Συρράκο; Την απόρριψη της έδρας των Νομικών προσώπων για το Συρράκο, την ψήφισαν και Συρρακιώτες Σύμβουλοι.
2) Προτείναμε ως παράταξη σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου καθορίζονταν η διάρθρωση και η έδρα των υπηρεσιών του Δήμου, κάποια οριζόντια υπηρεσία για όλο το Δήμο, να είναι στο Συρράκο, όπως εξάλλου ψηφίσαμε ομόφωνα για τους Χουλιαράδες και το Καλέντζι. Σύσσωμη η παράταξη του Δημάρχου την απέρριψε, και μάλιστα στο Συρράκο ο Δήμαρχος αιτιολόγησε την απόρριψη με σκεπτικό ότι δεν μπορεί να «σπάσει» μία ευρύτερη υπηρεσία ως προς την τοποθέτηση του προσωπικού.
3) Φέτος ο «καθαρισμός» των βοσκοτόπων με το ποσό των 17.000 ευρώ, έγινε από Πραμαντιώτη κάτοχο μηχανημάτων, λες και δεν υπήρχαν Συρρακιώτες με μηχανήματα ή ρωτήθηκαν και ήταν ακριβοί.
4) Στους προσληφθέντες υπαλλήλους του Δήμου, είτε με συμβάσεις  οκτώ μηνών, είτε με συμβάσεις δύο μηνών, δεν υπάρχει κανένας Συρρακιώτης. Οι διμηνίτες  προσλήφθηκαν με αρμοδιότητα να προσφέρουν υπηρεσίες πυροπροστασίας. Παρ’ όλα αυτά αρκετοί από αυτούς προσφέρουν παρανόμως υπηρεσίες αστυνόμευσης κατά τους θερινούς μήνες στην Πράμαντα. Το Συρράκο δε θα μπορούσε να απασχολήσει, με έξοδα του Δήμου, διμηνίτες στα Μουσεία που διαθέτει;
5) Ο Δήμος πέραν των υπηρεσιών των πέντε Αντιδημάρχων (αντίστοιχοι Δήμοι με ίσο πληθυσμό, διαθέτουν τρεις Αντιδημάρχους), αξιοποιεί και δύο ειδικούς συνεργάτες του Δημάρχου, με ετησία αντιμισθία μετά ασφαλίστρων του καθενός περίπου 50.000 ευρώ ετησίως. Προφανώς και οι δύο είναι Πραμαντιώτες. Αυτούς ο Δήμαρχος ξέρει, αυτούς εμπιστεύεται.

      Κλείνοντας, το Συρράκο με την πλούσια ιστορία, παράδοση και οικονομική ευμάρεια δε θα γίνει ο φτωχός συγγενής των Πραμάντων. Από τον Πραμαντιώτη Δήμαρχο δεν περιμένουμε μόνο να μας διασκεδάζει θεατρικώς. Ευχόμαστε το πλούσιο προεκλογικό του πρόγραμμα για το Συρράκο, να το υλοποιήσει.

                                                                  Γιάννης Αργύρης
                                                              Δημοτικός Σύμβουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου