Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Λουκέτο στη Δουρούτη, έναρξη λειτουργίας ΧΥΤΑ Ελληνικού στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων

Ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου Ν. Ιωαννίνων κατέθεσε προχτές στην Περιφέρεια Ηπείρου την αίτηση για την άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ελληνικού του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.
Η μέχρι τώρα συνεργασία του φορέα
· με την Περιφέρεια Ηπείρου, τον Περιφερειάρχη κ. Αλ. Καχριμάνη και την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Τατ. Καλογιάννη,
· με τον Δήμο Ιωαννιτών, τον Δήμαρχο κ. Φιλ. Φίλιο και τον Αντιδήμαρχο κ. Θωμά Μπέγκα και
· με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δ. Μακεδονίας και την Γ.Γ. κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου – Μπάστα
ήταν άριστη και αρμονική σε όλα τα θέματα που αφορούν το ΧΥΤΑ Ελληνικού και την λειτουργία του.
Επειδή όμως :
a. Ο Φορέας στερείται παντελώς προσωπικού,
b. Ο ΧΑΔΑ Δουρούτης θα σταματήσει να λειτουργεί και θα αποκατασταθεί κατά τα προβλεπόμενα,
c. Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει τον μεγαλύτερο όγκο απορριμμάτων στο Νομό και κατά τεκμήριο το απαιτούμενο προσωπικό.
d. Τον φορέα συνεπικουρούσε κατά την λειτουργία του μόνο ένα άτομο από το τότε Δήμο Αγ. Δημητρίου με εμπειρία στην προετοιμασία προγραμματικών και στην κατάρτιση αυτών καθώς και στην παρακολούθηση της διαδικασίας των σχετικών μελετών,
ο ΦΟΔΣΑ (Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου Ν. Ιωαννίνων) θα έχει συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών και κάθε άλλο αρμόδιο φορέα και υπηρεσία στα αναγκαία θέματα για την ορθή λειτουργία του έργου.
                                                                                                                        
Οι τοπικοί φορείς του Δήμου, θα έχουν λόγο στην λειτουργία του ΧΥΤΑ;
Έστω και διά της τεθλασμένης, αφού χρειάστηκε να φτάσουν τα πράγματα στα άκρα με την πυρκαγιά που συνεχίζει να κατακαίει τη χωματερή της Δουρούτης, οι τοπικοί φορείς και παράγοντες δείχνουν αποφασισμένοι να βάλουν οριστικό τέλος στο πρόβλημα βάζοντας «λουκέτο» στη χωματερή και ταυτόχρονα να λειτουργήσουν το ΧΥΤΑ στο Ελληνικό.
Όπως επισημάνθηκε σχεδόν ομόφωνα, εκείνο που θα πρέπει να γίνει το συντομότερο είναι να ξεκινήσει η λειτουργία του ΧΥΤΑ και ταυτόχρονα να κλείσει η χωματερή, ώστε να υλοποιηθεί απρόσκοπτα το έργο της αποκατάστασης, που έχει βαλτώσει και δε μπορεί να γίνει τμηματικά, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί.
Σήμερα (σ. χτές) αναμένεται να δημοπρατηθεί το έργο της περιμετρικής πυρασφάλειας από την Περιφέρεια Ηπείρου και εντός των ημερών αναμένεται να υπογραφεί και η άδεια προσωρινής λειτουργίας που αναλαμβάνει για ένα 6μηνο ο εργολάβος.
Στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού οργανωμένα, μεθοδικά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και τα διεθνή πρότυπα.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων της αναδόχου κοινοπραξίας, του Δήμου Ιωαννιτών και όλων των ΟΤΑ του Νομού Ιωαννίνων, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η διαδικασία δοκιμαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ και οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν στο διάστημα του εξαμήνου για την πλήρη συγκρότηση και ενεργοποίηση του ΦΟΔΣΑ.
Την προσεχή Παρασκευή, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το θέμα της επικείμενης λειτουργίας του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό πρόκειται να συζητηθεί, προφανώς παρουσία και κατοίκων και εκπροσώπων της Επιτροπής Αγώνα από το Ελληνικό.

Προβληματισμοί Συρρακιώτη:
Οι τοπικοί φορείς του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων (Δήμαρχος, Αντιδήμαρχοι, τοπική Κοινότητα Ελληνικού) δεν θα έπρεπε να συμμετέχουν κι αυτοί σε αυτές τις συσκέψεις;
Οι πρωταρχικές δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας (με την έναρξη της χωροθέτησης του ΧΥΤΑ) για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας απ’ τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων θα ισχύσουν;
Ερωτήματα, που θα έπρεπε να χρήζουν απαντήσεων αλλά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου