Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Φίλιππας Φίλιος: Ναι στο ΧΥΤΑ, όχι στο ΧΥΤΥ του Ελληνικού.

Ένα απ' τα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών που πραγματοποιήθηκε χθές που ήταν για την λειτουργία του ΧΥΤΑ Ελληνικού, εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, ο οποίος τόνισε πως πρόκειται για ένα πρόβλημα που έρχεται από το παρελθόν, με διαμορφωμένη σήμερα μία συγκεκριμένη πραγματικότητα στην περιοχή.
Έτσι ο ΧΥΤΑ στο Ελληνικό έχει ολοκληρωθεί, οι περισσότεροι ΧΑΔΑ έχουν αποκατασταθεί, ενώ στη χωματερή της Δουρούτης έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος. Πολύ σύντομα και με την εξέλιξη των εργασιών θα προκύψει με ένταση το πρόβλημα της διάθεσης των απορριμμάτων, σχεδόν ολόκληρου του Νομού Ιωαννίνων.
«Ωσότου ολοκληρωθεί η κατασκευή του εργοστασίου διαλογής και η μετατροπή των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, θα χρειαστούμε χώρο για την εναπόθεση των απορριμμάτων. Το Ελληνικό δεν ήταν η κατάλληλη θέση για την κατασκευή του ΧΥΤΑ και το έχουμε πει και στο παρελθόν. Εκτιμούμε όμως πως για μία τριετία η λειτουργία του είναι επιβεβλημένη και με αυτό το σκεπτικό προτείνουμε να σταματήσει η διαδικασία των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας», τόνισε ο Δήμαρχος.
Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε και ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές, ο οποίος μετέφερε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περιοχής του, σύμφωνα με τη οποία θα συνεχιστεί και θα ενταθεί ο δικαστικός αγώνας που είχε ξεκινήσει ο Δήμος Κατσανοχωρίων.
Ο κ. Σεντελές υποστήριξε ότι η χωροθέτηση του ΧΥΤΑ στο Ελληνικό έγινε με παράνομο τρόπο και δεν πρέπει να λειτουργήσει. Ζήτησε μαζί με την χωροθέτηση του εργοστασίου να γίνει και χωροθέτηση ΧΥΤΥ ώστε να υπάρχει λύση στο πρόβλημα εναπόθεσης των απορριμμάτων και μετέφερε την δυσπιστία των κατοίκων της περιοχής του σχετικά με την πολιτική δέσμευση για κλείσιμο του ΧΥΤΑ μετά από μία τριετία.
Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν κι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων όπως και εκπρόσωποι της Επιτροπής Αγώνα, οι οποίοι τάχθηκαν κατά της λειτουργίας του ΧΥΤΑ.
Ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, υπογράμμισε ότι σήμερα ο Νομός Ιωαννίνων και η Ήπειρος βρίσκονται μπροστά σε νέα δεδομένα, στα οποία η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να σταθεί με υπευθυνότητα. «Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε την επιστήμη με τις ερασιτεχνικές πολιτικές απόψεις. Αυτές είναι που οδήγησαν σε λάθη. Σήμερα εμπιστευόμαστε τους επιστήμονες και τις λύσεις που θα προτείνουν. Ο ΧΥΤΑ του Ελληνικού θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με ημερομηνία λήξης. Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους πολίτες. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να πετάξουμε τόσα εκατομμύρια που δαπανήθηκαν, ούτε να κατασκευάσουμε νέο έργο. Έχουμε όμως τη δυνατότητα στο εξής να προχωρήσουμε με συνέπεια και με βάση τις επιστημονικές λύσεις και να αναπτύξουμε δράσεις όπως η ανακύκλωση και άλλες που αποτελούν και την ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων», κατέληξε ο κ. Φίλιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου