Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Στο Συρράκο ο Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βέροιας

Βλάχοι στην Βέροια το 1930
Ο Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βέροιας επισκέφτηκε αυτό το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε 
18 και 19 Ιουνίου 2011, το Συρράκο. Πάνω από τριάντα άτομα του Συλλόγου, επισκέφτηκαν οι περισσότεροι για πρώτη φορά το χωριό μας και έμειναν έκθαμβοι απ’ την καλαισθησία του τοπίου, την απάνια αρχιτεκτονική του χώρου αλλά και τα κατορθώματα των προγόνων μας.
Βέβαια σε αυτό συνέβαλε και η άψογη φιλοξενία των Συρρακιωτών και ιδιαιτέρως του συγχωριανού μας και πρώην μέλους του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων των Βλάχων, κου Θεόδωρου Σούλτη. Μαζί με τον τοπικό πρόεδρο του χωριού κο Νίκο Γκίζα, είχαν φροντίσει ο Σύλλογος να έχει την καλύτερη δυνατή φιλοξενία, επισκεπτόμενος όλα τα μουσεία και τις εκκλησίες του χωριού.
Παράλληλα, στο συνεδριακό χώρο του Συρράκου με ομιλητές τον κο Θεόδωρο Σούλτη και Κώστα Αλέξη, τους έγινε πλήρη ενημέρωση για την ιστορία του χωριού αλλά και για τους ευεργέτες, ποιητές και πολιτικούς που «γέννησε» ο τόπος μας. Στην λήξη της ενημέρωσης, σερβιρίστηκαν γλυκά και τοπικά εδέσματα.
Το κτίριο που στεγάζεται ο Σύλλογος
Ένα μεγάλο μπράβο στους συγχωριανούς μας για την προσπάθεια που κατέβαλαν στο να έχουν την πιο ευχάριστη διαμονή τα μέλη του Συλλόγου Βλάχων Βέροιας, οι οποίοι σημειωτέων έφυγαν απ’ το χωριό μας καταγοητευμένοι.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε και λίγα στοιχεία για τον Σύλλογο.
Ο Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βέροιας  ιδρύθηκε το 1981 και απαρτίζεται από μέλη που διαμένουν στη Βέροια και στα Βλαχοχώρια του Βερμίου Σέλι, Ξερολείβαδο, Ντόλιανη (Κουμαριά).
Σκοποί του συλλόγου είναι η καταγραφή των εθίμων και παραδόσεων των Βλάχων, των ιστορικών παραδόσεων και λαογραφικών στοιχείων τους, καθώς και η διάσωση της βλάχικης γλώσσας.
Στο Σύλλογο λειτουργούν ποικίλα τμήματα: ενδυμασίας, χορού, τραγουδιού, συλλογής λαογραφικού υλικού, καταγραφής ιστορικού υλικού, παλιάς φωτογραφίας. Παράλληλα λειτουργεί επιστημονική επιτροπή και βιβλιοθήκη πλούσια  σε βιβλιογραφία σχετική με τους Βλάχους.
Ο Σύλλογος, ιδρυτικό μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, έχει κάνει πετυχημένες εμφανίσεις σε πολλές πόλεις  της Ελλάδας, σχεδόν σε όλα τα βλαχοχώρια,  καθώς και στο εξωτερικό (Βουλγαρία,  Ιταλία, Ελβετία, Γαλλία, Αγγλία, Ρουμανία). Επίσης συνεργάζεται άριστα με την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, τους πολιτιστικούς συλλόγους του Νομού, και οργάνωσε στη Βέροια και το Σέλι έξι (6) πανελλήνια ανταμώματα Βλάχων. 
Κάθοδος των Βλάχων στα χειμαδιά το 1898
Στα πλαίσια καταγραφής της βλάχικης πολιτισμικής δημιουργίας, ο Σύλλογος έχει κυκλοφορήσει παλιότερα διπλό άλμπουμ δίσκων και κασέτες με βλάχικα τραγούδια, καθώς και σχετικά πρόσφατα δίσκο, CD και κασέτες με τίτλο "Τραγούδια από τη ζωή των Βλάχων. Συνεργάστηκε στην έκδοση βιβλίων και γύρισε δύο ταινίες μικρού μήκους σε συνεργασία με καταξιωμένους σκηνοθέτες. Το ημερολόγιο, κάθε χρόνο, αποτελεί ιστορική μαρτυρία πτυχών της βλάχικης ζωής.
Πρόσφατα αγόρασε ο Σύλλογος διατηρητέο οίκημα, το οποίο αποκαταστάθηκε με Ευρωπαϊκό πρόγραμμα σε συνεργασία με το Δήμο Βέροιας και προορίζεται όχι μόνο να λύσει τις στεγαστικές ανάγκες, αλλά και να λειτουργήσει μελλοντικά ως μουσείο,  όπου θα εκτεθούν δείγματα ανεκτίμητης αξίας από την  πλούσια πολιτισμική κληρονομιά των Βλάχων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου