Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Στα Γιάννενα σήμερα το 2ο Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού. Και πάλι συμμετοχή του χορευτικού τμήματος του Συνδέσμου Συρρακιωτών Ιωαννίνων

Τα μέλη του Δ.Σ. του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού
Ξεκινά σήμερα το πρωί στα Γιάννενα τo 2ο Παγκόσμιο Πανηπειρωτικό Συνέδριο, με απόδημους Ηπειρώτες.
Παρά τα ογκώδη προβλήματα που βιώνει η Ελλάδα μας σήμερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού αποφάσισε να πραγματοποιήσει το Β΄ Συνέδριό του στα Ιωάννινα, την πρωτεύουσα της Ηπείρου, στις 29 – 30 Ιουλίου 2011.
«Γνωρίζουμε ότι μερικές ομάδες ακύρωσαν τις εκδηλώσεις τους στην Ελλάδα, λόγω της έντονης οικονομικής κρίσης και των διαδηλώσεων κατά των μέτρων λιτότητας, που επιβάλλονται στον ελληνικό λαό», δήλωσε ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού κ. Χρυσόστομος Δήμου. «Αλλά θεωρούμε ότι είναι ζωτικής σημασίας να φερθούμε αλληλέγγυα προς το λαό της Ηπείρου σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Γι αυτό το λόγο εμείς θα πραγματοποιήσουμε το Β΄ Συνέδριο μας στα Γιάννενα, όπως είχε προγραμματιστεί».
Ο κ. Χρ. Δήμου δήλωσε, επίσης, ότι περίπου 100 αντιπρόσωποι αναμένονται στο Β΄ Συνέδριο που εκπροσωπούν Απόδημους Ηπειρώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τον Καναδά, την Ευρώπη, την Αφρική και την Αυστραλία. «Ορισμένοι εκπρόσωποι, εξέφρασαν την ανησυχία τους και τον προβληματισμό τους όσον αναφορά τα επαναλαμβανόμενα γεγονότα στην Ελλάδα, αλλά κανείς, εξ αιτίας αυτών, δεν ακύρωσε την συμμετοχή του στο συνέδριο μας. Αυτή είναι η μεγαλοψυχία των Ηπειρωτών».
Οι εργασίες του συνεδρίου, θα πραγματοποιηθούν στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Γκράντ Σεράι – Ξενία, στην καρδιά της πόλης των Ιωαννίνων. Σε αυτό το ξενοδοχείο, που συνδυάζει την παραδοσιακή διακόσμηση, τη διάχυτη πολυτέλεια με τις υψηλές παροχές και την νέα αντίληψη της φιλοξενίας, θα συναντηθεί η Ηπειρωτική αποδημία.

Άξιο λόγου είναι ότι στο εναρκτήριο δείπνο του Συμβουλίου, προσκαλέστηκε και θα συμμετάσχει ο Σύνδεσμος Συρρακιωτών Ιωαννίνων με το χορευτικό του τμήμα.
Είναι η τρίτη φορά που συμμετέχει ο Σύνδεσμος σε συνεδρίες των απόδημων Ηπειρωτών μιας και έχει συμμετάσχει στο Ιδρυτικό Συνέδριο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Απόδημων Ηπειρωτών που είχε ξαναγίνει στα Γιάννενα, καθώς και στο Α΄ Αντάμωμα Ηπειρωτών Ευρώπης που είχε γίνει στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας.

«Ήμουν στα Γιάννενα πριν από λίγες εβδομάδες και αισθάνθηκα τόσο ήρεμος και ασφαλής σαν να βρισκόμουν στην Αμερική και πιθανώς περισσότερο», δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος του Π.Σ.Η.Ε. κ. Νίκολας Γκέιτζ, και συνεχίζει λέγοντας ότι, « διαχρονικά οι Ηπειρώτες του εξωτερικού στηρίζουν πάντα την πατρίδα τους, και είμαι σίγουρος ότι δεν θα πράξουν και τώρα κάτι το αντίθετο».
Ο Πρόεδρος κος Χρυσόστομος Δήμου
Εξ άλλου, τα περισσότερα από τα μεγάλα ιδρύματα που εδρεύουν στην Ελλάδα μετά την ανεξαρτησία της, χρηματοδοτήθηκαν από Ηπειρώτες που ευημερούσαν στο εξωτερικό και προσέφεραν τις περιουσίες τους για να βοηθήσουν την ανοικοδόμηση και τον εκσυγχρονισμό της μητέρας πατρίδας. «Η Ελλάδα είχε πολλά σκαμπανεβάσματα ανά τους αιώνες, αλλά ποτέ δεν χάνει την μαγεία της», ολοκλήρωσε ο κ. Νίκολας Γκέιτζ.
Εκτός από τους Απόδημους Ηπειρώτες, σύνεδροι και των φίλοι, μπορούν να παρευρεθούν στο συνέδριο και όσοι επιθυμούν, από οποιαδήποτε πόλη της Ελλάδας, ως παρατηρητές.
Στο παρελθόν, πολλοί σύνεδροι παρέμειναν μετά το τέλος του συνεδρίου να περιηγηθούν στα αξιοθέατα της όμορφης Ηπείρου, και να απολαύσουν τις καθαρότατες παραλίες του Ιονίου. «Ευελπιστούμε να είναι το ίδιο όμορφα και εφέτος».
Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ηπειρωτών Εξωτερικού (Π.Σ.Η.Ε.) είναι ένα νέο όργάνο, που ξεκίνησε έμπρακτα να σχεδιάζεται το 2003, έπειτα από επαφές της Ομάδας Πρωτοβουλίας με τις Ομοσπονδίες και τους ανά τον κόσμο Συλλόγους. Το 2006, συνήλθε η πρώτη συνδιάσκεψη, όπου ψηφίστηκε το πρώτο καταστατικό και με το Α’ Τακτικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2008, έκλεισε το πρώτο μέρος της οργανωτικής δομής των Ηπειρωτικών Οργανώσεων του Εξωτερικού. Με το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το Καταστατικό και τέλος τα Διοικητικά Πορίσματα, δημιουργήθηκε η βάση που χρειαζόμαστε για να προχωρήσουμε δυναμικά στην υλοποίηση των στόχων μας.
Το Π.Σ.Η.Ε. είναι το γνωμοδοτικό και εισηγητικό όργανο προς την Ελληνική Πολιτεία για θέματα που αφορούν τους ανά τον κόσμο Απόδημους Ομογενείς Ηπειρώτες. Αποτελεί το κορυφαίο τριτοβάθμιο όργανο των Ηπειρωτών του Εξωτερικού, για τον στρατηγικό σχεδιασμό και τον συντονισμό των δραστηριοτήτων όλων των Ηπειρωτικών Ομοσπονδιών και Ηπειρωτικών Συλλόγων και Αδελφοτήτων ανά τον κόσμο.
Απώτερος σκοπός του είναι α) η προβολή της Ηπείρου και της Ηπειρωτικής ταυτότητας στο Εξωτερικό, β) η δημιουργία Παγκόσμιων Δικτύων Δράσης διαφόρων ομάδων, όπως Νεολαίας, Γυναικών, Επιστημόνων, Επιχειρηματιών, κ.α., και γ) η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου αυτά καταπατούνται –ιδιαίτερα των συμπατριωτών μας της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία, εξασφαλίζοντάς τους έτσι καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.
Ένας από τους βασικούς στόχους του Συμβουλίου είναι να φέρει τους απόδημους Ηπειρώτες πιο κοντά στην γη της Ηπείρου. Κάθε τι που γίνεται, αποβλέπει σε αυτό τον σκοπό. Τα Προγράμματα Ελληνικής Γλώσσας, τα Ανταμώματα, τα Συνέδρια Νεολαίας, οι Οικονομικές Ημερίδες κ.α., έχουν σαν στόχο την γνωριμία και εξοικείωση των Ηπειρωτών του Εξωτερικού, και κυρίως των νέων Ηπειρωτικής καταγωγής, με την πατρίδα των προγόνων τους και την διάδοση της Ιστορίας και του πολιτισμού της γενέτειρας σε όλο τον κόσμο.

Ευχαριστήριο Συρρακιώτη:
Ευχαριστούμε τον Γενικό Γραμματέα της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Ευρώπης και Υπέυθυνο Γραφείου Τύπου του Παγκόσμιου Συμβουλίου των Απόδημων Ηπειρωτών, Ματσουκιώτη και συνδημότη μας  κο Σπύρο Κωσταδήμα για την ευγενή καλωσύνη που είχε να μας παραχωρήσει τις πληροφορίες για το συνέδριο.
Ευχόμεθα απ' την πλευρά μας, καλή επιτυχία στις συνεδρίες τουΣυμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου