Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Κέντρα Περιβαντολλογικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.): Νότιοι εναντίον Βόρειων

Ως αντίβαρο στην έλλειψη παραγωγικών επενδύσεων και αναπτυξιακών υποδομών αντιμετωπίζουν τη λειτουργία των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, γεγονός που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό τις έντονες αντιδράσεις που συνεχίζουν να εκδηλώνονται στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας για κλείσιμο δέκα εξ αυτών. Ωστόσο, προκύπτουν και «εμφύλιες διαμάχες», που φανερώνουν τις αναπτυξιακές ανισότητες εντός του νομού Ιωαννίνων. Η απόφαση κάνει λόγο για αναστολή λειτουργίας, ωστόσο άπαντες αντιλαμβάνονται ότι υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, δύσκολα τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης θα λειτουργήσουν, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέα λουκέτα από την επόμενη σχολική χρονιά.
Στην Περιφέρεια Ηπείρου αναστολή λειτουργίας αποφασίστηκε για τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών και Φιλιππιάδας, με τις περισσότερες αντιδράσεις να προκύπτουν για το δεύτερο που ξεκίνησε τη λειτουργία του μόλις πριν λίγα χρόνια στην περιοχή της λίμνης του Ζηρού μετά βαΐων και κλάδων, καθώς κατάφερε να δώσει αναπτυξιακή πνοή σε όλη την ευρύτερη περιοχή με τις επισκέψεις δεκάδων σχολείων και εκατοντάδων μαθητών.
Εκ περιτροπής Πράμαντα και Κόνιτσα
Ωστόσο, και για τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που μένουν ενεργά, οι εξελίξεις δεν προδιαγράφονται ευοίωνες και είναι χαρακτηριστικές οι αντιδράσεις στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας στις 22 Ιουλίου να στελεχωθούν τα ΚΠΕ Πραμάντων και Κόνιτσας με μία Παιδαγωγική ομάδα, αποτελούμενη από έναν υπεύθυνο και πέντε εκπαιδευτικούς, χωρίς να καθορίζεται η έδρα. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται ότι τα δύο ΚΠΕ θα λειτουργούν εκ περιτροπής και ενδεχομένως ο βαθμός ενεργοποίησής τους να κριθεί από τη βούληση των εκπαιδευτικών, καθώς βρίσκονται γεωγραφικά εκ διαμέτρου αντίθετα και σε απόσταση 130 χιλιομέτρων το ένα από το άλλο.
Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, που παρά το φυσικό κάλλος και την ξεχωριστή αρχιτεκτονική παλεύει για να βρει το δρόμο της τουριστικής ανάπτυξης λόγω κυρίως της οδικής απομόνωσης, ποντάρει πολλά στη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πραμάντων καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, προκειμένου να αποτελέσει προορισμό μαθητικών εκπαιδευτικών εκδρομών. Στο πλαίσιο αυτό, το θέμα ήρθε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις αρχές του Αυγούστου και διαπιστώθηκε ότι κοινή πεποίθηση αποτελεί το γεγονός πως η αναβάθμιση του ΚΠΕ Πραμάντων θα δώσει ισόρροπη ώθηση σε ολόκληρη την περιοχή των Τζουμέρκων, τόσο στον εκπαιδευτικό τομέα, όσο και στον τομέα της ανάπτυξης γενικότερα.
Για το σκοπό αυτό ζητά από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης να οριστεί το ΚΠΕ Πραμάντων ως έδρα της ενιαίας Παιδαγωγικής ομάδας των ΚΠΕ Πραμάντων και Κόνιτσας, σημειώνοντας ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια το νότιο τμήμα του νομού Ιωαννίνων παραμελήθηκε προκλητικά με αποτέλεσμα όλες σχεδόν οι υποδομές να κατευθύνονται στο βόρειο. Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων κάνει γνωστό ότι θα εξασφαλίσει τα λειτουργικά έξοδα του ΚΠΕ Πραμάντων (ΔΕΗ, ΟΤΕ, θέρμανση, καθαριότητα) προκειμένου να συνεχίσει κανονικά και σε καθημερινή βάση τη λειτουργία του, να υλοποιεί προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μαθητών και ενηλίκων, καθώς και σεμινάρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου