Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Παγκόσμια ημέρα μουσείων αύριο. Τι γίνεται με τα μουσεία του Συρράκου;

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 τη 18η Μαίου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων.
Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης και της αμοιβαίας κατανόησης, τη συνεργασία και την ειρήνη ανάμεσα στους λαούς».
Στις 18 Μαίου κάθε χρόνο η είσοδος σε όλα τα μουσεία της χώρας είναι ελεύθερη.
Το σπίτι του Κώστα Κρυστάλλη στο Συρράκο,
που λειτουργεί ως λαογραφικό μουσείο
και βιβλιοθήκη
Αλλά αλήθεια τι γίνεται με τα μουσεία του Συρράκου;
Να υπενθυμίσουμε ότι στο Συρράκο λειτουργούν δυο μουσεία.
Το λαογραφικό μουσείο «Κώστας Κρυστάλλης» όπου εκτός από προσωπικά αντικείμενά του, μπορεί κανείς να δεί εργαστήρια τυροκομίας και υφαντουργίας. Αλλά και μια βιβλιοθήκη με αρκετά και παλιά συγγράμματα .
Επίσης το παλιό αρχοντικό του «Κώστα. Αυδίκου» που  έχει μετατραπεί εξ ολοκλήρου σε λαογραφικό μουσείο, όπου μπορείτε να γνωρίσετε την ιστορία και την καθημερινή ζωή των Τζουμέρκων, τα τελευταία 150 χρόνια. Καθημερινά αντικείμενα περασμένων αιώνων (ακόμα λειτουργικά) εκτίθενται και τα οποία είναι προσφορά της κας Ερμηνείας Φωτειάδου, στην πρώην Κοινότητα Συρράκου.
Να θυμίσουμε ότι κάθε χρόνο, η Κοινοτική Αρχή Συρράκου, μίσθωνε συγχωριανό μας για να κρατιέται το μουσείο «Κώστας Κρυστάλλης» ανοικτό και να υπάρχει και ξενάγηση. Το ίδιο έκανε και το προεδρείο διαχείρισης του Λαογραφικού μουσείου «Ερμηνείας Φωτειάδου».
Το λαογραφικό μουσείο "Ερμηνείας Φωτειάδου"
      Φέτος, με τον Καλλικρατικό Δήμο των Βορείων Τζουμέρκων τα πράγματα έχουν αλλάξει. Τα δυό μουσεία πλέον υπάγονται στον Οργανισμό Πολιτισμού – Άθλησης – Παιδικής Μέριμνας, που συστάθηκε πρόσφατα και που προεδρεύει ο Δήμαρχος κος Γιάννης Σεντελές, ενώ αντιπρόεδρος είναι ο Συρρακιώτης, κος Σπύρος Νταλαούτης.
      Πλήν όμως, ο νεοσύστατος φορέας, ακόμη δεν έχει τις πρέπουσες χρηματοδοτήσεις, με αποτέλεσμα να καθυστερεί ο «διορισμός» ξεναγού στα μουσεία μας . Απόρροια  όλων αυτών, τον ρόλο του ξεναγού στα μουσεία αυτήν την στιγμή να έχουν αναλάβει ο πρόεδρος, ο Αντιδήμαρχος αλλά και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο Συρράκο, προκειμένου, όταν υπάρχουν τουρίστες στο χωριό, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, τα μουσεία μας να είναι ανοικτά κατόπιν συνεννόησης.
      Νομίζουμε, ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατό, να εξασφαλιστεί κονδύλιο για την μίσθωση ξεναγού και φύλακα στα μουσεία, μιας και η τουριστική περίοδος αρχίζει να «φουντώνει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου